אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיפורו של מספר צילום אוראל כהן

סיפורו של מספר

החוסכים הצעירים לפנסיה מסבסדים את המבוגרים

10.07.2014, 08:31 | אתי אפללו

בדרך כלל אנחנו מתארים כאן מה קרה השבוע, אבל הפעם, בחרנו לספר מה לא קרה. גם השבוע שר האוצר יאיר לפיד לא טרח למצוא פתרון לעיוות הקיים בקרנות הפנסיה, שמוביל את החוסכים הצעירים לסבסד את החוסכים המבוגרים.

יש שיאמרו, "מה אתם רוצים, יש דברים יותר חשובים על הפרק — תקציב, מלחמה קטנה, חצי גמר מונדיאל היסטורי" - אבל היום עברו בדיוק 11 חודשים מאז שהאוצר בא לראשונה עם הצעת פתרון שהוקפאה, בגלל שכללה קיצוץ של 10% בקצבאות הפורשים. פתרון חלופי עדיין אין.

אם נביא בחשבון את החודשים שחלפו מאז שמשרד האוצר הגיע למסקנה שקיימת בעיה, הגה פתרון, החליט על ביצועו, גנז אותו, והמשיך לחשוב על פתרון אחר ללא הועיל — אנחנו מדברים על יותר משנה.

מה זה כבר משנה, שנה לפה, שנה לשם, אלא שבשנה הזאת החוסכים הצעירים מסבסדים את הפנסיות הגבוהות יותר שמקבלים החוסכים המבוגרים. בהשקעות כספים, אין יש מאין. ואם היום פנסיונר מקבל 10% יותר ממה שהוא אמור לקבל בגלל הנחות מוטעות, המשמעות היא שנוצר חור.

יאיר לפיד, צילום: מאור סוויסה יאיר לפיד | צילום: מאור סוויסה יאיר לפיד, צילום: מאור סוויסה

אם בעבר החור הזה היה יוצר גירעון בקרן הפנסיה, והבעיה היתה מתגלגלת לפתחה של המדינה, היום, הפלא ופלא, הקרנות מנוהלות כמאגר כסף של כלל החוסכים, ועל כן, הם אלה שיצטרכו לדאוג לכסות אותו.

נוצר כאן סוג של משחק פירמידה, שהחוסכים המבוגרים עומדים בראשה. הם מקבלים את הקצבאות היום, והחוסכים הצעירים ייוותרו עם פחות כסף בעתיד בגלל החור שנוצר. בשפה פנסיונית מכובסת קוראים לזה "סבסוד בין־דורי" - הדור הצעיר מסבסד את הדור הוותיק.

הבעיה היא שכבר מזמן ברור שהסבסוד הבין דורי הוא מתכון לאסון. המודל החדש של קרנות הפנסיה הוא שאמור למנוע אותו, זאת רק אם האוצר יעשה את עבודתו נאמנה ויתקן עיוותים בהנחות היסוד שהוא עצמו מפרסם לקרנות הפנסיה. לעתים, כמו כאן, לתיקון עיוותים יש מחיר תדמיתי. קשה יהיה לשר האוצר, שעסוק בימים אלו בגזירת קופון, לעבור לביקורת הנלווית לקיצוץ בקצבאות הפנסיה. אז בינתיים משחק הפירמידה נמשך. לצערם של הצעירים המפרישים לפנסיה, אין להם ברירה אלא להשתתף בו.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כן, אבל גם ממש לא
יש כאן בעייה. בדרך כלל, הריבית הרגילה היא מעל 4 אחוז, כך שאין בעייה עם תחשיבי הפנסיה. ב 6 השנים האחרונות, הבנקים המרכזיים השתגעו, והורידו את הריבית ל-אפס, ולכן יש בעייה. בהנחה שהמצב הזה לא תמידי - תשואה משוערת של 4 אחוזים, היא הגיונית לחלוטין. תשאלו למה לא להוריד את הריבית התחשיבית באופן זמני ? כי ידוע הוא שכל הזמני, הוא קבוע. מה זה אומר ? שברגע שיורידו את הריבית התחשיבית, הקצבאות וחושבו לפי הריבית התחשיבית החדשה, ויקוצצו בעשרות אחוזים. ברגע שהן יקוצצו, לא ניתן יהיה להעלות אותן שוב, כי חברות הביטוח יפעילו את הלובי שלהן. מה תהייה התוצאה ? התוצאה תהייה שגם כשהריבית תחזור לרמה הרגילה, חישוב הקצבאות יישאר לפי התחשיב הנמוך, וחברות הביטוח ירוויחו מיליארדים בהפרשי הריבית, על חשבון החוסכים. מה השורה התחתונה ? שוב - בהנחה שהריבית האפסית היא לא מצב תמידי - עדיף לסבסד כמה שנים, מאשר להפסיד מיליארדים לכיסן של חברות הביטוח למשך עשרות שנים אחרכך.
10.07.14