אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות "צוק איתן": זינוק של עשרות אחוזים במכירות המזון ברשתות צילום: צביקה טישלר

בעקבות "צוק איתן": זינוק של עשרות אחוזים במכירות המזון ברשתות

בסניפי רמי לוי בבאר שבע ובאשדוד נרשמה עלייה של 30% בהשוואה ליום רביעי שעבר, ובסניף רמת גן נרשם גידול של 15%. מגה: עלייה של 30% בהזמנות דרך האינטרנט. ירידה משמעותית במכירות רשתות אופנה, מוצרי חשמל ופנאי

09.07.2014, 22:19 | נורית קדוש ואורנה יפת
האיום הביטחוני מרחיק את הקונים מחנויות אופנה, חשמל ופנאי, ואילו ענף המזון, המצוי מאז תחילת השנה בירידה במכירות, דווקא רושם התעוררות מפתיעה. ברשתות המזון מדווחים כי מכירות המזון באזור הדרום עלו משמעותית, ובשאר הארץ שיעורי העלייה היו נמוכים יותר. לדברי רמי לוי, בסניפי הרשת בבאר שבע ובאשדוד נרשמה עלייה של 30% בהשוואה ליום רביעי שעבר, ובסניף רמת גן נרשמה עלייה של 15%. לדברי לוי, המכירות המקוונות היו גבוהות ב־10% מביום ממוצע.

ברשת מגה מדווחים כי בימים האחרונים נרשמה עלייה במכירות מגה בעיר בכל רחבי הארץ, ככל הנראה מפני שהמצב הביטחוני מביא אנשים לקנות בסניף הקרוב לביתם. עלייה גדולה נרשמה באשקלון, בגן יבנה ובאשדוד. מהרשת נמסר כי "יש עלייה של 30% בהזמנות דרך האינטרנט, ככל הנראה בגלל החשש של הציבור לצאת מהבית. לנוכח זאת ביטלנו את דמי המשלוח לאזורים אלה".

סניף רמי לוי באשדוד, צילום: צפריר אביוב סניף רמי לוי באשדוד | צילום: צפריר אביוב סניף רמי לוי באשדוד, צילום: צפריר אביוב

אלא שלצד העלייה במכירות המזון נרשמת כאמור ירידה משמעותית במכירות רשתות אופנה, מוצרי חשמל ופנאי. בדיקת "כלכליסט" מגלה כי ביומיים האחרונים קטנה ב־30% תנועת הקונים בקניונים ברחבי הארץ וירדו ב־15%–20% פדיונות החנויות שפועלות בקניונים ובמרכזים המסחריים.

הקניונים שרשמו את הירידה החדה ביותר בעקבות המצב הביטחוני מצויים באזור הדרום, שם תנועת הקונים הידלדלה משמעותית. באזור תל אביב חלה ירידה של עד 15% בתנועת הקונים, ובקניוני מליסרון מדווחים על ירידה של 30% בכמות המבקרים באזור הדרום. לדברי עופר שחטר, מנכ"ל חברת פרו־מול ניהול קניונים, "בשלב זה ניתן להצביע על ירידה של עשרות אחוזים בפדיונות, אך זה לא משהו שצריך להדאיג, כי כאשר ייפסקו הטילים אנשים יוציאו את הכסף ויבצעו קנייה גדולה יותר. כרגע אין בעיה או חשש של קריסת עסקים. אם הלחימה תימשך חודש וחצי, אז פדיונות בתי העסק יירדו ב־20%, מצב שיכול לאיים על סוחרים ולהביא לפשיטות רגל".

ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר המשווקת מרכזים מסחריים וקניונים, אומר כי "הירידה במרכזים פתוחים לא גדולה יותר מבקניונים, אבל יש חשש של כלל האוכלוסייה, שלא מודעת להנחיות בנוגע למקומות שיש בהם התקהלות של אנשים".

על פי נתוני גמא ניהול וסליקה, העוסקת בסליקה מוקדמת של שוברי תשלום בכרטיסי אשראי ובהמרתם למזומן מיידי עבור בתי העסק הקמעונאיים, בשלושת הימים הראשונים לאירועים הצבאיים בדרום עלה סכום הקנייה הממוצע ל־340 שקל (מ־330 שקל בימים שלפני המתיחות הביטחונית).

עם זאת, המחזור הכספי המצרפי של כלל בתי העסק ירד מ־171 מיליון שקל ל־120 מיליון בשלושה ימים בהשוואה בין שתי התקופות.

את הירידה החדה ביותר במכירות — 50% — ספגו המספרות. היקף הקניות בענף ההלבשה וההנעלה ירד ב־31%, ובחנויות החשמל והאלקטרוניקה נרשמה ירידה של 23%.

תגיות