אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיכאל שראל: "הרבה אנשים ימותו בגלל חוק מע"מ אפס, הכסף יכול היה לעזור להם" צילום: בועז אופנהיים

מיכאל שראל: "הרבה אנשים ימותו בגלל חוק מע"מ אפס, הכסף יכול היה לעזור להם"

הכלכלן הראשי של משרד האוצר שהתפטר בעקבות חוק הפטור ממע"מ אמר בוועדת הכספים כי "בנק ישראל, האקדמיה ומשרד האוצר אומרים שהחוק הוא רע ולא משרת שום תכלית חוץ מעלותו העצומה ולגרום נזקים"

14.07.2014, 12:38 | רוני זינגר

"אני אומר לכם, הרבה אנשים ימותו מחוק מע"מ אפס, 50 מיליארד שקל יכלו להגדיל הרבה תקציבים בהרבה תחומים", כל הזהיר היום (ב') בוועדת הכספים מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של משרד האוצר שהתפטר בעקבות חוק הפטור ממע"מ.

 

קראו עוד בכלכליסט

ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) קרא לעברו של שראל שזו לא אמירה כלכלנית, ואילו חברי ועדה אחרים קראו שזו בהחלט אמירה כלכלית.

שראל המשיך וטען "הפוליטיקאים לא אוהבים כלכלנים כי הרבה פעמים הם באים עם רעיונות והכלכלנים מצביעים על המגרעות. אז כדי לפתור את זה הם פונים לכלכנים אחרים", אמר שראל. בשלב הזה נשמעה הערה: "אבל איפה הכלכלנים שתומכים בחוק?", ועל כך השיב שראל: "במקרה הזה היתה פניה להרבה מאוד כלכלנים ויועצים חיצוניים, אלא שגם בנק ישראל, האקדמיה, משרד האוצר - כולם בלי יוצא מהכלל אומרים שהחוק הזה הוא רע ולא משרת שום תכלית חוץ מעלותו העצומה ולגרום נזקים. אז התשובה של השר לזה שהורדת המע"מ לא מיועדת לכלכלנים, זה כמו ששר ביטחון יגיד עזבו אותי מתאוריות צבאיות. אני אומר לכם הרבה אנשים ימותו מהחוק הזה, 50 מיליארד שקל יכלו להגדיל הרבה תקציבים בהרבה תחומים", הזהיר שראל.

שראל הציג מצגת שבה פרש את טיעוניו נגד החוק. בין היתר טען כי "התוכנית מבוססת על הנחת יסוד מופרכת לפיה 'המדינה תכניס יד לכיס' ותוריד את מחירי הדירות. זה ציטוט של שר האוצר וזה מופרך בהיבט המאקרו, כי המדינה תמיד מכניסה את היד לכיס האזרחים לא לכיס המדינה. האזרחים הם שישאו בנטל. ובהיבט המיקרו הזרמת הכספים מהמדינה תגדיל את הביקוש ולכן ככל שהמדינה תזרים יותר כספים עודף הביקוש יגדל".

שראל דיבר על כך שכל עוד קיים מחסור בהיצע צריך להקטין את עודף הביקוש על מנת לעצור את עליית המחירים. "צריך להקטין את עודף הביקוש ולעשות בדיוק ההפך ממה שהחוק הזה מציע", אמר.

שראל סיים ואמר כי תוכנית אפס מע״מ היא "מהתוכניות הכלכליות-חברתיות מהגרועות ביותר שהוצעו במדינה, אם לא הגרועה שבהן".

 

מיכאל שראל, צילום: איציק בירן מיכאל שראל | צילום: איציק בירן מיכאל שראל, צילום: איציק בירן

 

אייל ינון: "הטבה נותנת יותר דווקא למי שמבוסס יותר"

 

היועץ המשפטי של הכנסת אייל ינון שב והתריע בוועדה בחריפות כי הצעת האפס מע"מ לרוכשי דירה ראשונה לוקה בשורה של בעיות חוקתיות.

"נגדיר את זה כמשהו משונה בסדר העדיפויות של הממשלה", קובע ינון, "כשההטבה הזו נותנת יותר דווקא למי שמבוסס יותר - בזמן שהממשלה מדברת על צמצום פערים חברתיים". ינון פתח את הדיון השני בוועדת הכספים בהצעת החוק בנושא שמוביל שר האוצר יאיר לפיד.

ינון, שפרסם בשבוע שעבר את חוות דעתו, הסביר בפני חברי הוועדה את הבעיות: "אני מדבר במישור החוקתי, והשאלה המרכזית היא אם יש קשר רציונלי מובהק בין הצעד שהממשלה מקדמת לבין המטרה והתכלית שהציגה - הורדת מחירי הדיור בטווח הקצר.

"במישור המקצועי אני מבין שיש קונצנזוס בין הכלכלנים, כולל נגידת בנק ישראל, שהצעד הזה לא מביא למטרה שאליו הממשלה שואפת. אני לא נכנס לשאלה המקצועית - הכלכלנים שהגיעו לכאן יסבירו, אבל במישור החוקתי קיימים פערים בהטבות בין הקבוצות שיזכו להטבות", אמר ינון.

היועץ המשפטי של הכנסת הדגיש את הפגיעה באוכלוסייה הערבית או החרדית, שגם אם רצתה בעבר להתגייס לצבא או לעשות שירות לאומי, לא היתה יכולה כיוון שלא היו עבורה מסגרות: "ההטבה ניתנת על חשבון שנים עברו, ולבוא חשבון עם אנשים שלא יכלו גם אם רצו לשרת כי לא היו מסגרות, הוא מאוד בעייתי", אמר ינון. הוא התייחס בהרחבה לבעיית האפליה בין קבוצת המשרתים והלא משרתים, וציין כי דווקא המשרתים הם אלו שבהמשך חייהם דווקא משתלבים טוב יותר בשוק העבודה - "שירות צבאי הוא לא פעם מנוף לפרנסה טובה יותר", אמר.

עוד ציין ינון כי ככל שבעל ההטבה מבוסס יותר כך יוכל לרכוש דירה יקרה יותר ולפיכך לזכות לפטור ממע"מ גבוה יותר, "ואז יוכל להחזיק בדירה חמש שנים ולמכור אותה הלאה. מי שחלש יותר יקנה דירה זולה יותר ויגור בה". הוא סיים ואמר כי להערכתו ניתן להעביר את החוק בוועדה, אך זו תהיה מחויבת לבצע שינויים בהצעת החוק כך "שתהיה הצעה מאוזנת ומידתית יותר".

דעתו של היועץ המשפטי של הכנסת אינה מחייבת את חברי הכנסת, והחלטתם בעניין תהיה על פי שיקול דעתם.

״יאיר לפיד פועל כאיש תקשורת"

בדיון המתקיים הבוקר משתתפים גם אורי שני היועץ לתחום הדיור של שר האוצר, אנשי אגף התקציבים של משרד האוצר, השמאי הראשי, הכלכלן המתפטר של משרד האוצר מיכאל שראל, ושורה ארוכה של בעלי עניין מתחום הנדל"ן, קבלנים ונציגי קבוצות רכישה, שיבקשו בהמשך להשמיע את דעתם בפני חברי הוועדה.

ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר בדיון כי "יאיר לפיד פועל כאיש תקשורת. כל מה שהוא רוצה זה שכל העולם ידבר על זה שהוא נושא את נס המרד נגד החרדים. אין בחוק שלו חמלה, חברה, דמוקרטיה, רק רצון לעלות במנדטים כדי שידברו עליו. לפיד לא מבין בכלכלה, בחברה, בדמוקרטיה, רק בשנאה".

ח"כ חנא סוויד (חד"ש) אמר כי "תפרו את החוק הזה כך שהשחורים לא יהנו ממנו. לא חרדים ולא קצין משרת מבית ג׳אן".

ח"כ יצחק כהן (ש"ס): "זה ברור שהחוק הזה לא יעבור בג״צ. אני רוצה לברך את פקידי האוצר על אומץ הלב שעומדים מול שרים פופוליסטיים ואומרים להם אתם לא תשפילו אותנו", אמר והתייחס לפקידי האוצר שהביעו בכל זאת את דעתם על החוק בחודשים האחרונים. "בתוך החוק יש אפלייה. לוחם נועז מ'במחנה' שהוא מבוסס וגר בבבלי יקבל רבע מיליון שקל ולוחם בסיירת מטכ"ל מדימונה יקבל 100 אלף שקל. כי כל אחד מהם יכול לקנות דירה במחיר אחר".

ח"כ גילה גמליאל, מרכזת הקואליציה בוועדת הכספים אמרה: "צריך לקדם את חוק הפטור ממע"מ בעת קניית דירה ראשונה לזוגות צעירים עד סוף המושב. יש שינויים מתבקשים כגון: הרחבה לקבוצות רכישה והתאגדויות נוספות, פיתרון בעיית האבות הגרושים ומתן ההטבה לדירות צמודות קרקע בפריפריה".

יו״ר מרצ זהבה גלאון, חברת ועדת כספים, אמרה בדיון: "תוכנית מע"מ 0% הולכת להיות מלחמת יום כיפור של משרד האוצר. לפיד שבוי בקונספציה שהולכת לעלות לאזרחי ישראל 3 מיליארד שקל בשנה, למרות ההתנגדות של כל הדרג המקצועי במשרדו. ללכת נגד כל הדרג המקצועי זו לא גבורה - זו איוולת".

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
צודק, צודק ,צודק
עד שהמדינה כבר משחררת מתנות לאזרחים הרוב ייכנס לכיסם של הקבלנים שהולכים לקראת שנים של שגשוג בענף הבנייה . וחבל, גם לא כל כך הבנתי אם היינו בגרעון של 40 מיליארד ומשהו. וספגנו גזרות קשות בשל כך כולל ייקור המע"מ ב-2% בתוך 10 חודשים. מאיפה צץ פתאום הכסף? ואם כבר כוסה הגרעון אולי תחזיר את המע"מ חזרה לרמה של 16% ואז כל האזרחים ייהנו מזה.
יאיר , ירושלים  |  15.07.14
לכל התגובות