אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המניות דחפו את ענף הגמל בין ינואר ליוני צילום: עמית שעל

המניות דחפו את ענף הגמל בין ינואר ליוני

קופות הגמל וההשתלמות רשמו מתחילת השנה תשואה של 3.8% בממוצע, בדומה לבתקופה המקבילה, אולם ביוני המגמה נעצרה. אלטשולר שחם מוביל את טבלת התשואות, אנליסט משתרך מאחור

16.07.2014, 08:26 | ערן סוקול

התחזיות של מנהלי הכספים הבטיחו ששנת 2014 תהיה מועדת לפורענות עם תנודתיות גבוהה ותשואות נמוכות יותר מהתשואות שנרשמו ב־2013. כעת, בסיכום חצי שנתי, ניתן לראות שהתשואות ב־2014 עדיין נאות. מתחילת השנה, למרות שנראה כי העליות באפיק הקונצרני נבלמו, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות השיגו תשואה ממוצעת של 3.8%, בדומה לזו שנרשמה בענף בתקופה המקבילה.

קראו עוד בכלכליסט

לשם ההשוואה, מתחילת השנה ועד סוף יוני רשם מדד ת"א־25 עלייה של 4.1% מדד תל בונד־60 הוסיף 2.2%, ואליו בארה"ב ואירופה, S&P 500 טיפס ב־6.8% ודאקס הגרמני הוסיף 3.7%. אבל למרות הראלי, חודש יוני אולי מסמן נקודת מפנה כאשר קופות הגמל וקרנות ההשתלמות הציגו בו תשואה ממוצעת אפסית, אבל מהצד השלילי של האפס.

שוק המניות מתעורר

את התשואות הגבוהות ביותר לעומת המתחרים, בין ינואר ליוני 2014, השיג בית ההשקעות אלטשולר שחם עם 5.66% בקופת הגמל ו־5.46% בקרן ההשתלמות. אלטשולר שחם מוביל בראש טבלת התשואות גם ביוני, עם תשואה של 0.35% וגם בטווח של שלוש שנים אחרונות עם תשואה של כ־33%.

לדברי דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, "את התשואות של החודש החולף (יוני – ע"ס) השגנו בעיקר בזכות בחירת מניות מוצלחת בישראל שסיפקה לנו תשואה חיובית לעומת היצמדות למדדים, שהיתה משיגה תשואה שלילית. באפיק האג"ח ראינו ירידת תשואות באג"ח הארוכות ועליית תשואות באג"ח הבינוניות, כאשר אנחנו החזקנו מח"מ סינתטי של 4.5 שנים, כלומר בעיקר אג"ח ל־10 שנים ולחצי שנה, מה שתרם לתשואות שלנו. לעומת זאת מי שהחזיק מח"מ בינוני סבל מהפסדי הון. בנוסף, החזקנו אג"ח ממשלתיות אוסטרליות ומקסיקניות במח"מים ארוכים, שהתשואות בהן ירדו וגם זה תרם לתשואות שלנו".

בראייה קדימה אומר ירדני "האפיק הקונצרני, למרות עליית התשואות הזמנית שראינו בשבוע הראשון של מבצע 'צוק איתן', עדיין יקר ואי אפשר היה לאסוף שם סחורה בצורה מהותית. נכון לכרגע המרווחים חזרו לרמה שזה פשוט יקר מדי ואנחנו לא משתתפים בחגיגה. מבחינת הארכת מחמ"ים, כל זמן שהתלילות של עקום התשואות דומה לזו שבארה"ב אין טעם להאריך מח"מים וקשה לי להאמין שנראה רווחי הון משמעותיים בקרוב". לכן, לדברי ירדני "מה שנשאר זה להגדיל אחזקה במניות, בעיקר לא בישראל, פשוט כי אי אפשר לעבוד כאן, כמה שזה עצוב להודות, אבל אין כאן מסחר".

תרומת המדד הנמוך

את המקום השני בטבלת התשואות החצי שנתית חולקים בית ההשקעות הלמן אלדובי, עם תשואה של 4.52% בקופת הגמל ובית ההשקעות אקסלנס עם תשואה של 4.27% בקרן ההשתלמות מתחילת השנה. אילן ארצי מנהל השקעות ראשי בהלמן אלדובי מציין כי אחת הסיבות המרכזיות לביצועים שהציגו קופות הגמל במחצית הראשונה של 2014 הייתה המיזוג של הלמן אלדובי והדס ארזים. "במיזוג שהושלם לפני כשנה ניתן דגש לחיזוק מערכי השקעות והמחקר. מהלך אשר בא לידי ביטוי בתוצאות הקופות במהלך המחצית הראשונה של השנה" אמר ארצי.

תמהיל ההשקעות של הלמן אלדובי נקבע לדברי ארצי "לאור הערכתנו בתחילת השנה לפיה האינפלציה בפועל תהיה נמוכה משמעותית מזו המגולמת בשוק האג"ח, ומתוך הערכה שמגמת הורדות הריבית תמשך, הוגדל רכיב האג"ח הממשלתיות, תוך שימת דגש על אג"ח שקליות במח"מ בינוני וארוך, על חשבון אג"ח קונצרניות צמודות מדד. מהלך זה הוכיח את עצמו לאור המדדים הנמוכים שהתפרסמו ולאור המשך ירידת התשואות באג"ח הממשלתיות הארוכות. בשוק המניות, החזקנו חשיפה למניות בשיעור של כ־30% מהתיק, תוך התמקדות בהשקעה במניות חו"ל בדגש על ארה"ב, אירופה ומדינות ספציפיות בשווקים המתעוררים".

בראיה קדימה אומר ארצי: "אנו צופים שהשוק ימשיך להיות חיובי בשבועות הקרובים, בעיקר במניות בחו"ל ובאג"ח ממשלתיות. יחד עם זאת, יש להערכתנו צורך להכין את תיק ההשקעות לאפשרות של שינוי מגמות בשווקים ותחילת מגמה של עליית תשואות. בשבועות האחרונים אנו משתדלים לעבור למכשירים נזילים יותר, למכור אג"ח קונצרני ומניות של חברות קטנות ולהתרכז במדדים המובילים ובאג"ח ממשלתייות ואג"ח של חברות בדירוג גבוה".

בית ההשקעות אקסלנס שממקום כאמור במקום השני בסיכום חצי שנתי, השיג ביוני תשואות חיוביות של 0.25% בקופת הגמל ושל 0.23% בקרן ההשתלמות ובכך התברג למקום השני בטבלה בשני התחומים. "התשואות שלנו בחודש יוני הושגו בזכות כמה גורמים עיקריים" אמר רונן מטמון, מנהל השקעות ראשי באקסלנס גמל.

"העובדה שהיינו בחלק הארוך של העקום הממשלתי ונתנו משקל עודף לבחירת מניות בודדות, כגון טבע ופריגו. כמו כן החזקנו משקל עודף בסקטור הבריאות, הטכנולוגיה והאנרגיה בארה"ב ובנוסף, נתנו משקל עודף לחשיפה לשווקים מתעוררים, בדגש על ברזיל. לפי תפיסת המאקרו שמנחה אותנו עד סוף השנה, אנו צופים המשך מגמה חיובית בשוק המניות בארץ ובסיכום שנתי אנו מאמינים ששוקי המניות יסיימו בתשואה חד־ספרתית גבוהה וחיובית. כמו כן, אנו צופים המשך צמצום מרווחים בשוק אגרות החוב הקונצרניות, עקב כניסה מאסיבית של כספי הציבור לקרנות הנאמנות".

השקל ימשיך להתחזק

מטמון צופה גם התחזקות נוספת של השקל אל מול הדולר בהמשך השנה. "כל עוד הריבית תישאר ברמה הנוכחית ולא תרד ברבע אחוז, או שתהיה רצועה תחתונה, כמו שנעשה גם בשווקים נוספים נמשיך לראות התחזקות של השקל ופגיעה ביצוא. האינפלציה בישראל תישאר להערכתנו ברמה נמוכה בטווח הקרוב. התשואות באג"ח ממשלת ארה"ב לא יעלו מעבר לרף של 3% להערכתנו".

רונן מטמון אקסלנס, צילום: תומי הרפז רונן מטמון אקסלנס | צילום: תומי הרפז רונן מטמון אקסלנס, צילום: תומי הרפז

תשואות יוני בענף הושפעו לחיוב מעליות השערים בשוק המניות בארה"ב ובאג"ח הממשלתיות הארוכות בארץ, ומנגד, ירידות השערים בשוק המניות בארץ ובאפיק הקונצרני, וכן היחלשות הדולר והיורו, לחצו את התשואות כלפי מטה. אחת מהסיבות לתשואה האפסית שנרשמה בענף ביוני נעוצה בעובדה ששוק המניות בישראל רשם ירידות שערים. מדד ת"א־25 ירד ב־0.4% ומדד ת"א־75 ירד ב־1.3%.

בשוקי המניות בעולם נרשמה ביוני מגמה מעורבת, כאשר בארה"ב מדד 500 S&P עלה ב־2.1% ומדד נאסד"ק עלה ב־3.8%. באירופה, לעומת זאת, נרשמה מגמה שלילית, כאשר דאקס הגרמני ירד ב־1.1% וקאק הצרפתי ירד ב־2.4%. גם באפיק הקונצרני המקומי נרשמה מגמה שלילית שמשכה את התשואות כלפי מטה כאשר תל בונד־20 ירד ב־1.1% ותל בונד־40 ירד ב־0.8%.

באפיק הממשלתי, מי שהחזיק אג"ח במח"מ בינוני ספג הפסדים ומי שהחזיק אג"ח במח"מ ארוך נהנה מרווחי הון. באפיק הצמוד, איגרות החוב לטווח של 5-2 שנים ירדו ב־0.3% ואילו האג"ח לטווח של 10–5 שנים עלו ב־0.5%. באפיק השקלי נרשמה מגמה דומה, השחרים הבינוניים לטווח 5-2 שנים ירדו ב־0.2% והשחרים הארוכים לטווח של 5 שנים ומעלה עלו ב־1%.

תגיות