אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חמש חברות יתמודדו על רכישת מתקני ייצור חשמל של סופרגז צילום: ענר גרין

בלעדי לכלכליסט

חמש חברות יתמודדו על רכישת מתקני ייצור חשמל של סופרגז

אנלייט, ערבה פאוור, אספן גרופ, יסודות וקרן הליוס צפויות להגיש הערב הצעות מחיר לרכישת 16 מערכות סולאריות לייצור חשמל המצויות בשליטת קבוצת עזריאלי. העסקה אמורה לגלם לחברה שתזכה במכרז תשואה שנתית של 9%–10%

20.07.2014, 07:58 | ליאור גוטמן

החברות אנלייט, ערבה פאוור, אספן גרופ, יסודות וקרן הליוס הן חמש המתמודדות הסופיות במכרז לרכישת כלל הפעילות הסולארית לייצור חשמל של סופרגז, שבשליטת קבוצת עזריאלי- כך נודע ל"כלכליסט".

חמש החברות צפויות להגיש הערב הצעות מחיר לרכישת 16 מערכות סולאריות לייצור חשמל שהוקמו או נמצאות בשלבי הקמה, כאשר 14 מהן כבר עובדות ומניבות הכנסות קבועות ומובטחות ל־20 שנה. שני מתקנים גדולים עדיין לא מצויים בשלבי הקמה, אך יש ברשותם את כל האישורים הרגולטוריים הנדרשים.

על פי ההערכות בענף האנרגיה, המחיר המבוקש ינוע סביב 200 מיליון שקל. המחיר כולל כיסוי חובות בנקאיים שנלקחו בעבר להקמת מתקנים סולאריים, כמו גם השקעות שסופרגז לקחה על עצמה בשלבי המימון הראשונים. העסקה אמורה לגלם עבור הרוכשת תשואה שנתית של 9%–10%, רף נמוך יחסית לתשואה המקובלת בשוק שנעה סביב 15% לשנה. עם זאת, הרוכשת מקבלת את המתקנים כאשר הם מוכנים ועובדים, ללא הסיכונים הכרוכים בהקמתם או במימונם.

תעריף גבוה פי שלושה

המכרז הרשמי שייסגר הערב יצא לדרך באפריל. במהלך המכרז סופרגז הקימה חדר מידע, כך שכל חברה שהתעניינה בטיב הנכסים יכלה להגיע לשם ולקבל מידע על כל מתקן: מי מממן אותו, כמה הכנסות הוא מניב, מהו בלאי הנכס.

מתוך הנכסים שנמכרים, ארבעה מתקנים זכו לתעריף ייצור של 1.44 שקל לכל קוט"ש, תעריף הגבוה כמעט פי שלושה מתעריף החשמל הרשמי של לקוחות חברת החשמל. שני מתקנים זכו לתעריף ייצור של 1.36 לכל קוט"ש ואילו השאר זכו לתעריף של 1.02 שקל לכל קוט"ש.

לחלק מהמתמודדות יש זיקה מובהקת לעולם ייצור החשמל הירוק: אנלייט היא אחת השחקניות הבולטות בתחום, ואילו אספן השלימה בשנה האחרונה שתי עסקאות לרכישת מערכות סולאריות, בהיקף של כ־150 מיליון שקל. ערבה פאוור מחזיקה בשדה הסולארי הבינוני הראשון שפועל בארץ (בקיבוץ קטורה), ולאחרונה אף הכניסה את חברת הביטוח הפניקס כשותפה בפרויקט. קרן הליוס מתמחה בהשקעות בתחום האנרגיה המתחדשת, ואילו יסודות (בבעלות מיכאל מירילשוילי) התמודדה בעבר על המכרז לרכישת מערכות סולאריות רבות שהיו בבעלות סאנפאוור.

אייל חנקין מנכ"ל סופרגז , צילום: אוראל כהן אייל חנקין מנכ"ל סופרגז | צילום: אוראל כהן אייל חנקין מנכ"ל סופרגז , צילום: אוראל כהן

נדרש אישור רגולטורי

ההחלטה של סופרגז לחסל את פעילותה הסולארית התקבלה בתחילת 2014 מתוך ההכרה שהחברה השקיעה במספר דו־ספרתי של מיזמים, והיא אינה מעוניינת לתפעל אותם ברחבי הארץ לתקופה ארוכה של 20 שנה. סופרגז מחזיקה במשותף עם שפיר הנדסה בחברה להקמת והולכת צנרת לגז טבעי עבור מפעלים שונים (סופר אנ.ג'י), ובמקביל היא מספקת גז בישול למגוון לקוחות בארץ.

לאחר שלב קבלת הצעות המחיר ייבדק מי הגישה את ההצעה הטובה ביותר, ואם יתגלה ששני גופים הגישו הצעה דומה, יתקיים ביניהם שלב התמחרות "ראש בראש". לאחר בחירת הזוכה, היא תצטרך להשלים אישורים רגולטוריים מצד משרד האנרגיה ורשות החשמל. על פי ההערכות, בין החברות שהביעו התעניינות אך בסופו של דבר לא ניגשו למכרז ניתן לציין את סאנפלאוור, שיכון ובינוי, EDF ואנרג'יקס.

תגיות