אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש המינהל נגד הותמ"ל: טוען כי הדיור להשכרה יפגע בבנייה צילום: טל שחר

ראש המינהל נגד הותמ"ל: טוען כי הדיור להשכרה יפגע בבנייה

בנצי ליברמן טען כי הקצאת 30% מהדירות להשכרה תפגע בתוכניות בפריפריה במסגרת חוק הותמ"ל, וגרם לשינוי בנוסח הצעת החוק

20.07.2014, 09:30 | יעל דראל

הנוסח המעודכן של הצעת החוק להקמת מתחמי דיור מועדפים (הותמ"ל), שעליו סיכמו יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, ח"כ מירי רגב ומשרד האוצר נתקל בהתנגדות מצד ראש מינהל מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן. הסיבה היא הקצאה של 30% מיחידות הדיור לטובת השכרה לטווח ארוך - ליברמן טוען כי המשמעות היא פגיעה בקידום הסכמי הגג בפריפריה, אותם הסכמים שבהם הרשות המקומית מקדמת תוכניות בנייה בשטחה והמדינה מתחייבת לממן את התשתיות הנלוות.

קראו עוד בכלכליסט

ליברמן, שנכח בשבוע שעבר בדיון בנושא בכנסת, מתח ביקורת חריפה על הנוסח החדש וטען כי אינו מביא בחשבון את מחירי השוק בפריפריה. "באשקלון ובקריית גת אנחנו אמורים לשווק בשנתיים הקרובות כ־20 אלף יחידות דיור בהסכמי גג, והחוק בנוסח הנוכחי לא יאפשר ליישם את הסכמי הגג באמצעות הותמ"ל", אמר.

בנצי ליברמן. פגיעה בהסכמי גג, צילום: טל שחר בנצי ליברמן. פגיעה בהסכמי גג | צילום: טל שחר בנצי ליברמן. פגיעה בהסכמי גג, צילום: טל שחר

בעקבות הלחץ שהפעיל, החליטה ח"כ רגב לשנות את נוסח החוק כך שהממשלה תוכל לוותר על ההקצאה של יחידות דיור להשכרה, בהתאם לקריטריונים שייקבעו מראש. נוסח זה, כולל ההסתייגות שהוכנסה בו, טרם אושר סופית.

המשמעות של שינוי נוסח החוק היא כי במעמד ההכרזה על תוכנית כתוכנית לבנייה במתחמים מועדפים - סטטוס שיאפשר לה לעבור דרך הוועדה החדשה בהליכי אישור מואצים - יצטרך הגורם הממשלתי שאחראי על קידומה לנמק מדוע אין כדאיות להקצות בה דיור להשכרה, ובמקרה כזה ניתן יהיה לוותר על ההקצאה.

בשיחה עם "כלכליסט" הבהיר ליברמן כי "המשמעות של הקצאת 30% לדיור להשכרה לטווח ארוך היא שתוכנית זו לא תצא לפועל בפריפריה. אני לא מדבר על אזורים מרוחקים מאוד אלא על קריית גת, הקריות, טירת כרמל - המקומות האלה לא יוכלו לקדם תוכניות בנייה גדולות באמצעות הותמ"ל, שכן השכירות שם שווה 20%–30% פחות.

"אין סיכוי שבקריית גת יזמים ירצו לגשת לפרויקט אם הם יידעו שעליהם להקצות 30% ממנו להשכרה. זה לא כדאי - והמשמעות היא שכל תוכניות הבנייה הגדולות יצטרכו לוותר על המסלול המהיר של הותמ"ל, שמבטיח אישור תוכניות בתוך כשנה וחצי - וללכת על המסלולים הרגילים שלוקחים 3–4 שנים. ואז לא עשינו דבר בעצם".

חוק הותמ"ל צפוי להגיע ביום שלישי לדיון בהסתייגויות, ולהצבעה על הנוסח הסופי ביום רביעי. חלקו הקנייני של החוק צפוי להגיע לדיונים רק במושב הבא של הכנסת.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה