אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפעלי עוטף עזה עובדים גם לאחר שהוכרז שטח צבאי סגור צילום: אוראל כהן

צוק איתן

מפעלי עוטף עזה עובדים גם לאחר שהוכרז שטח צבאי סגור

איום המנהרות הוביל להכרזה של צה"ל על חמישה יישובים בעוטף עזה כשטח צבאי סגור, אבל המפעלים באזור קיבלו אישור להמשיך לעבוד. שיעור התייצבות העובדים למפעלי התעשייה בדרום עומד על כ־80% – גבוה ביחס למבצעים קודמים

20.07.2014, 22:45 | זוהר שחר לוי ודוד רפאלי

בצה"ל הכריזו בימים האחרונים על שטח צבאי סגור בכמה יישובים באזור עוטף עזה, בעקבות איום המנהרות. המטרה היא שאם יתקיים במקום אירוע חבלני יוכלו כוחות הביטחון לטפל בו ביעילות רבה יותר. עם זאת, בצה"ל מאפשרים לעסקים ולמפעלים במקום להמשיך ולפעול.

קראו עוד בכלכליסט

ההכרזה על המקום כשטח צבאי סגור הגיעה עוד לפני הכניסה היבשתית. בין הישובים שכלולים בהכרזה: כיסופים, עין השלושה, נתיב העשרה, עין הבשור ומגן. באזור אין הרבה מפעלים ועסקים וההנחיה של הצבא היא שאלה שנמצאים שם יכולים להמשיך ולעבוד כרגיל, בין המפעלים שממשיכים לעבוד מהאזור: מפעל קלסריקה מעין הבשור המייצר קלסרים ומוצרים לתיוק ומפעל מגן אקו המייצר קולטי שמש מפולימרים. גם עובדים שגרים מחוץ לישוב יכולים להגיע ולעבוד במפעל, לאחר שהם מסדירים זאת עם הנהלת הישוב. המפעלים מונחים לעבוד כרגיל, אלא אם הנהלת המפעל תחליט לסגור את המקום על דעת עצמה.

 , צילום: אבי רוקח צילום: אבי רוקח  , צילום: אבי רוקח

משרד האוצר, ההסתדרות והמעסיקים ערכו אתמול פגישה ראשונית לגבי הפיצויים העקיפים – הפסדים של העסק שלא נובעים מפגיעה ישירה של טיל, אלא מירידה בתפוקה, בפריון ובהכנסות.

במקביל, התאחדות התעשיינים פירסמה את הערכת הנזק למפעלי התעשייה, שנאמד ב־445 מיליון שקל נכון לסוף השבוע שעבר. הנזק למפעלים בדרום הארץ ועוטף עזה מוערך ב־180 מיליון שקל, במפעלי המרכז 220 מיליון שקל והיתר, כ־45 מיליון שקל, במפעלי הצפון. החישוב מבוסס על סקר של 100 מפעלי תעשייה ברחבי הארץ, והוא אינו כולל פגיעות ישירות במפעלים.

מבצע צוק איתן, צילום: איי פי מבצע צוק איתן | צילום: איי פי מבצע צוק איתן, צילום: איי פי

מפעלי הדרום סופגים נזק של כ־30% לרווחיות שלהם, לעומת 7%–8% ביתר אזורי הארץ. כמו כן מדווח על אובדן חומרי גלם של עד 2%. הדרום ספג עד כה כ־40% מהנזק הכלכלי, למרות שהוא מעסיק רק כ־16% מהעובדים.

שיעור התייצבות העובדים למפעלי התעשייה בדרום עומד על כ־80%, אך בחלק מהמפעלים הוא עומד על 30%–50% ומפעלים אחרים השביתו לחלוטין את פעילותם עד תום ימי הלחימה. במרכז שיעור ההתייצבות עומד על כ־90%, ובצפון ובירושלים 95%.

ההתאחדות מעריכה כי שיעור זה גבוה ממה שנצפה במבצעים קודמים (עופרת יצוקה, עמוד ענן), בין היתר תודות לכיפת ברזל והעערכות המוגברת מצד המפעלים.

תגיות