אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מזהם יותר? אכילת המבורגר או שריפת 3.5 ליטרים של דלק צילום: shutterstock

מה מזהם יותר? אכילת המבורגר או שריפת 3.5 ליטרים של דלק

לפי מחקר שנעשה בידי חוקרים ישראלים במכון ויצמן, גידול בקר לצרכי בשר פוגע יותר בסביבה מאשר ייצור בשר חזיר, עוף, ביצים ומוצרי חלב. ואיך זה קשור לגיהוק של הפרות?

06.08.2014, 16:32 | שירות כלכליסט

כיצד גידול בקר למאכל משפיע על הסביבה? האם יש הבדל, מבחינת הסביבה, בין גידול בקר לגידול בעלי-חיים אחרים המיועדים למאכל אדם?

ד"ר רון מילוא, ותלמידי המחקר אלון שפון ותמר מקוב (כיום באוניברסיטת ייל בארה"ב), מהמחלקה למדעי הצמח במכון ויצמן למדע, בשיתוף עם ד"ר גדעון אשל, חוקר מניו-יורק, שאלו בדיוק את השאלה הזאת, שנודעה בציבור כשאלת "המחיר הסביבתי של הסטייק".

הצ'יזבורגר שאתם אוכלים, מסתבר שהוא פוגע בסביבה. המחקר מצא כי גידול בקר לצרכי בשר פוגע יותר בסביבה מאשר ייצור בשר חזיר, עוף, ביצים ומוצרי חלב. מהמחקר עולה כי בשר בקר מייצר פי 5 יותר גזים לוכדי חום לקלוריה, לעומת חלבונים של חיות אחרות. כמו כן בשר בקר פולט פי 6 יותר חנקן מזהם מים, ההשקיה של החיות מחייבת פי 11 יותר מים והגידול משתמש פי 28 יותר אדמות. תוצאות המחקר פורסמו השבוע בכתב העת "פעולות של האקדמיה הלאומית למדע" (Proceedings of the National Academy of Sciences).

המבורגר, צילום: שאטרסטוק המבורגר | צילום: שאטרסטוק המבורגר, צילום: שאטרסטוק

המאמר מציג את אחד המחקרים הכמותיים המקיפים ביותר, שמשווה את העלות הסביבתית בארצות הברית של בשרים שונים. לפי הממצאים, דריסת הרגל הסביבתית של פרות גבוהה במידה ניכרת לעומת זו של חזירים ועופות, וזו הנדרשת לייצור מוצרי חלב וביצים. הסיבה לכך היא שפרות מגהקות כמויות גדולות של מתאן, גז חממה שפוגע בסביבה במידה משמעותית יותר מאשר פחמן דו חמצני. מערכת העיכול של הפרות גורמת להן לייצר כמויות גבוהות יותר של מתאן מאשר חזירים, תרנגולות ותרנגולות הודו. כמו כן, הדשן הנועד לגידול המזון של הפרות פולט אף הוא מתאן, וכך גם הפסולת של הגוף שלהן. מכיוון שמראש פרות הן גדולות יותר ולוקח להן יותר זמן להעלות במשקל לפני השחיטה, הן אוכלות יותר משאר החיות שמגדלים עבור הבשר שלהן.

לדבריו של קן קלדירה, מדען סביבה ממכון קרנגי למדע, אכילה של חצי קילו בשר בקר גורמת לפליטה של יותר גזי חממה מאשר שריפה של 3.5 ליטרים של דלק.

שיתוף בטוויטר שיתוף בוואטסאפ שיתוף בפייסבוק שיתוף במייל

תגיות



9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
צר לי לבשר, אולם התיאוריה אודות התחממות גלובלית מעשי ידי אדם הופרכה.
משום מה, התקשורת טרם טרחה להתעדכן, אולם כיום מדענים רבים מטילים ספק באמיתותה של תיאורית ההתחממות הגלובלית מעשי ידי אדם. ראשית יש לציין כי ב- 15 השנה האחרונות לא התרחשה התחממות גלובלית כלל, וזאת על אף שפליטת גזי חממה הגיעה לשיא בשנים אלו. שנית, איש מעולם לא טען כי פליטת גזי חממה לכשעצמה מסוגלת לגרום לנזקים קטסטרופליים. ה- IPCC בעצמו מודה שבתרחישים הפסימיים שהוא פירסם פליטת גזי חממה אחראית הייתה אך ורק לכשליש מן ההתחממות, ויתר שני שליש אמורה הייתה לנבוע ממגוון של מנגנוני היזון חוזר, אשר מעולם לא הוכחו כקיימים. למעשה, בשנים האחרונות הוכח כי מנגנונים אלו אינם קיימים (על פי המודלים הם היו אמורים לגרום להופעת אזור חם מעל קו המשווה, מה שלא אירע), וכי למעשה קיימים מנגנונים הפוכים, אשר ממתנים את השפעת גזי החממה (עקב תכסית עננים מוגברת אשר מפחיתה את קרינת השמש החודרת). לבסוף, קיימת תיאוריה מתחרה אשר עשוייה להסביר את ההתחממות שאירעה בסוף המאה העשרים, והיא קשורה בפעילות השמש. הטענה היא שהפעילות המגנטית של השמש אחראית לכמות הקרינה הקוסמית המגיעה לאטמוספירה, ובעקבות כך למידת העננות הנוצרת. ההתחממות שראינו קשורה בשיא שאירע בפעילות השמש, וכיום כאשר הפעילות דועכת אנחנו צפויים לראות דווקא התקררות. אז לסיכום - תאכלו או לא תאכלו בשר, זה בכל מקרה לא משפיע על הטמפרטורה הגלובלית כהוא זה.
אורן  |  07.08.14
5.
זה לא הפרות. זה התירס !!!
תפסיקו להאכיל אותן בתירס, וחזרו להאכיל אותן בקש שהוא שאריות הגידול של החיטה, וכדומה. מערכת העיכול של הפרות לא בנויה לעיכול תירס. היא מתוכננת לעיכול עשב, וקש. אם יחזרו להאכיל אותן במזון שאותו הן נועדו לאכול, הן יפלטו פחות גזים, וגם יהיו להן פחות בעיות בריאותיות.
06.08.14
לכל התגובות