אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוניון פנוסה רוצה להקדים את חתימת החוזה לרכישת גז מתמר צילום: אלבטרוס

בלעדי לכלכליסט

יוניון פנוסה רוצה להקדים את חתימת החוזה לרכישת גז מתמר

אחת מחברות הגז הגדולות בספרד השותפה במתקני יצוא עם חברות במצרים, מנסה להקדים את מועד חתימת חוזה עם יצחק תשובה מסוף דצמבר 2014 לעוד כחודש. נוסף על כך, הספרדים רוצים להקדים את מועד אספקת הגז בשנה, לאמצע 2017

23.07.2014, 08:15 | ליאור גוטמן

משלחת רמת־דרג של שותפות הגז הטבעי במאגר תמר יצאה לספרד כדי לקדם את עסקת מכירת הגז לחברת יוניון פנוסה, כך נודע ל"כלכליסט". במהלך הפגישות בספרד נרשמה התקדמות בין הצדדים בשני תחומים עיקריים. ראשית, הספרדים ביקשו לנצל את המצב הגיאו־פוליטי החיובי ששורר לאחרונה בין ישראל למצרים, ולבחון אפשרות להקדים את מועד חתימת החוזה המחייב ל־4–6 שבועות מהיום, לעומת המועד המקורי שנקבע לסוף דצמבר 2014. רק לפני שבוע הודיע שר הנפט המצרי שרכישת גז מישראל היא אינטרס מצרי ממעלה ראשונה ואף ציין כי "לא בושה לרכוש היום גז מישראל".

שנית, הספרדים מבקשים לבדוק אם אפשר להקדים את מועד האספקה לאמצע שנת 2017. הנימוק לבקשה השנייה הוא הרצון של הספרדים לצמצם נזקים מאי־הפעלת מתקן יצוא הגז שלהם. המתקן הוקם בעשור הקודם, אולם מאז "אביב העמים המצרי" הוא מושבת מפעולה ובכל יום שהמתקן לא מייצא גז הוא רושם הפסדים כבדים לספרדים. התכנון המקורי היה להזרים את הגז עד אמצע שנת 2018.

800 מיליון דולר למדינה

כפי שנחשף במאי ב"כלכליסט", שותפות תמר חתמה על מזכר הבנות לאספקת 4.5 מיליארד מ"ק גז טבעי בשנה לתקופה של 15 שנה. היקף החוזה נאמד ב־1.1–1.3 מיליארד דולר לשנה, 20 מיליארד דולר לכל התקופה. על פי ההערכות, הזרמת הגז תיעשה באמצעות מתיחת צנרת ממאגר תמר 300 ק"מ דרומה עד לחופי מצרים. מאחר שהמכירה תתבצע באמצעות צנרת הולכה, שיעור המס שצפוי לחול עליה יהיה בהמשך לזה שנקבע בוועדת ששינסקי. כלומר, 60% (שהם 800 מיליון דולר בממוצע לשנה) יוזרמו למדינה.

יוניון פנוסה היא אחת מחברות הגז הגדולות בספרד ומחזיקה ברשותה, עם חברות הגז והנפט הלאומיות המצריות, מתקן יצוא שממוקם בצפון מצרים ואמור לספק גז טבעי למדינות שונות באגן הים התיכון ובמרכז אירופה.

החשש של נובל אנרג'י

שותפות לווייתן אמורה להגיש למשרד האנרגיה בתוך שבוע את תוכניות הפיתוח הרשמיות למאגר לווייתן. אם המהלך יושלם עד סוף יולי, יהיה מדובר בהשלמת הליך הגשת התוכניות כחודש לפני המועד הרשמי. מועד ההפעלה המסחרי צפוי לנוע בין סוף 2017 לאמצע 2018.

במקביל, נובל אנרג'י האמריקאית, השותפה הבכירה במאגרי הגז לווייתן (39.66%) ותמר (36%), בוחנת בימים אלו מהו מועד ההשקעה הרשמי הנכון כדי להשלים את ההפקה המסחרית. ההתלבטות שלה היא אם לסיים את הזמנת הציוד כבר ב־2014 או לדחות אותה לאמצע 2015.

מאחורי ההתלבטות מסתתר החשש של נובל אנרג'י מפיקוח על מחירי הגז בישראל. אף שביום ראשון האחרון ועדת השרים דחתה הצעת חוק של ח"כ אבישי ברוורמן בעניין הפיקוח על מחירי הגז, המדינה עוד לא קיבלה החלטה עקרונית והדעות במשרדי האוצר והאנרגיה חלוקות. לפיכך, החברה תבקש להבהיר רגולטורית את הנושא, בטרם תתקבל החלטה סופית בעניין חתימת חוזים עם קבלני משנה וספקי ציוד עבור פיתוח מאגר לווייתן. 

 

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

תגיות