אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה יש לבנק ישראל נגד השקל החזק? צילום: גיל דטנר

מה יש לבנק ישראל נגד השקל החזק?

מחשש לפגיעה בייצוא רכש בנק ישראל 290 מיליון דולר בחודש שעבר כדי להחליש את השקל. אולם ההיסטוריה מוכיחה כי כל הניסיונות לעורר שגשוג על ידי הפחתה בערך המטבע הסתיימו בכישלון

25.07.2014, 08:06 | גלעד אלפר

בחודש שעבר רכש בנק ישראל מטבע חוץ בסך 290 מיליון דולר, כחלק מתוכנית שנועדה לקזז את ההשפעה מהפקת הגז במאגר תמר על שער החליפין. מאז אפריל 2013 הגיעו כלל הרכישות בתוכנית זו ליותר מ-10 מיליארד דולר. אך ההיגיון שמנחה את בנק ישראל הוא מוטעה. בפועל, הבנק שולל מאזרחי ישראל חלק מהדיבידנד הכלכלי שאמור היה להגיע אלינו מהפקת הגז.

בזכות מאגר הגז תמר, מדינת ישראל מייבאת פחות גז, פחם ודלקים אחרים לייצור חשמל, כלומר צורכי היבוא של המדינה קטנים, המאזן המסחרי משתפר והשקל מתחזק. בעתיד, כאשר מאגר הגז לווייתן יתחיל לייצא, המאזן ישתפר אף יותר. אלא שבנק ישראל פוחד שהתחזקות השקל תפגע בייצוא ולכן הבנק קונה מט"ח כדי להחליש את השקל.

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. מדיניות שאינה עומדת במבחן ההיגיון, צילום: עמית שעל נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. מדיניות שאינה עומדת במבחן ההיגיון | צילום: עמית שעל נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. מדיניות שאינה עומדת במבחן ההיגיון, צילום: עמית שעל

במילים אחרות, עודף הייצוא מחזק את השקל, ובנק ישראל פוחד שכתוצאה מכך הייצוא ירד. לכן הבנק מחליש את השקל כדי לעזור לייצוא, למרות שמלכתחילה הייצוא הוא זה שהעלה את השקל. ואם ההיגיון הזה נשמע עקום זה בגלל שהוא באמת עקום.

בנק ישראל וכלכלנים רבים יאמרו לכם שמאגר הגז הוא מעין פקטור חיצוני למשק הישראלי והתחזקות השקל פוגעת בסקטורים - כמו סקטור ההייטק, שלמדינת ישראל אסור לאבד. אך סקטור הגז הוא סקטור כמו כל סקטור אחר והדולרים שהוא מכניס למשק, לא שונים בצבעם מהדולרים שכל חברה אחרת מכניסה. אם לדוגמה יתמזל מזלה של חברת טבע ובדרך נס היא תגלה תרופה לטיפול בסרטן והתרופה הזו תייצר הכנסות במיליארדי דולרים, האם גם אז בנק ישראל יתעקש לקנות מט"ח במיליארדים כדי להגן על הדולר מההישג של טבע? זו דרכו הטבעית של השוק החופשי להגיע לשיווי משקל. הניסיון של ה"פוליטביורו הכלכלי", המתקרא במקומותינו בנק ישראל, לכוון את השוק והיומרה לדעת מה אמור להיות שערו של השקל הם מגוחכים.

 

מקריבים את רמת החיים על מזבח הדולר הקדוש

צריך גם לזכור שלשקל חזק יש יתרון מסוים מבחינת היצואנים כי הוא מוריד עלויות - של חומרי גלם, רכיבים מיובאים, אנרגיה ועבודה. ומבחינת הניסיון ההיסטורי העדויות הן חד-משמעיות. אין מדינה בהיסטוריה ששגשגה בזכות מטבע חלש. החל מזימבבואה ועד למדיניות האסונית של יפן בימינו, כל הניסיונות לעורר שגשוג על ידי הפחתה בערך המטבע הסתיימו בכישלון. מנגד, קשה להצביע על כלכלה ששגשגה לאורך זמן ללא מטבע חזק - גרמניה המערבית לפני נפילת החומה, יפן במשך עשורים, שווייץ ונורבגיה - כולן מדינות ששגשגו עם מטבע חזק.

בנק ישראל שולל מאיתנו את הפירות ממציאת מאגרי הגז. מדינת ישראל מייבאת נפט גולמי וכמעט את כל מוצרי הצריכה - מכוניות, ביגוד, מזון, ריהוט, אלקטרוניקה, תיירות חוץ ועוד. התחזקות השקל הופכת את כל המוצרים האלה לזולים יותר, מעלה את רמת החיים שלנו ומקלה על יוקר המחיה. בנק ישראל מונע את זה מאיתנו בכוח מדיניות שאינה עומדת לא במבחן ההיגיון ולא במבחן ההיסטוריה.

אם ממשלת ישראל באמת רוצה לעזור ליצואנים, אבל בלי לפגוע בשאר אזרחי ישראל, אין קל מכך. כל מה שצריך לעשות זה להקל ברגולציה ולהוריד מסי חברות. כך העלויות של היצואנים וכל החברות בארץ ירדו, והתחרותיות שלהם תעלה. הבעיה היא שהקלה ברגולציה פוגעת ביכולתם של הפוליטיקאים לחלק ג'ובים לחברים שלהם, והקלה במסי חברות אינה פופולרית בתקשורת. ולכן בנק ישראל ימשיך להקריב את רמת החיים שלנו על מזבח הדולר הקדוש.

הכותב הוא אנליסט באקסלנס ברוקראז'

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
הפתרון פשוט: קרן השקעות מדינתית/כיסוי חובות
אם כספי הגז יושקעו בחו"ל, ורק הרווחים יחזרו לארץ: - ההשפעה תהיה קבועה (אם אחרי אזילת הגז) - השפעה על מאזן התשלומים קטנה יחסית - פתרון בדוק (קיים בנורבגיה) - מאפשר השפעה בינ"ל (רק ראו כמה כותרות מקבלים אצלנו כל מיני חרמות של חברות וקרנות השקעות זרות)
נתנייתי  |  28.07.14
11.
ל - 8 - מ 6
אתה טועה. הגז ייתכלה הרבה יותר מהר מהמצופה, ואני אסביר: 1. כשיהיה גז "תוצרת הארץ", יישתמשו בו הרבה יותר, לתחבורה, לחימום, וכדומה, ולכן קצב ההתכלות שלו יהיה מהיר יותר מהתחזיות. 2. אם שמת לב, בתקופה האחרונה, עושים כל מיני שיערוכים, והערכות מחודשות, ותמיד תמיד, ההערכות האלו הן כלפי מעלה. זה אומר שיאשרו לייצא יותר. ומכוון שאנחנו מכירים את הספר מתשוביליה, אנחנו יכולים לשער שכמו שעשה שיערוכים מוזמנים בחברות נדל"ן, כך הוא עושה שיערוכים בחברות הגז, ולכן - "פתאום", ו"באופן מפתיע", אחרי שייצאו יותר, הגז ייגמר מוקדם מהצפוי, ויגידו אוי, סליחה, טעינו בשיערוכים. אתה צריך לזכור שהשוק החופשי לא מורכב מאנשים ישרים והגונים, כי אם מטורפים מושחתים, ורמאים.
27.07.14
10.
האינטרס מאחורי הכתבה הוא ברור כשמש
מס חברות נמוך מגדיל את אי השיוויון בין המנהלים לבין העובדים הפשוטים מתחתיהם. מס חברות נמוך כמו מס הכנסה נמוך לא גורם לחילחול ההון לשכבות שנמצאות למטה. אם החברות היו מבטיחות שהן יחלקו רווחים עם כל העובדים ויקטינו את אי השיוויון. אז מילא. אבל זה לא יקרה. ואם החברות ישתמשו בכסף כדי לקנות ולהשקיע בעסקים אחרים אז הן יגרמו לריכוזיות במשק. וזה גם לא טוב ליהודים.
אבנר , גבעתיים  |  25.07.14
לכל התגובות