אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קשר בעייתי: עסקאות הנשק הענקיות של ארה"ב עם קטאר צילום: אימג'בנק, Gettyimages

קשר בעייתי: עסקאות הנשק הענקיות של ארה"ב עם קטאר

הנסיכות תומכת בחמאס ובתנועות הרדיקליות, מה שלא מפריע לארה"ב למכור לה נשק רב; העסקה האחרונה עומדת על סך של 11 מיליארד דולר, והיא כוללת טילי פטריוט, מסוקי אפאצ'י וטילי נ"ט

25.07.2014, 11:31 | שירות כלכליסט

קטאר, הנסיכות הזעירה מהמפרץ, היא בעלת כיסים ללא תחתית, משאבים עצומים, ושאיפות גאו-פוליטיות גדולות עוד יותר. היא אמנם תומכת בחמאס ובתנועות רדיקליות אחרות, אך במקביל רוכשת כמויות נשק גדולות דווקא מארה"ב.

קראו עוד בכלכליסט

בשבוע שעבר, סגרה קטאר עם ארה"ב את עסקת הנשק הגדולה ביותר עד כה השנה. שוויה של העסקה – 11 מיליארד דולר. החברות שסיפקו את הסחורה לקטארים הן ריית'און (Raytheon), לוקהיד מרטין (Lockheed Martine) ובואינג.

בסכום זה רכשו הקטארים את הפריטים הבאים:

247 טילי פטריוט מסוג PAC-3

117 טילי פטריוט מסוג GEM-T

24 מסוקי אפאצ'י

500 טילים נגד טנקים מסוג Javelin

מסוק אפאצ מסוק אפאצ'י מסוק אפאצ

העסקה מסמנת גם את המחיר המזערי שקטאר משלמת על תמיכתה בארגונים הרדיקליים. אולם התלקחותו של העימות בעזה מאיר את הקטארים באור לא מחמיא בשל מעמדה של הנסיכות כאחת מהתומכות האיתנות ביותר של חמאס בעולם, ומי שמארחת את מנהיגיו.

באוקטובר 2012, ערך הנסיך הקטארי, השייח' אחמד בן ח'אליפה אל-ת'אני, את הביקור הרשמי הראשון של מנהיג מדיני כלשהו ברצועת עזה תחת שליטת חמאס. במהלך ביקורו הוא  התחייב להעביר כספי סיוע לרצועה בסך 400 מיליון דולר אולם נתח משמעותי - ובלתי ידוע - הגיע אל כיסו של חמאס.

פטריוט, צילום: אימג פטריוט | צילום: אימג'בנק, Gettyimages פטריוט, צילום: אימג

ג'ונתן שנזר, סגן הנשיא למחקר בקרן להגנה על הדמוקרטיה (foundation for the Defense of Democracies) אמר לאתר ביזנס אינסיידר ש"קטאר נחשבת כתומכת הפיננסית הראשית של חמאס שלו. על פי ההערכות, מדובר בהוצאות תפעוליות של כמיליארד דולר".

ביוני ניסתה קטאר להעביר כספים לשם תשלום משכורות העובדים הציבוריים של חמאס בעזה. את ההעברה ביקשה קטאר לבצע באמצעות ערב בנק (Arab Bank) אולם הבנק פסל את העסקה על רקע לחצים מצד ארה"ב.

עמדתו הנוקשה של חמאס בעימות האחרון עם ישראל מתאפשרת חלקית בשל התמיכה הקטארית בו. אם המצב בעזה יסלים, ייתכן שהמחוקקים בארה"ב - שחלקם כבר הפכו לחשדניים בכל הנוגע להשפעתה של קטאר במזה"ת - יתחילו להטיל על הנסיכות חלק מהאחריות למתרחש.

תגיות

63 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

62.
ישראל מכרה בעצמה נשק לכל מיני גורמים (=כולל איראן השיעית...פרשת אוליבר נורת') ועוד.
בחלק מהמיקרים פעלנו נגד האינטרסים של ארה"ב (=כמו עסקת האיווקס לסין...מה שנחשב בעיני האמריקאים כפגיעה בהם, בגלל שסין היא אויבת במידה מסוימת, ובמצב של עימות על טיוואן למשל, מטוסי האזנה מתוחכמים עלולים להביא לפגיעה במטוסים וספינות אמריקאיות). ומכיוון שארה"ב תומכת בנו כספית ,בטחונית ומדינית...ברור שהיא דורשת גם תמורה ושליטה. רק לאחרונה התבשרנו שהודו העדיפה את טילי גיל של ישראל נגד טנקים, על אלה של ארה"ב הגדולה. אז בתחום הנשק אף אחד לא צדיק, וג לא אנחנו...ויכול להיווצר מצב שבו ישתמשו כלפינו, בנשק שאנחנו מכרנו (=כמו שקורה לאמריקאים). ומי שחושב שאנחנו יכולים לשרוד בעולם הזה ללא תמיכה של ארה"ב, חי באשליות (=ואפשר להגדירו גם ככפוי טובה...כי בלי הרכבת האווירית ביום הכיפורים, למשל, לא היינו שורדים).
אפשר לחשוב שאנחנו צדיקים...  |  06.11.14
61.
זוכרים את עסקת הלביא?
פיתחנו, כחול לבן, את אחד המטוסים הטובים באותה תקופה. טוב בהרבה מה F16. בעל יכולות תמרון ומרחק עדיפות בהרבה. הפרויקט הזה חוסל ע"י האמריקאים בשל אינטרס כלכלי. לא התחשק להם שלתעשיות שלהם תהיה תחרות בה הם עלולים להפסיד (ונכון שהם מימנו חלק ניכר מהפרויקט) כנל ביטול עסקת האייוקס לסינים. עסקה של מילארדים. אז במשך עשרות שנים הם קונים אותנו בגרושים, כמה מילארדים כל שנה ומצד שני מונעים מאיתנו להתפתח בשם האינטרסים הכלכליים והגיאו פוליטיים שלהם. הגיע הזמן להיפרד מהסיוע שלהם ולפתח יכולות משל עצמנו. אחרת לעולם נהיה תלויים ב"נדיבותם". יהיו 10 שנים קשות כלכלית אבל נשרוד את זה.
משה הירוק  |  29.07.14
60.
הקרן להגנה על הדמוקרטיה ?
החמאס זכה ל 70 אחוזים מהקולות,שזה 69 אחוזים יותר ממה שמקבלת התיאוקרטיה הליברלית באירופה,ארה"ב וישראל. והחמאס אפילו לא צריך לייבא מאות מליוני כושים-מוסלמים-היספנים ממדינות אחרות כדי שיהיו לו מצביעים. אז איפה יש יותר דמוקרטיה ? במקום בו השלטון מייצג את הרוב או במקום בו השלטון מייצג 1% של אקדמאים מרקסיסטים ששולטים בכל ?
אאא  |  29.07.14
לכל התגובות