אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל הבורסה בוחן: מנוחה ביום ראשון, מסחר בשישי צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

מנכ"ל הבורסה בוחן: מנוחה ביום ראשון, מסחר בשישי

יוסי ביינארט במהלך משמעותי ראשון בתפקיד המנכ"ל: בודק נכונות מצד חברי הבורסה להתאים את ימי המסחר לאלו הנהוגים בעולם כדי לסייע להגדלת המחזורים. המהלך דורש את אישורה של רשות ניירות ערך

28.07.2014, 06:50 | רחלי בינדמן

מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט, שנכנס לתפקיד בתחילת השנה, בוחן צעד דרמטי של שינוי ימי המסחר בבורסה המקומית והפעלתה בימי שישי. המהלך עלה על הפרק עוד קודם כהונתו, אך לא יצא לפועל.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים התבקשו חברי הבורסה והברוקרים שאינם חברי בורסה למלא שאלונים באשר לשביעות הרצון מפעילות הבורסה. בין היתר נשאלו לגבי מידת הנכונות שלהם לשינוי ימי המסחר, שיכלול את ביטול המסחר בימי ראשון לטובת מסחר ביום שישי. המטרה היא להתאים את המסחר לפעילות הבורסות בעולם ולהביא להגדלת המחזורים.

 משנה מקום, משנה מזל? אתמול נחנך משכנה החדש של הבורסה לניירות ערך ברחוב אחוזת בית 1 בתל אביב. עלות הבניין המוערכת עומדת על 250 מיליון שקל. עם כניסתו לתפקיד שקל המנכ"ל הנכנס יוסי ביינארט מחדש את המעבר לבניין החדש, אך לאחר בדיקת הנושא הוחלט כי יהיה קשה למכור את הבניין הייעודי., צילום: אוראל כהן משנה מקום, משנה מזל? אתמול נחנך משכנה החדש של הבורסה לניירות ערך ברחוב אחוזת בית 1 בתל אביב. עלות הבניין המוערכת עומדת על 250 מיליון שקל. עם כניסתו לתפקיד שקל המנכ"ל הנכנס יוסי ביינארט מחדש את המעבר לבניין החדש, אך לאחר בדיקת הנושא הוחלט כי יהיה קשה למכור את הבניין הייעודי. | צילום: אוראל כהן  משנה מקום, משנה מזל? אתמול נחנך משכנה החדש של הבורסה לניירות ערך ברחוב אחוזת בית 1 בתל אביב. עלות הבניין המוערכת עומדת על 250 מיליון שקל. עם כניסתו לתפקיד שקל המנכ"ל הנכנס יוסי ביינארט מחדש את המעבר לבניין החדש, אך לאחר בדיקת הנושא הוחלט כי יהיה קשה למכור את הבניין הייעודי., צילום: אוראל כהן

"לא יכול להיות יותר גרוע"

 

יום ראשון, הפותח את שבוע המסחר בבורסה המקומית, מתאפיין במחזורים דלים, בין היתר על רקע היעדר המשקיעים הזרים וההמתנה לאיתותים מבורסות המערב, ארה"ב ואירופה בעיקר, שסגורות ביום זה. אתמול, למשל, הסתכם יום המסחר ב־308.3 מיליון שקל.

הברוקרים נדרשו לדרג את נכונותם לשינוי בין 1 ל־5, ומבדיקה שביצע "כלכליסט" עולה בקרב הברוקרים הגדולים נכונות גדולה לבצע את השינוי. בכיר באחד מחברי הבורסה אמר ל"כלכליסט": "יותר גרוע מהמצב הנוכחי לא יכול להיות. עדיף יום שבו הבורסות הגדולות בעולם פתוחות, גם אם רק עד שעה 14:00, מאשר יום ראשון מלא שבו רק תל אביב פעילה". אלא שגם בין הברוקרים אין תמימות דעים. ישנה הבחנה בין הברוקרים הפרטיים בבתי ההשקעות לבין חברי הבורסה שהם בנקים, שם ועדי עובדים חזקים עלולים להתנגד לשינוי. עם זאת, על פי הערכות גם הבנקים נוטים לקבל את המהלך המתוכנן.

אלא שנכונות מצד הברוקרים איננה מספיקה. מנכ"ל הבורסה זקוק גם להסכמה מצד 200 עובדי הבורסה, גם הם מאוגדים בוועד עובדים חזק, שמקיים בימים אלה משא ומתן עמו לחידוש ההסכם הקיבוצי. במסכת השיקולים, ביינארט יצטרך לבדוק אם הוועד יתנה את השינוי בפיצוי משמעותי שהוא לא יוכל לעמוד בו.

בניגוד לתוכניות האסטרטגיות ארוכות הטווח של ביינארט, שכוללות, בין היתר, מסחר אוטומטי במניות ישראליות הנסחרות בחו"ל ודורשות חקיקה, שינוי ימי המסחר דורש רק אישור של רשות ני"ע. על פי הערכות, העומד בראשה, פרופ' שמואל האוזר, תומך בכך.

פניית פרסה מועילה?

 

במקביל נודע ל"כלכליסט" על בדיקה נוספת בבורסה: האם ההחלטה שקיבלה ההנהלה הקודמת לפני שנה, להאריך את המסחר בשעה נוספת ל־17:30, הוכיחה את עצמה. באותה עת ביקשה הנהלת הבורסה, בראשות אסתר לבנון, לקצר את שעות המסחר בימי ראשון ל־14:30 ולהאריך את יתר ימי המסחר בשעה. זאת כדי לאפשר לסוחרים להתעדכן בכיוון המסחר בבורסות העולם, שנפתחות בשעה זו.

רשות ני"ע התערבה אז במהלך. היא התנגדה לקיצור שעות המסחר בימי ראשון אך תמכה בהארכת שעות המסחר ביתר הימים, שהתקבלה בסופו של דבר.

כבר בשנת 2005 המליץ האוזר, בעת שעמד בראשות ועדה שעסקה בנושא, להאריך את יום המסחר עד 17:30. שעות המסחר שונו בהתאם, אך ארבע שנים לאחר מכן החליטה לבנון לחזור למתכונת המקוצרת, לאחר שבבורסה הגיעו למסקנה שהחפיפה בשעות המסחר לא הועילה. כעת יתברר האם פניית הפרסה של לבנון הוכיחה את עצמה.

עם פרסום ההחלטה אמר אז צבי סטפק, יו"ר בית ההשקעות מיטב דש, כי "הפתרון הזה יוסיף אדמומית ללחיי הבורסה, שדומה לאדמומית המופיעה על פניו של חולה סופני כמה ימים לפני שהוא מת". עוד הוסיף: "זה ניסיון להנשים את הבורסה בצורה מלאכותית. במקום לחפש פתרונות יסודיים, הולכים בדרך הקלה. השעה הנוספת חופפת לשעת מסחר בארה"ב, אז יהיה יותר מסחר במניות הדואליות, ונפח המסחר יגדל כי יש סוחרי ארביטראז' שמנסים לנצל הפרשי שערים. יהיו כל יום, נגיד, 100 מיליון שקל נוספים במסחר, קצת טבע, קצת מלאנוקס, אבל לא בחברות אחרות, שיותר זקוקות לזה. התוספת הזאת בטלה בשישים, ועלותה גדולה מתועלתה".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
המוסדיים הזרים משוועים לשינוי הזה
ללא שום ספק צעד בכיוון הנכון. לא רק שנתיישר עם שאר הבורסות בעולם (רק אנחנו ועוד 1-2 שווקים בעולם הערבי פתוחים בראשון) אלא גם נגדיל את הסיכוי שיצרפו אותנו ל MSCI אירופה שזה הדבר הכי משמעותי שיכול לעזור למחזורים העלובים כרגע. הארכת שעות המסחר לא תרמה דבר מלבד לכמה שחקני ארביטרז' ומכונות אלגו שסוחרות קצת בטבע פריגו. התוספת בשעה הזו אולי לא פיקטיבית אבל ודאי לא מייצרת נזילות בניירות שאינם דואליים. הלוואי שיהיו לו ביצים להכנס לעובי הקורה.
געגע החשמונאי , תא  |  28.07.14
לכל התגובות