אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיפה: הקבלנים הגישו התנגדות לתוכנית המתאר החדשה צילום: דורון גולן

בלעדי לכלכליסט

חיפה: הקבלנים הגישו התנגדות לתוכנית המתאר החדשה

לטענת ארגון קבלני חיפה, תוכנית המתאר החדשה אינה מאפשרת בנייה למגורים ב־80% משטח העיר, המוגדרים לשימור מרקמי

29.07.2014, 08:41 | יעל דראל

כ־80% משטחי תוכנית המתאר החדשה של העיר חיפה מוגדרים כשטחים המיועדים ל"שימור מרקמי", שבהם מתאפשרות תוספות בנייה של עד 25% בלבד, ובמרבית חלקי העיר לא מתאפשרת בנייה מעל לשש קומות, כך עולה מהתנגדות שהגיש ארגון קבלני חיפה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר.

קראו עוד בכלכליסט

תוכנית המתאר החדשה של חיפה, שחוברה במשך 11 שנה והופקדה בפברואר השנה, גובשה במטרה להחליף את התוכנית המנדטורית משנת 1934, שהיתה תקפה עד כה. ניסיונות קודמים לגבש תוכניות חדשות לעיר נכשלו בשנות השישים, השבעים והשמונים.

בהתנגדות ארגון קבלני חיפה, שהוגשה באמצעות משרד עו"ד צבי שוב, נטען עוד כי תוכנית המתאר החדשה מבקשת לשמר את המצב הקיים בעיר מבחינת בנייה למגורים, לאפשר תוספות בנייה בעיקר למסחר, תעסוקה ותיירות, ואינה מעניקה תמריצים ליזמים לביצוע פרויקטים להתחדשות עירונית. בשיחה עם "כלכליסט" ציין חיים פייגלין, יו"ר ארגון קבלני חיפה ומנכ"ל צמח המרמן, כי "בכל העיר, המקסימום לבנייה הוא 16 קומות בלבד. זה אבסורד, כשטירת כרמל בונה 25 קומות, מדוע שחיפה, שמתיימרת להיות מטרופולין, תגביל את עצמה באופן כזה?".

רחוב פנחס מרגולין בשכונת בת גלים. התחדשות לא כדאית, צילום: דורון גולן רחוב פנחס מרגולין בשכונת בת גלים. התחדשות לא כדאית | צילום: דורון גולן רחוב פנחס מרגולין בשכונת בת גלים. התחדשות לא כדאית, צילום: דורון גולן

בסוגיית הגבלת הבנייה למגורים מתייחסת ההתנגדות לכך שבתוכנית המתאר חולקה חיפה לשמונה מתחמי תכנון, שבכל אחד מהם הוראות לגבי גובה הבנייה, היקפי הבינוי וייעודי הקרקע. מתחמי התכנון הללו הם חלק קטן מקריית חיים, מפרץ חיפה, מרכז העסקים בעיר התחתית, שכונת הדר הכרמל, שכונת בת גלים, המבואות הדרומיים, מרכז הכרמל ושדרות הרכס ומתחם מספר 8: ההר ויתרת השטח בקריית חיים - מתחם ששטחו כ־38,050 דונם, כ־80% משטח התוכנית.

במתחם 8, המוגדר לשימור מרקמי, מציינת התוכנית כי בבניינים שנבנו לפני 1980 תותר תוספת של עד 25%, ובמבנים שנבנו אחרי 1980 תינתן תוספת של 15%. "ברור שבתנאים אלו אין סיכוי להיתכנות כלכלית להתחדשות עירונית, למעט שיפור חזיתות המבנים", נכתב בהתנגדות. "לפיכך תוספת הזכויות המוצעת ביותר מ־80% מאזורי המגורים אינה יכולה להציע כלל תוספת דיור ריאלית לעיר".

הקבלנים מציינים גם את סוגיית ההגבלה לגובה של עד שש קומות, "ברוב אזורי העיר", כפי שנכתב בתוכנית. "על פי העולה בבירור מהתוכנית, כ־80% משטחה הנרחב נכללים באזור המיועד ל'שימור מרקמי' ללא צורך אמיתי בכך. שימור בהיקף כזה נרחב, לטווח ארוך של תוכנית מתאר שכזו, יביא לסטגנציה קשה בפיתוח העיר השלישית בגודלה בישראל".

שנת היעד של תוכנית המתאר נקבעה ל־2025 עם יעד אוכלוסייה של 330 אלף תושבים. בארגון הקבלנים מותחים ביקורת גם על כך ומציינים כי "כיום מונה חיפה כ־270 אלף תושבים ואוכלוסייתה גדלה ב־50 השנה האחרונות בסך הכל בכ־20%. באותה תקופה גדלה אוכלוסיית המדינה ביותר מ־230%. בכך מחטיאה חיפה את ייעודה להוות המטרופולין של הצפון ומתחרה לתל אביב".

גם מהנדס העיר חיפה אריאל וטרמן הגיש התנגדות לפני כחודש, ובה טען כי כבר היום יש אזורים נרחבים בחיפה שבהם הבנייה גבוהה משש קומות ומכאן שהגבלת הבנייה אינה תואמת את המציאות. וטרמן מציע לקבוע את תוספת זכויות הבנייה במתחם 8 לעד 50% - כפול ממסגרת הזכויות בתוכנית כיום.

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "הרקע להגשת התנגדות מהנדס העיר נובע מהשינויים שחלו במשך הכנת התוכנית שתחילתה בשנת 2003. ההתנגדות הנוגעת למתחם 8 נובעת מהעובדה שההנחיות לאזור זה הוספו בשלבים האחרונים בידי משרד הפנים ואינן מאפשרות גמישות החיונית לטובת התחדשות עירונית".

תגיות