אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוגל לא לבד: המתחרים של משקפי גלאס

גוגל לא לבד: המתחרים של משקפי גלאס

משקפיים חכמים הם הלהיט הבא של עולם הטכנולוגיה, ועשרות חברות כבר ממהרות לפתח דגמים משלהן. "כלכליסט" ממפה את הכיוונים שאליהם הולכת התעשייה בניסיון למצוא את המוצר שיכבוש את הקהל

29.07.2014, 14:46 | הראל עילם

המשקפיים החכמים של גוגל נתנו דחיפה אדירה לתעשייה והפכו למוצר הראשון בתחום ששלהב את הקהל. חברות ענק כמו סמסונג וסוני מנסות לעלות על הגל, לצד נוסף לעשרות יזמים קטנים ועצמאיים שמנסים לפתח את הגאדג'ט שכולם ירצו ללבוש.

קראו עוד בכלכליסט

בשנים הקרובות צפויים לצאת מאות של משקפיים חכמים מסוגים ומחירים שונים לשוק, וחברת המחקר IHS מעריכה כי ב-2016 יימכרו יותר מ-6.6 מיליון זוגות משקפיים כאלה.

בינתיים רק דבר אחד ברור: אף אחת מהחברות המפתחות עדיין לא יודעת מה יתפוס את הקהל ומהו הכיוון הנכון שאליו צריך לקחת את התחום. "כלכליסט" מציג את הגישות השונות של החברות שמטרתן להפוך את המשקפיים החכמים למוצר נחשק.

שילוב עדין עם המציאות

לרוב כשחושבים על משקפיים חכמים חושבים על גוגל גלאס, המשקפיים החכמים של ענקית החיפוש שיצאו לשוק לקראת סוף השנה. סוג זה של משקפיים מתבסס על מסגרת פשוטה וקלה, והם כוללים מסך שנמצא בקצה שדה הראייה של העין. מטרתם המיידית היא להציג למשתמש מידע חשוב כמו הודעות נכנסות, מיילים, מפות בסיסיות ותוצאות חיפוש, בזמן שהם תופסים מעט מאוד משדה הראייה או הריכוז של המשתמש.

משקפיים כאלה למעשה משלימים את הטלפון החכם ולא מחליפים אותו, ואי אפשר להריץ עליהם את רוב האפליקציות. היתרונות שלהם הם החומרה המאוד בסיסית שהם דורשים, דבר שמאפשר ייצור משקפיים שהם קלים וחסכוניים בסוללה, בטכנולוגיה שזמינה כבר היום.

רוב המשקפיים בקבוצה זו בעצם אינם עונים על ההגדרה הקלאסית של משקפיים, ולא כוללים עדשות אלא רק מסגרת עם מסך. השלדה כוללת מרכז עיבוד, משטח מגע, אנטנות וסוללה. גוגל כבר החלה בשיתוף פעולה עם יצרניות משקפיים, במטרה לפתח מסגרות של משקפי ראייה אופטיים שבהן ישולבו המסך והשלדה.

נוסף לגוגל עובדות גם חוואווי, מיקרוסופט ואולי אף אפל על משקפיים שפועלים בצורה דומה. חברת Vuzix, שנמצאת בתחום כבר שנים, הציגה משקפיים חכמים שפועלים על אותו עיקרון לפני שנה. הפתרון של החברה יכול להציג גם סרטונים ותמונות באיכות טובה והוא מתבסס על מערכת ההפעלה אנדרואיד, אך האפליקציות שפותחו לה לא מוצגות היטב על המסך הזעיר.

משקפי Vuzix משקפי Vuzix משקפי Vuzix

מיזם איטלקי בשם GlassUp, שהשלים בהצלחה גיוס של 100 אלף דולר מאתרי גיוס המונים, מציג פתרון שונה: במקום מסך, המשקפיים של החברה כוללים מקרן זעיר שמציג את המידע על גבי העדשה. זהו פתרון אלגנטי ומוצנע יותר, שניתן להתאמה בקלות למספר רב יותר של משקפיים.

בסוג אחר של משקפיים מוצג מידע ונעשה שימוש ביכולות שלא היו אפשריות, או לפחות לא בצורה נוחה, בשום פלטפורמה אחרת. הדגש במוצרים אלה הוא על מציאות רבודה - הוספה של שכבה נוספת מעל המציאות שאותה רואה המשתמש. כך למשל, אדם שמשתמש באפליקציה תיירותית יתבונן במגדל אייפל, ועל המסך יקבל מידע נוסף כמו שנת ההקמה של המגדל ופרטים על ההיסטוריה שלו.

פתרון כזה מציגה אפסון, שדגם ה-Moverio BT-200 שלה כולל זוג מסכים צבעוניים, שקופים וגדולים שמשולבים בתוך המשקפיים. המסכים נמצאים במרכז שדה הראייה של המשתמש, אך תופסים רק חלק משדה הראייה והמשתמש יכול להסתכל סביב המסך ודרכם. מכשירים בקבוצה זו אינם מיועדים רק להצגת מידע. הם גם יכולים להקרין סרטים שבהם אפשר לצפות בזמן הליכה או מנוחה, ולדמות משטחי עבודה וירטואליים.

משקפי אפסון, צילום: ניצן סדן משקפי אפסון | צילום: ניצן סדן משקפי אפסון, צילום: ניצן סדן

החיסרון של הגישה הזו הוא שיש צורך במסכים בהירים במיוחד כדי להציג תמונה שתיראה מיטבית בכל תנאי התאורה. כמו כן, מסכים כאלה גם יפריעו למשתמש במהלך חיי היומיום. כדי לפתור את הבעיה הזו פיתחה חברת OptinVent את ORA, משקפיים חכמים שמנסים ליהנות משני העולמות ומאפשרים למשתמש לכוון את מיקום התמונה כך שתימצא במרכז שדה הראייה שלו, כמו במשקפיים של אפסון או כמו בגוגל גלאס.

חברת Technical Illusions גייסה מיליון דולר בקיקסטארטר לפיתוח CastAR, משקפיים שמשתמשים בשני מקרנים הצמודים לכל משקף ומקרינים מידע על העדשה כולה. זוג המקרנים מאפשר יצירת אשליה תלת־ממדית, והמוצר משתמש במספר רב של חיישני אינפרה־אדום ולייזרים כדי למדוד את המרחק של המשתמש מאובייקטים ואת תנועות הראש של המשתמש. כך יכולה המערכת לא רק להציג מידע על כל אובייקט מזוהה, אלא גם להציג את המידע במרחק ובמיקום היחסי המתאימים לשדה הראייה.

החיסרון הגדול של המשקפיים בקבוצה זו הוא שטכנולוגיית המסכים והסוללות עדיין אינה בשלה. רוב המכשירים האלה מסורבלים וכבדים וכוללים זמן סוללה קצר במיוחד.

אביזר ששולט במה שקורה מסביב

המשקפיים של Meta לוקחים את התחום לכיוון שונה ומאפשרים לשלוט על העולם שסביב לזה שמרכיב אותם. SpaceGlass מזכירים משקפי טיס והם ממלאים את כל שדה הראייה. המסכים השקופים והדקיקים צמודים אל העדשה, ומקרינים מידע שמכסה זווית ראייה רחבה ומספק תמונה תלת ממדית אמיתית.

רוב המשקפיים החכמים כיום עדיין לא פתרו את בעיית הממשק - השליטה בהם מוגבלת למספר מצומצם של אפליקציות שעובדות איתם, או שהיא נעשית באמצעות אביזר חיצוני כמו טלפון או משטח מגע. המשקפיים של Meta מאפשרים למשתמשים לשלוט בעולם שסביבם באמצעות תנועות ומחוות שנקלטות במצלמת המכשיר ומתורגמות לפקודות. משתמשים יכולים למשל לצייר אותיות בחלל וכך להעביר מסר לחבר קרוב שמרכיב גם הוא את המשקפיים.

החיסרון הגדול של המשקפיים האלה הוא מחירם, 3,600 דולר. חיסרון נוסף הוא העובדה שהמסכים שמשולבים במשקפיים הם בעלי רזולוציה נמוכה ומספקים תמונה מפוקסלת.

תגיות