אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מריחואנה תהיה התעשייה הגדולה הבאה בארה"ב" צילום: אפי שריר

"מריחואנה תהיה התעשייה הגדולה הבאה בארה"ב"

חצי שנה אחרי שקולורדו הפכה למדינה הראשונה בארה"ב שמתירה שימוש קמעונאי במריחואנה, מתפתחת תעשייה אדירה סביב הסם. מתהליכי הייצור ועד למלונות ייעודיים — כולם רוצים להיות חלק מהבום הבא. איש עסקים: "זה המערב הפרוע החדש"

29.07.2014, 18:46 | נרי ג'ונסון

יותר מ־160 שנה לאחר שהתגלה לראשונה זהב בקליפורניה ושינה לעד את החוף המערבי בזכות גל הגירה ענק, אמריקה נמצאת על סף מהפכה חדשה - מהפכת המריחואנה. וכמו גילוי הזהב, נראה כי התרחבות הלגליזציה וההזדמנויות העסקיות שהיא מביאה עמה עומדות לעצב מחדש את הכלכלה האמריקאית.

קראו עוד בכלכליסט

מאות עסקים חדשים מנסים להפוך למובילים בתעשייה ששווייה צפוי להגיע למיליארדי דולרים בשנים הבאות. לפי הערכות, היקפה עשוי להתקרב לזה של שוק האלכוהול או התרופות.

לפי שעה, השימוש במריחואנה מותר למטרות פנאי במדינת וושינגטון, שם נכנס החוק בתחילת החודש, ובדנבר החלוצה, שהתירה שימוש קמעונאי בסם בינואר. בחודשים הקרובים צפויים גם תושבי אלסקה ואורגון להצביע על לגליזציה של מריחואנה, ולהערכת אנליסטים, גדולים סיכוייה להתקבל.

במקביל למריחואנה למטרות פנאי, גם השימוש הרפואי צובר תאוצה בארה"ב, וכיום הוא חוקי ב־23 מדינות ובוושינגטון הבירה. בחלק מהמדינות, כמו קליפורניה, תהליך קבלת האישור הרפואי כל כך פשוט, עד כי כל תושב שמעוניין בכך יכול לצרוך את הסם, גם ללא צורך להוכיח מצב רפואי מיוחד.

תמיכה ממשרד המשפטים

 

ארה"ב עוברת שינוי עקרוני בכל הנוגע לצריכת מריחואנה. סקר של חברת גאלופ שנערך ב־2013 הראה כי לראשונה, רוב האמריקאים תומכים בלגליזציה של מריחואנה. 58% מהנסקרים השיבו בחיוב לשאלה האם מריחואנה צריכה להיות חוקית (לעומת 12% ב־1969). אפילו הנשיא אובמה כבר הודה כי נהג לעשן מריחואנה (וגם לקחת לריאות).

צעיר מעשן מריחואנה בארה"ב (ארכיון), צילום: איי אף פי צעיר מעשן מריחואנה בארה"ב (ארכיון) | צילום: איי אף פי צעיר מעשן מריחואנה בארה"ב (ארכיון), צילום: איי אף פי

אף שמריחואנה עדיין נחשבת ללא חוקית על פי החקיקה הפדרלית, התעשייה משגשגת בין השאר בזכות זריקת עידוד ממשרד המשפטים. זאת לאחר שהודיע ב־2013 כי לא ייאבק בהחלטה על לגליזציה בקולורדו ובוושינגטון. בכך הוא הניח את היסודות למהלך ארצי והבהיר את הפוטנציאל העסקי הטמון במהלך כזה.

עם השינוי מגיע כמובן גם הכסף הגדול. רשות המסים של קולורדו דיווחה בחודש מרץ כי מכירות המריחואנה הלא רפואית בחודש הראשון לאחר הלגליזציה עמדו על כ־14 מיליון דולר, ומהם גבתה 2 מיליון דולר במסים. היקף המכירות ב־2014 צפוי להגיע ל־600 מיליון דולר. בוושינגטון, תנאי הגידול והאקלים הנוח יכולים להפוך אותה למעצמה אמיתית.

לפי נתוני ArcView Group, חברת מחקר והשקעות בשוק המריחואנה, ההכנסות של תעשיית המריחואנה החוקית (הרפואית ולמטרות פנאי) צפויות לגדול לכ־2.6 מיליארד דולר השנה, מ־1.5 מיליארד ב־2013. על פי הערכות, בתוך חמש שנים 14 מדינות נוספות בארה"ב יתירו מסחר במריחואנה בשוק שצפוי לגלגל עד אז לפחות 10 מיליארד דולר בשנה. לפי ArcView, "ברור שהמריחואנה הופכת במהירות לתעשייה האמריקאית הגדולה הבאה".

בקולורדו כמעט הוכפל מספר הרישיונות לעבודה עם מריחואנה בששת החודשים הראשונים של המסחר, מ־6,000 בינואר ל־11,289 ביולי.

הפוטנציאל העסקי העצום סוחף אלפי יזמים ועובדים מרחבי ארה"ב שמקווים להיות בין הראשונים לרכוב על גלי ההצלחה. היזמים, שמכונים לעתים Ganjapreneurs (שילוב של גנג'ה, כינוי לקנביס, ו־Entrepreneur, יזם) מקימים עסקים בכל התחומים הקשורים לנושא - משירותי משלוחים של סיגריות ועד לייצור סוכריות עם מריחואנה.

חלק לא מבוטל מהם אף עוברים להתגורר בקולורדו ובוושינגטון. השנה השתתפו מאות אנשים ביריד התעסוקה הראשון של תעשיית המריחואנה בדנבר. הרבה מהם הגיעו מרחוק כדי לחפש עבודה במכרה הזהב הבא. "אנחנו רואים הרבה אנשים שמגיעים מחוץ למדינה, שרוצים לעבור לקולורדו ולהפוך לחלק מהתעשייה הזו", סיפר אלן נלסון, יועץ עסקי לחנות המריחואנה Medicine Man בדנבר, לאתר Vox. "זה המערב הפרוע החדש", אמר ל"ניו יורק טיימס" טום בוליץ', שנטש את עולם הסטארט־אפים של עמק הסיליקון ומכהן עתה כמנכ"ל חברה שמקימה מערכות ויסות אקלים למגדלי מריחואנה בבולדר, קולורדו.

קולורדו, כמו הרבה מדינות אחרות בארה"ב, נפגעה קשות מהמיתון של 2008, והרבה מתושביה נותרו חסרי פרנסה. קבוצת המחקר Marijuana Industry Group מקולורדו העריכה במאי האחרון כי כיום מועסקים במדינה כ־10,000 תושבים שמעורבים ישירות במסחר במריחואנה. הצפי הוא כי אלפי משרות חדשות ייווצרו בחודשים הבאים.

תנאים טובים לעובדים

 

על פי חוקי הלגליזציה בקולורדו, בעלי החנויות מחויבים לגדל בעצמם לפחות 70% מהמריחואנה, עובדה שיוצרת הרבה משרות חדשות שקשורות לגידול ולטיפול בצמחים עצמם. גם במשרות אלה, שנחשבות לפשוטות, התנאים טובים. כך למשל, עובד קיטום (גזירה של צמח המריחואנה) מרוויח בממוצע 15 דולר לשעה - פי שניים שכר המינימום הפדרלי.

הניתוח של מספר המשרות שנוספו לשוק העבודה בקולורדו אינו כולל מאות משרות חדשות, שמעורבות באופן לא ישיר בתעשייה החדשה, בדומה לסוחרים במאה ה־19 שהתפרנסו ממכירת ציוד כרייה לכורי הזהב. בין משרות אלה אפשר למצוא יצרנים של מערכות מים, מוצרי דישון לחקלאות, כלי עישון ומערכות תאורה, חברות נדל"ן ופירמות עורכי דין שמתמחות בעסקי המריחואנה, וכן מומחי בטיחות בתחום. בנוסף קמו עשרות אפליקציות ואתרי אינטרנט שקשורים למריחואנה.

לפי המחקר הרשמי הראשון שפרסמה קולורדו על הרגלי צריכת המריחואנה בששת החודשים הראשונים של הלגליזציה, בסוף שבוע אחד טיפוסי 44% מהלקוחות של חנויות המריחואנה הגיעו מחוץ למדינה. התופעה הביאה להקמתן של חברות תיירות ייעודיות ושל בתי הארחה ידידותיים לצרכני מריחואנה.

באוניברסיטת Oaksterdam שבאוקלנד, קליפורניה, המציעה תארים בכל התחומים שקשורים לגידול מריחואנה, רואים זינוק בדרישה להכשרה בתחום. מספר הסטודנטים שמגיעים לאוניברסיטה מחוץ לקליפורניה הולך וגדל, וכיום, כמחצית מהם מגיעים מחוץ למדינה. "יש לנו סטודנטים מרחבי ארה"ב, מניו ג'רזי, משיקגו. הם מגיעים אלינו לפני שיעבירו אצלם את החוק, כך שברגע שהוא יעבור - בום! הם יידעו בדיוק מה לעשות", כך לפי דייל סקיי ג'ונס, נגידת האוניברסיטה, שאמרה את הדברים לרשת CNBC באפריל האחרון. "האנשים הראשונים שייכנסו לתעשייה הזו יוכלו להרוויח מיליארדים".

מנפיקים חברות במהירות

 

גם בבורסה האמריקאית זוכה התעשייה החדשה לעדנה. אחרי הלגליזציה בקולורדו זינקו מניות של עסקים הקשורים למריחואנה בעשרות ואף באלפי אחוזים. רבות מהחברות החדשות גם מונפקות במהירות, כדי לנצל את הדרישה הגוברת של משקיעים שרוצים לרכוב על גל המריחואנה. כיום נסחרות בבורסות האמריקאיות לפחות 80 חברות שקשורות למריחואנה.

אבל ההזדמנויות החדשות יוצרות גם הזדמנויות להונאה. באזהרה למשקיעים שפרסמה רשות ני"ע האמריקאית נטען כי "נוכלים נוטים לנצל תעשיות ומוצרים חדשניים, במקרה זה, מריחואנה, כדי לפתות משקיעים עם הבטחה להחזרים גבוהים". הרשות כבר הקפיאה את המסחר במניות של חמש חברות. "90% מהזדמנויות ההשקעה החדשות הן תרמיות או כישלונות בהתהוות", אמר ל"ניו יורק טיימס" אלן ברוק־שטיין, אנליסט פיננסי שמתמחה בתחום ההשקעות במריחואנה.

אבל החששות לא עוצרים את המשקיעים. בחודש שעבר התקיים בדנבר Weedstock, כינוס המשקיעים הראשון בתחום. בין הנושאים שנידונו היו טכנולוגיות גידול קנביס, אפשרויות עתידיות ברפואה ותעשיית הקנביס הקנדית. בין המבקרים היתה גם חבורת צעירים מווירג'יניה שעברה לקולורדו במטרה לפתח אתר לשיתוף תמונות שקשורות למריחואנה - בתקווה להפוך לאינסטגרם הבא. "חשבנו לעבור לסיליקון ואלי, אבל הם לא עושים שם כלום עם מריחואנה", אמר נציג החבורה, אייזק דיטריך, ל"ניו יורק טיימס". "כאן הכל קורה, ולא רצינו להישאר בחוץ".

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
10 - אתה צודק - וטועה.
כן , זה דופק את המוח בשימוש קבוע. יש כאלה שזה לא מפריע להם, וזה זכותם. מעדיפים לחיות בסוטול, ואין להם בעיה להיות קצת פחות טובים במה שהם עושים, ולהרוויח רק 70 % ממה שיכלו. אחרים, מגבילים את השימוש לאירועים מיוחדים, חופשות, וחלק מסופי השבוע. אני, למשל, שותף בכיר בחברת סטארט-אפ, עוסק גם בספורט אקסטרים, ופעם בכמה שבועות לוקח "חופשת עישון" של שבוע, ממנה אני חוזר עם הרבה רעיונות חדשים. בשבילי זה משעמם להיות כל הזמן בסוטול, אבל ממש נחוץ להיות באזור הזה מדי פעם. לא רק שאתה לא תצליח לזהות שאני מעשן, אלא שגם כשאני מנסה לקנות לא מאמינים לי, וחושבים שאני שוטר...
א  |  30.07.14
לכל התגובות