אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"זה עלה גרושים": השקרים שבני זוג מספרים לגבי כסף צילום: שאטרסטוק

"זה עלה גרושים": השקרים שבני זוג מספרים לגבי כסף

"שילמתי את החשבונות", "בטח שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו את זה" או "אין לי חובות" - למה אנחנו משקרים לבני הזוג לגבי מצבנו הפיננסי ואיך אפשר לתקן את המצב

31.07.2014, 21:19 | שירות כלכליסט

זוגות רבים משקרים זה לזה לגבי כסף. למעשה, יותר אנשים בוגדים בבני הזוג בחשבון הבנק מאשר בחדר המיטות. במחקר שנערך השנה בארה"ב על ידי הארגון הלאומי לחינוך פיננסי (NEFE) נמצא ששליש מהנשאלים ביצעו רמאות פיננסית מסוג כלשהו בחשבון המשותף, בעוד ש-35% סיפרו שנפלו קרבן לרמאות מסוג זה.

קראו עוד בכלכליסט

למה זה קורה? מדוע כל כך הרבה זוגות משקרים אחד לשני בנוגע לכסף? אתר "דיילי וורת'" בדק מהן הסיבות שעומדות מאחורי השקרים הכלכליים הגדולים שזוגות מספרים זה לזה והצעדים שניתן לנקוט כדי לתקן את המצב.

1. "כן, שילמתי את החשבונות"

ממה נובע השקר: הסיבה לשקר זה עלול לנבוע מרצון להתמרדות בשל שליטה כמעט בלעדית של בן הזוג השני בעניינים הכספיים של הבית. כך אומרת מנכ"לית המכון לקאוצ'ינג פיננסי בארה"ב, דברה פרייס. כאשר אחד מבני הזוג מחליט עבור השני כמה ואיך מותר לו להוציא, מוליד הדבר טינה וכעס ואולי אף התנהגות בלתי כנה.

הסיבה השנייה, אומרת פרייס, נובעת מבושה על מצב הכלכלי ופחד מהתגובה של בן או בת הזוג, ומתוך כך ניסיון לכסות על הבעיה באמצעות שקרים, בתקווה לתקן את המצב במועד מאורח יותר.

מה לעשות: נסו לחשוב איך הייתם מרגישים לו הייתם אומרים את האמת. אולם יש להבטיח התחילה שבן הזוג לא יצא מכליו. על כן רצוי להתחיל שיחה בבקשה מבן או בת הזוג לשמור על רוגע והבטיח לסייע לפתרון המצב.

שילמת את החשבון?  בטוח?, צילום: שאטרסטוק שילמת את החשבון? בטוח? | צילום: שאטרסטוק שילמת את החשבון?  בטוח?, צילום: שאטרסטוק

2. "אני גרוע בענייני כספים, טפלי בזה את"

 

ממה נובע השקר: זוהי תופעה נפוצה להחריד, גם בקרב אנשים בעלי יכולות פיננסוית, ייתכן שהדבר נובע מכך שכילדים, אמרו לכם שאתם לא חכמים או שההורים אמרו לכם שאין לכם יכולות, אומרת פרייס. לפעמים גם פשוט נוח להעביר את האחריות לצד השני ולתת לו לטפל בעניינים ולהציל את המצב.

מה לעשות: האם זה אכן נכון שאין לכם מסוגלות פיננסית או שאתם מונעים מתוך חוסר ביטחון עצמי ומפחד שתפשלו? על מנת לקבוע מהי התשובה, העריכו את היקף ידיעותיכם: האם את יודעים מה יתרת העו"ש שלכם? האם אתם יודעים מהי המשכורת המדויקת שלכם? כאשר לא הייתם בזוגיות – האם טיפלתם בענייני הכספים שלכם?

ייתכן שתגלו שאתם בשליטה פיננסית רבה הרבה יותר משנדמה לכם.

3. "בטח שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו את זה"

 

ממה נובע השקר: משפט זה לא בהכרח שקר. אנשים רבים פשוט לא מעודכנים במצב חשבון הבנק שלהם ונדמה להם שיש להם יותר כסף ממה שקיים במציאות. המצב מחמיר כאשר מתחתנים ושני אנשים משתמשים באותו חשבון הבנק. הטלת האחריות לניהול החשבון עוד יותר גורמת לחוסר עדכון במצב הכלכלי.

מה לעשות: חלק מהבעיה נובע מהמנהג העמוק שיש לכולנו לבזבז כסף. "אנו מונעים על-ידי דחפים ומנותקים מהחלק במוח האחראי על התנהגות רציונאלית", אומרת פרייס. כתוצאה מכך, החלטות כלכליות נובעות לא פעם מדחף רגשי ולא מחשיבה מרוסנת. על כן לפני רכישה משמעותית, מומלץ שבני הזוג יערכו רשימה של יתרונות וחסרונות של ההחלטה. התנהגות זו ממתנת את הדחף היצרי ועשויה לעזור לכם לוותר על רכישה בלתי נחוצה.

למה אנחנו משקרים לבני הזוג לגבי כסף?, צילום: שאטרסטוק למה אנחנו משקרים לבני הזוג לגבי כסף? | צילום: שאטרסטוק למה אנחנו משקרים לבני הזוג לגבי כסף?, צילום: שאטרסטוק

4. "מה ששלי – שלך"

 

ממה נובע השקר: על פי סקר שנערך על-ידי הארגון הלאומי לחינוך פיננסי בארה"ב (NEFE), מתוך כל 10 מבוגרים המנהלים חשבון משותף עם בן זוג, 3 מנהלים פעילות פיננסית חשאית. פעילות חשאית זו היא למעשה מנגנון הגנה הנובעת מתחושה של חוסר ביטחון בקשר, אומרת פרופ' קייט לוינסון, שכתבה ספר בנושא."גם אם הרעיון של מיזוג חשבונות מוצא חן בעיניכם, כנראה אין לכם את הביטחון בקשר כדי ללכת עם זה ואתם מרגישים צורך ברשת ביטחון".

מה לעשות: נסו לזהות מאיפה נובע הדבר אצלכם – אולי בשיחה עם חבר, פסיכולוג או באמצעות חשבון נפש. לאחר שתזכו בתובנות לגבי העניין, נהלו שיחה עמוקה עם בן או בת הזוג. נסו להבטיח שיחה רגוע ופרודוקטיבית וזכרו שעצם העניין אינו הכסף אלא בעיה בקשר.

5."יש לי את הנעליים האלו כבר שנים"

 

ממה נובע השקר: הסתרת רכישות מבוססת על פחד מתגובת בן או בת הזוג."הדבר נובע מהפחד להיתפס אצל בן הזוג כבזבזן או קל דעת ושבן הזוג כבר לא ירצה להיות בקשר", אומרת לוינסון. ייתכן שהפחד נובע מהשליטה של בן הזוג בעניינים הכספיים או בביקורת עצמית על בזבזנות.

מה לעשות: ערכו הערכה של מצבכם הפיננסי והבהירו לעצמכם מהם המטרות הפיננסיות שלכם. קבעו סדר עדיפויות ותקציב קבוע על בסיס ההכנסות שלכם. שליטה בהוצאות יכולה להפיג חששות מתגובת בן הזוג, אומרת לוינסון.

ממש לא עשיתי קניות היום... , צילום: שאטרסטוק ממש לא עשיתי קניות היום... | צילום: שאטרסטוק ממש לא עשיתי קניות היום... , צילום: שאטרסטוק

6. "אני לא בחובות"

 

ממה נובע השקר: מסתבר שכ-13% מהאנשים בסקר הודו בשקר כזה. "הדבר נובע מבושה, או מפחד מביקורת. לפעמים אנשים בחובות נמצאים המצב של הכחשה ולכן משקרים לא רק לעצמם אלא גם לבן הזוג", מסבירה לוינסון.

מה לעשות: יש להתמודד באומץ עם המצב הכלכלי האמיתי שלכם. "דברו עם מישהו שעליו אתם סומכים. חבר, יועץ, או בן משפחה ונסו למצוא דרך להשתחרר מחובותיכם הפיננסיים", אומרת לוינסון. "כך גם תוכלו להיות כנים עם בן הזוג. אם יש לכם תוכנית הדבר מאותת שסוף סוף לקחתם שליטה על העניינים שלכם. ייתכן שכדאי להפריד חשבונות כדי להעביר את המסר שאתם לוקחים אחריות מלאה על החובות".

7. "אין לי כל כך הרבה כסף"

 

ממה נובע השקר: הצד השני של השקר הזה הוא בן זוג המדווח על הכנסות מועטות ממה שלמעשה יש לו. לפעמים אנשים מסתירים את עושרם בתחילת קשר בשל החשש שבן או בת הזוג ירצו אותם רק בגלל הכסף", אומרת לוינסון. אחרי כן אתם ממשיכים לשקר מתוך אינרציה ומתוך הצורך לא לגרום לעימותים.

מה לעשות: אנשים רבים פוחדים או ביקורתיים כלפי עושר ופוחדים שהוא ישנה אותם. ישנם סוגיות אחרות גם כן - אם יש לבן זוג אחד כסף רב יותר, האם יש לו כוח רב יותר בקשר? יחסי כוחות בקשר הם עניין רגיש - על אחת כמה וכמה על רקע ההסתרה של עושר. במקרים כאלו מומלץ לשקול להיעזר במטפל זוגי.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
שקרים של גרוש המשקר לגרושתו
אין לי גרוש על התחת אין לי לירה בכיס כבר הפקדתי לך את המזונות מאז שהתגרשנו אני יוצא עם ימבה פצצות ייבוא אישי מחו"ל חולות עלי בקושי לי יש כסף אני ממש לא חושב על חזרה ביחד אני אשכרה יוצא עם ישראליות תלאביביות והן משלמות עלי לא רק זה, הן גם מזמינות אותי למעלה
שקרניק  |  01.08.14
לכל התגובות