אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בלעדי לכלכליסט

הקלות משרד הביטחון לא הגיעו לספקים הקטנים

משרד הביטחון הקדים תשלומים של 200 מיליון שקל לספקים מהדרום הפועלים בטווח של עד 40 ק"מ מהרצועה, אך חלק מחברות התעשיות הביטחוניות הגדולות לא העבירו את ההטבה לספקים הקטנים שלהן. בין החברות שקיבלו את ההטבה: אלביט מערכות והתעשייה האווירית, שלאחר פניית כלכליסט הודיעה כי תגלגל את ההטבה לספקים הקטנים

04.08.2014, 06:43 | דוד רפאלי

כמה ממפעלי התעשייה הביטחונית הגדולים בדרום הודיעו אתמול, לאחר פניית "כלכליסט" והתאחדות התעשיינים, שיקדימו תשלומים לספקים הממוקמים בטווח ה־40 ק"מ מרצועת עזה שייפנו אליהם בבקשה כזו. זאת לאחר שמשרד הביטחון הודיע כבר לפני שבועיים שיקדים תשלום לספקים שלו בדרום, ומפעלים אלה ביניהם, כמובן.

עד אתמול נהנו המפעלים הגדולים מההטבה של משרד הביטחון, אך לא גלגלו אותה לספקים הקטנים והבינוניים שלהם בדרום, שקורסים תחת הנטל הכלכלי שהביא איתו המצב הביטחוני. בין המפעלים הגדולים של התעשיות הביטחוניות בדרום אפשר למצוא את מפעל אלתא באשדוד של התעשייה האווירית, את מפעל אלביט בשדרות ואת עשות אשקלון של תעש.

התנאי היחיד שקבע משרד הביטחון לקבלת ההטבה הוא המרחק הגיאוגרפי מהרצועה, והחברות לא חויבו לגלגל את ההטבה הלאה לספקים שלהן. במשרד הביטחון מדגישים שלא מדובר רק בתעשיות הביטחוניות, ושככל הידוע להם גם חברות אחרות שקיבלו את ההטבה לא גלגלו אותה הלאה.

מיכל עבאדי בויאנג מיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר | צילום: עמית שאבי מיכל עבאדי בויאנג

"לא קיבלתי שום הטבה ולא הקדימו לי שום תשלום", אמר אתמול ל"כלכליסט" בעל מפעל שעובד עם כמה מהתעשיות הביטחוניות הגדולות. "ברור שזה יעזור. אם יקדימו לי משוטף 90 לשוטף 30 או מיידי - זה יהיה מעולה".

חברות קטנות ובינוניות בסכנת קריסה

משרד הביטחון הודיע שיקדים את התשלומים לספקים בדרום כבר לפני כשבועיים, ומאז הקדים תשלומים בהיקף של כ־200 מיליון שקל למאות ספקים, רובם חברות קטנות ובינוניות. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", חברות נוספות במשק כמו חברת החשמל וטבע החליטו ללכת בעקבותיו, ולהקדים גם הן תשלומים לספקים בדרום. החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו אף הנחתה את כל משרדי הממשלה להקדים ככל הניתן את התשלומים לספקים שבמרחק זה מרצועת עזה, וככל הידוע ההנחיה בוצעה.

ל"כלכליסט" נודע כי נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן פנה לכמה חברות גדולות נוספות במשק במטרה להשיג את הסכמתן להקדמת התשלומים, ובעקבות כך הסכימה חברת אפריקה תעשיות להקדים תשלום לספקיה. כמו כן, תעש ותע"א החליטו כי פניות של ספקים מהדרום שיבקשו הקדמת תשלומים יישקלו בחיוב.

אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות, צילום: נמרוד גליקמן אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות | צילום: נמרוד גליקמן אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות, צילום: נמרוד גליקמן

"זו ערבות הדדית ועזרה לעסקים שהנזילות שלהם נפגעה בעקבות המצב הביטחוני", אמר ל"כלכליסט" צביקה אורן. "אני מאוד מודאג מתזרים המזומנים של המפעלים הקטנים בתנאים אלה, הם לא יעמדו בזה. חברה שקיבלה כסף מוקדם, אני מצפה שתיתן כסף באותם תנאים לספקים שלה. חברת החשמל נענתה והצילה שני מפעלים בדרום שעמדו על סף סגירה. בהקשר זה הצעד של החשבת הכללית הוא ראוי לשבח. אני מקווה שעוד ועוד חברות יצטרפו ויקלו על המפעלים הקטנים והבינוניים".

רשות החברות הממשלתיות לא הוציאה הנחיה מחייבת

מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב התייחס להחלטתה של חברת החשמל להצטרף ליוזמה ואמר ל"כלכליסט" כי "חברת החשמל היא אמנם חברה ממשלתית, אך מדובר ביוזמה פרטית שלה ולא בהנחיה של רשות החברות הממשלתיות. על פי החוק, זה בכלל לא טריוויאלי שמותר לנו, כרשות החברות, לתת כאלה הנחיות. לא היתה התייחסות קונקרטית לסוגיית הקדמת תשלומים לספקים. כל חברה יכולה להחליט לעצמה, לפי מצבה הכלכלי, אם להקדים תשלומים או לא".

מתעש נמסר בתגובה: "במסגרת הקשר השוטף של החברה עם ספקיה תיבדק כל בקשה לסיוע באופן חיובי". מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה: "החברה שמחה להצטרף למאמץ לסייע למפעלים שנפגעו מהעימות בדרום, ולכן תקדים תשלום עבור אספקות שבוצעו בתקופת המבצע לספקים הממוקמים בקו העימות (עד 40 ק"מ מגבול עזה), וזאת בהתאם לבקשה מהם וללא קנסות על איחורים באספקה". באלביט סירבו להגיב ומסרו כי החברה בעצמה ממוקמת בדרום ומחזיקה מפעל בעיר שדרות.

תגיות