אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרחב ציבורי: בעבור חופן יורואים צילום: אי פי איי

מרחב ציבורי: בעבור חופן יורואים

לאירופים נמאס מהשליטה של הדולר בשוק, והם מצטרפים לאסיה וקוראים למרד במטבע האמריקאי

06.08.2014, 08:26 | איתי להט

הקשר הצרפתי הזה החל לפני כחודש, קצת אחרי שרשות ניירות ערך האמריקאית הטילה על ענק הבנקאות הצרפתי BNP פאריבה קנס של 9 מיליארד דולר על עסקאות דולריות שערך הבנק עם סודן, איראן וקובה בשנים 2004–2012. המדינות שכלולות ברשימת הטרור של ארצות הברית הן מחוץ לתחום העבודה עבור בנקים שמחזיקים בפעילות עסקית באמריקה. המוטו האמריקאי הוא "רוצה לעבוד איתנו - אל תעבוד איתם". אבל BNP עבד גם עבד, והקנס שהוטל זעזע את הצרפתים והוביל אותם לשאול את עצמם איך יכול להיות שהאמריקאים מטילים על בנק צרפתי קנס שיא בזמנים של שיתוף פעולה. הסערה גררה תגובות רבות. בין השאר האשימו הצרפתים את האמריקאים בהטלת הקנס המופקע כעונש על עסקת נשק צרפתית עם רוסיה, שצרפת סירבה בתוקף לבטל. בעיני רבים סכום הקנס העצום היה לא יותר מניסיון סחיטה אמריקאי שצלח.

1. אפשר לשלם ביואן

נשיא בנק בצרפת מציע אלטרנטיבות

 

ואז החלה שרשרת האירועים להתגלגל. כריסטיאן נויאר (Christian Noyer), נשיא הבנק המרכזי של צרפת ואחד מחברי המועצה בבנק המרכזי של אירופה, העניק ראיון אגרסיבי למגזין "Investir". "המקרה של פאריבה יעודד אותנו להיות מגוונים יותר בבחירת המטבעות לעסקאות בעתיד", אמר נויאר. "הסיכונים ההולכים וגדלים הכרוכים בתקנות אמריקאיות הנוגעות לעסקאות דולריות דוחפים אותנו להתרחק מהדולר כמטבע רזרבה. המהלך הזה בלתי נמנע. המסחר בין סין לאירופה לא זקוק לדולר כמתווך, הוא יכול להתקיים ביורו או ביואן".

נשיא הבנק של צרפת כריסטיאן נויאר. יגוון בבחירת מטבעות לעסקאות בעתיד, צילום: אי פי איי נשיא הבנק של צרפת כריסטיאן נויאר. יגוון בבחירת מטבעות לעסקאות בעתיד | צילום: אי פי איי נשיא הבנק של צרפת כריסטיאן נויאר. יגוון בבחירת מטבעות לעסקאות בעתיד, צילום: אי פי איי

2. הודו וברזיל מצטרפות

הקריאות נגד הדולר בעולם מתחזקות

 

הדברים האלה מפי נשיא הבנק המרכזי של צרפת מטלטלים, אבל הם רק חלק מקריאות שנשמעות ברחבי העולם בשלוש השנים האחרונות. קריאות מצד רוסיה, סין, ברזיל, הודו, הונג קונג ואירופה לשבור את ההגמוניה הדולרית הפכו מטפטוף לגשם רועם. התרעומת הגדולה על היכולת האמריקאית להדפיס דולרים ולהציף בהם את העולם, משום שרוב המסחר נערך בדולרים, מעניקה לאמריקאים יכולת מופלאה ליצור כסף משום מקום ולקבל תמורתו סחורות ושירותים כמו גם כמויות עצומות של נפט. מכאן השם פטרו־דולר.

3. על שולחן ה־G20

השליטה האמריקאית עולה לדיון

ועכשיו הצרפתים, אחרי יריית הפתיחה שלהם, מגייסים תמיכה רחבה באיחוד האירופי ללא פחות ממרד בבעלת הברית שמעבר לאוקיינוס. "פייננשל טיימס" מגלה השבוע שפריז גייסה תמיכה מברלין, לונדון ורומא לשם העלאת שינוי מדיניות הקנסות שמפעילה ארה"ב מול אירופה במפגש ה־G20 הבא. הסכומים העצומים ששילמו הבנקים האירופיים בשנים האחרונות מדאיגים את היבשת. הם מאיימים לא רק על ריבונותה, אלא על יציבות המערכת הבנקאית ככלל.

4. גם השקל בתמונה

השינוי הגלובלי ישפיע על ישראל

 

ועד שייערך המפגש הבא של מנהיגי העולם בנובמבר הסערה לא תשכך. לאחרונה הכריז מנכ"ל ענקית הנפט הצרפתית טוטאל כי עסקאות הנפט של החברה לא צריכות להיות משולמות בדולרים. שינוי גלובלי כזה ישפיע כמובן גם עלינו, אחרי חודשים ארוכים שבהם בנק ישראל מנסה נואשות לחזק את הדולר, בלא הצלחה גדולה. האם סופו של עידן האימפריאליזם של המטבע האמריקאי מתקרב? ההיסטוריה מלמדת שאין מטבע רזרבה גלובלי שמתקיים לעד. אחרים באים ומחליפים אותו, וזה כמעט תמיד מלווה בקריסה של אימפריה.

תגיות