אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נוער קורא? יש דבר כזה צילום: יוני רייף

נוער קורא? יש דבר כזה

חמש בנות 17–14 חשבו שהן הנערות היחידות בארץ שאוהבות לקרוא, אז הן פתחו דף פייסבוק. עכשיו יש לו 4,500 חברים וכנס באוניברסיטת ת"א בשבוע הבא

06.08.2014, 09:07 | רעות ברנע

אם גם אתם בטוחים שבקרוב יעברו בני הנוער לשימוש באימוג'י בלבד, תתפלאו לגלות שעדיין יש לא מעט מהם שמעדיפים את המילה הכתובה. איפה הם, אתם שואלים? מספיק להציץ בדף הפייסבוק "נוער קורא - כן, יש דבר כזה" כדי להבין. הדף הוא יוזמה פרטית של חמש נערות חובבות קריאה, שבעקבות ההצלחה החליטו ליזום גם את כנס "נוער קורא 2014", שיתקיים באוניברסיטת תל־אביב ביום ראשון הקרוב (15 שקל, 11:30–17:00, אודיטוריום בר־שירה).

(מימין) אור רייף־תגרי, רוני הס ונועה דוידור. "לא כל בני הנוער עובדים או מקבלים כסף מההורים, לא לכולם יש כסף לספרים", צילום: יוני רייף (מימין) אור רייף־תגרי, רוני הס ונועה דוידור. "לא כל בני הנוער עובדים או מקבלים כסף מההורים, לא לכולם יש כסף לספרים" | צילום: יוני רייף (מימין) אור רייף־תגרי, רוני הס ונועה דוידור. "לא כל בני הנוער עובדים או מקבלים כסף מההורים, לא לכולם יש כסף לספרים", צילום: יוני רייף

 

החלטנו לנפץ סטיגמה

"הכרנו לפני כשנתיים דרך דף בפייסבוק שהוקדש לספר 'משחקי הרעב'", מספרת מאיה טל (17), שמנהלת את הדף עם רוני הס (14), נועה דוידור (15), אור רייף־תגרי (16) ומאיה פלוכין (14). "גילינו שכולנו חובבות קריאה, והחלטנו שהגיע הזמן לנפץ את הסטיגמה הזו, שבני נוער לא קוראים". הדף, שמונה היום כ־4,500 חברים, הוא מקום שבו יכולים בני נוער לדבר על כל מה שקשור לספרים. בשיטוט מהיר אפשר למצוא פוסטים כמו "יש ספר שבחיים לא דמיינתם שתקראו, אבל קראתם והפתיע אתכם לטובה?", שיש בו קרוב ל־100 תגובות, המלצות על ספרים חדשים וגם שאלות פילוסופיות יותר לדיון כמו "האם הבדלים בין המינים יוצרים הבדלים בדרך שבה אנחנו חווים את הקריאה?".

אילו סוגי ספרים מעדיפים בני נוער בימינו?

"הכל, מ'ג'יין אייר' ועד 'הארי פוטר'. זה די ברור שבני נוער לא קוראים רק ספרים שמיועדים לבני נוער".

מהו הדיון הכי סוער שהתפתח בדף עד כה?

"אחד הדיונים הכי סוערים היה דווקא לאחרונה, כשהבנו שיש תכנון למקד השנה את הפסטיגל ב'משחקי הרעב'. זה ספר שעוסק ברצח, בהתנגדות לשלטון, זה לא נושא לפסטיבל שמיועד לילדים. מעבר לזה, רוב הפוסטים והתגובות בדף הם יחסית רגועים".

מה תפקידכן כמנהלות הדף?

"אנחנו דואגות להעלות פוסטים חדשים, דיונים ושאלות מדי יום. זה מצריך הרבה שיחות טלפון בינינו, חשיבה על רעיונות חדשים. מעבר לניהול היומיומי אנחנו עובדות על פרויקטים: לפני חצי שנה, למשל, התחלנו בפרויקט להקלטת ספרי אודיו עבור בני נוער לקויי ראייה. גם העברנו רשימה לכמה הוצאות ספרים ובה בקשות לתרגום ספרים שטרם תורגמו, אחרי שהפנינו שאלה כזו לחברים בדף".

זהו הכנס השני שאתן מארגנות. מה יהיה בו?

"הכנס הראשון התקיים בקיץ שעבר בבית אריאלה והגיעו אליו כ־180 בני נוער. השנה אנחנו מצפות להרבה יותר, כי מספר החברים בדף יותר מכפול מהמספר בקיץ שעבר. זה אמנם כיף ונחמד לדבר בפייסבוק, אבל הרבה יותר מעניין להיפגש ולדבר בחיים.

"בכנס השנה יתקיים פאנל שבו ישתתפו הסופרים דקלה קידר ויונתן יבין והמתרגמים יעל אכמון וצפריר גרוסמן. הם יענו על שאלות שהעלו החברים בדף. יהיו שתי הרצאות ומכירת ספרים מיד שנייה תמורת 15 שקל לספר. זה חלק שחשוב לנו מאוד, כי לא כל בני הנוער עובדים או מקבלים כסף מההורים, לא לכולם יש כסף לקנות ספרים".

היו סופרים שלא הסכימו לשתף איתכן פעולה?

"הכי קל ונגיש לפנות אליהם בפייסבוק, וכשאנחנו מסבירות להם על הדף כולם חושבים שזו מטרה חשובה. אף אחד עוד לא ענה בשלילה כי לא רצה לתמוך בפרויקט. היו כאלה שלא יכלו להשתתף מסיבות טכניות".

הכל בהתנדבות

המייסדות של דף הפייסבוק עושות את כל עבודתן בהתנדבות. "אנחנו גובות 15 שקל כניסה לכנס", מסבירה טל, "כדי לכסות את ההוצאות לשכירת האולם ולארגון. בעבר הציעו לנו תשלום עבור פרסום בדף, אבל כרגע אנחנו לא מתכוונות להפוך אותו למסחרי".

אפילו היא עצמה לא האמינה בתחילת הדרך שיש כל כך הרבה בני נוער שקוראים. "בבית הספר הייתי בטוחה שאני היחידה שקוראת, אבל השנה הופתעתי לגלות שילדים שחשבתי שממש לא קוראים דווקא כן עושים את זה. המסקנה מכל העניין הזה היא שברור שיש נוער שקורא, ולא מעט".

תגיות