אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוש נסוגה מההסכם וכיאזמה תאבד מאות מיליוני דולרים צילום: מיקי נועם אלון

בלעדי לכלכליסט

רוש נסוגה מההסכם וכיאזמה תאבד מאות מיליוני דולרים

כיאזמה קיבלה מרוש מקדמה של 65 מיליון דולר לפיתוח התרופה המקורית Octreolin. החברה היתה אמורה לקבל 535 מיליון דולר נוספים, אך את חלק הארי, שהיה מותנה ביעדי מכירה ובתמלוגים, היא לא תקבל

06.08.2014, 08:22 | ניר צליק

חודשיים בלבד לאחר שכיאזמה, חברת פיתוח התרופות הירושלמית, הציגה תוצאות חיוביות בניסוי השלישי והמכריע בתרופה המקורית Octreolin, ל"כלכליסט" נודע כי חברת התרופות רוש (שהיתה שותפה בניסוי) החליטה לא להמשיך במסחור התרופה.

קראו עוד בכלכליסט

היקף ההסכם שנחתם עם רוש בפברואר 2013 היה 600 מיליון דולר, ועל פיו כיאזמה קיבלה מקדמה של 65 מיליון דולר לפיתוח התרופה. החברה היתה אמורה לקבל תשלומים נוספים של 535 מיליון דולר עבור עמידה באבני דרך של פיתוח, כגון הצלחה בניסוי שלב 3 (שהחברה עמדה בו). ככל הנראה קיבלה כיאזמה חלק מהתשלום, אבל את חלק הארי שלו היא לא תקבל, מאחר שהוא היה מותנה ביעדי מכירה ובתמלוגים.

שוק של 2 מיליארד דולר

Octreolin, שכיאזמה עבדה עליה עם רוש, מיועדת לטיפול באקרומגליה. מדובר בהפרעה הורמונלית השכיחה בעיקר בקרב נשים וגברים בני 40 ומעלה, אשר גורמת לייצור מוגבר של הורמון הגדילה ומביאה להתנפחות הרקמות ולהיחלשות שריר הלב כמו גם לשינויים בגולגולת.

מדובר בגרסה אורלית לזריקת הסנדוסטטין של נוברטיס, שמכירותיה עומדות על 1.5 מיליארד דולר בשנה. ההערכות הן שאם התרופה של כיאזמה תאושר, החולים שעדיין לא החלו את הטיפול ייטלו את התרופה בגרסה האורלית ויימנעו מזריקות. כלל שוק התרופות לאקרומגליה עומד על 2–2.5 מיליארד דולר בשנה, והתרופות האחרות בשוק הן סומברט של פייזר וסומטולין של איפסן.

עם זאת, מרבית המכירות של התרופות האחרות נועדו לטיפול בתופעות נוספות כגון גידולים ממאירים בלבלב, שעבורם כיאזמה עדיין לא פיתחה טיפול, ולכן פוטנציאל המכירות של התרופה הוא מאות מיליוני דולרים בלבד. ייתכן שבעתיד תפתח החברה תרופה להתוויות אונקולוגיות.

מנכ"לית כיאזמה, ד"ר רוני ממלוק. הבקשה לאישור התרופה תוגש בחודשים הקרובים, צילום: מיקי נועם אלון מנכ"לית כיאזמה, ד"ר רוני ממלוק. הבקשה לאישור התרופה תוגש בחודשים הקרובים | צילום: מיקי נועם אלון מנכ"לית כיאזמה, ד"ר רוני ממלוק. הבקשה לאישור התרופה תוגש בחודשים הקרובים, צילום: מיקי נועם אלון

הקרנות ימשיכו לתמוך

ביוני 2012 השלימה כיאזמה גיוס של 38 מיליון דולר מכמה קרנות הון סיכון שמתמחות בביומד, ובהן ,Abingworth ,MPM Capital ,F3 Ventures ARCH Ventures, Med Health Ventures ועופר הייטק. הקרנות האלה צפויות להמשיך לתמוך בכיאזמה. נראה שהחברה לא תתקשה למצוא שותפה אחרת לתרופה על רקע התוצאות החזקות של הניסוי, ועם המועמדים הפוטנציאליים נמנים ג'נזיים ומארין פרמסוטיקלס. בקשת אישור ה־FDA לתרופה צפויה להיות מוגשת בחודשים הקרובים.

כיאזמה, המנוהלת על ידי ד"ר רוני ממלוק, פיתחה באמצעות טכנולוגיה ייחודית גרסאות אורליות לתרופות שניתנו רק בהזרקה, וכך היא צפויה למנוע מהחולים את הסבל הכרוך בכך.

החברה נוסדה עוד בשנת 2001 בידי דליה מגידו, גיא יכין ומולי בן־ששון. כיאזמה נוסדה מחדש על ידי ממלוק ופרד פרייס, שבעבר כיהן כיו"ר אומריקס וכמנכ"ל ביומרין.

בגלגולה הנוכחי כיאזמה עוסקת לא רק בפיתוח טכנולוגיית החדרת תרופות לגוף, אלא היא גם מפתחת בעצמה את התרופה בעזרת הטכנולוגיה ומחזיקה בקניין רוחני.

תגיות