אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גורל הרפורמה בחברת החשמל יוכרע עד תחילת ספטמבר צילום: בלומברג

פרסום ראשון

גורל הרפורמה בחברת החשמל יוכרע עד תחילת ספטמבר

כך מסרה היום המדינה במסגרת דיון בבית הדין האזורי בחיפה. בסביבת משרדי האוצר והאנרגיה אמרו היום ל"כלכליסט" שהמטרה בחודש הקרוב היא "להחיות משהו נמצא במצב של כמעט מוות קליני"

05.08.2014, 22:21 | ליאור גוטמן

שר האוצר לפיד ושר האנרגיה והתשתיות הלאומיות סילבן שלום יודיעו עד ה-2 בספטמבר מה יעלה בגורלה של הרפורמה במשק ובחברת החשמל. כך מסרה היום אחה"צ (ג) המדינה במסגרת דיון שנערך בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה ועסק בבקשה של ועד עובדי חברת החשמל לשבות.  

קראו עוד בכלכליסט

התשובה תועבד לידי בית הדין, ולאחר שהמדינה הצהירה רשמית שהמו"מ מול העובדים "תקוע", אינו מתקדם לאף מקום ולמעשה הופסק כבר בתחילת יולי מבלי כוונה להמשיכו. עוד מסרה המדינה שב-2 ביולי התקיימה הפגישה האחרונה מול העובדים שם נמסר להם מתווה להתקדמות, אולם מאז נוצר נתק מלא עד למצב בו יו"ר ועד חברת החשמל מיקו צרפתי טען במסגרת הדיון שמנכ"ל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב אולי מונה על ידי לפיד וסילבן כפרויקטור לקידום הרפורמה, אבל בפועל אין לו סמכות בלעדית להמשיך עם הרפורמה כפי שהוא קיווה.

בסביבת משרדי האוצר והאנרגיה אמרו היום ל"כלכליסט" שהמטרה בחודש הקרוב היא "להחיות משהו נמצא במצב של כמעט מוות קליני". כפי שפורסם ב"כלכליסט", שר האוצר לפיד כבר נתן הוראה לא רשמית "להוריד הילוך" ברפורמה בחברת החשמל, והוא טרוד כיום בשאלת העלות למשק בעקבות מבצע "צוק איתן", כמו גם בגיבוש תקציב למדינה לשנת 2015. לאחר שיסיים את שני אלה, עומדת לעיניו סוגיית אישור הפטור ממע"מ לדירות חדשות, נושא שנמצא בלב ליבו של פעילות לשכת לפיד ונחל בשבועות האחרונים כישלון בניסיון לאשר אותו בכנסת.

כדאי לכם להשתולל

עיון בפרוטוקול הדיון שנערך אחה"צ בבית הדין האזורי לעבודה מעלה כמה סוגיות מעניינות. הראשונה היא שצרפתי עצמו אומר שהוא מכה על חטא שלא הקשיב לוועד העובדים והתעקש לקיים דיונים על הרפורמה במשך 11 שנה כאשר כל הזמן חבריו טענו בפניו שאין מול מי לדבר. "אתמול הבנתי שהסוסים ברחו לנו מהאורווה", אמר צרפתי, בהתייחסו לרפורמה הזוחלת במשק החשמל שכוללת הקמת תחנות כוח פרטיות מבלי לסכם כלום מול העובדים.

צרפתי מזכיר דיונים על הפנסיה של העובדים, עלויות פרישה, קיצוץ תקנים וצמצום עלויות, אבל כל אלו כאמור לא הסתיימו ונגמרו בשורת פגישות ותו לא. "התחושה שלי, כנציג עובדים, שלא נשארו לנו כמעט כלים", אמר, וביקש מבית הדין שיתיר לו לשבות. "אני שואל את מר יוגב מי מקבל את ההחלטות והוא אומר שאין מי שיקבל את ההחלטות, אין לו עם מי לסכם את זה", אמר.

   

יו"ר הוועד מיקו צרפתי, צילום: אוראל כהן יו"ר הוועד מיקו צרפתי | צילום: אוראל כהן יו"ר הוועד מיקו צרפתי, צילום: אוראל כהן

טענה אחרת של צרפתי ושל באת כוחו, עו"ד אורנה לין, הייתה שהמדינה הסבירה לו, שלא לייחוס ושלא לציטוט, שהיא לכאורה לא תוכל לקדם רפורמה מול העובדים אם אלה לא יפגינו מהלכי כוחנות במודע כדי לעורר את הרגולטורים. "הבכירים ביותר שיושבים מולו מטעם המדינה אומרים לו עד שלא תשתוללו לא יהיה כלום", אמרה לין. צרפתי הוסיף ש"השותפים הכי בכירים למו"מ הבהירו לי חד משמעית שאם לא אזעזע את המדינה זה לא יעבוד", אמר.

נקודה נוספת שצרפתי מעלה מתייחס לעצם פיתוח משק החשמל. כך למשל, משרד האנרגיה טוען שיש להקים תחנה חדשה באשקלון (תחנה D, גז בגיבוי פחם) בהספק של כ-11.3% מכוח הייצור של חברת החשמל. חלק מאנשי ועדת יוגב טענו שהתחנה לא תקום, אולם במהלך הדיונים הדעה השתנתה לטובת ההקמה.

לדברי צרפתי, עלות הבניה היא בהיקף של כ-12 מיליארד שקל, והיא עלולה תיפול על כתפי הציבור. במילים אחרות, אם המהלך יאושר אזי עלות ההקמה, אם תצא מקופת חברת החשמל, עלולה לכווץ כל הורדה בתעריף החשמל שמתוכננת לשנים הקרובות.

אז ששרי האוצר והאנרגיה יחליטו

לפיכך, למדינה שלוש אפשרויות. הראשונה היא התקדמות עם הרפורמה במתווה שפורסם במסגרת ועדת יוגב. האפשרות השנייה, שיותר ריאלית כרגע, היא התקדמות במתווה "רזה" והשלישית היא הקפאת ההליך לגמרי.

בכירי האוצר כבר דוחפים לבצע איזה שהוא רפורמה ומנכ"לית האוצר יעל אנדורן קיימה היום (ג) פגישה בנושא בצרוף בכירים במשרד האוצר. הכוונה היא לנסות ולקדם איזה שהוא מהלך שחייב לכלול הוצאת ניהול המערכת מידי חברת החשמל, הנפקה בבורסה של עד 20%, מכירת תחנות כוח ברמת חובב ובאלון תבור והוצאה לפרישה של עד אלף איש תוך אי חידוש תקנים של מי שמיועד לפרוש ב-5 שנים הקרובות. שאלות עלות הפנסיה והפיצויים למי שיפרוש מהחברה או ישאר בה נשארו פתוחות.

באה כוחה של המדינה, עו"ד שרית לוינסקי מפרקליטות חיפה, אמרה שבתחילת יולי הונחה הצעה לעובדים לביצוע "רפורמה רזה", אולם עד היום לא התקבלה תשובה. השורה התחתונה שלה היא ש"כל הצוות מבין שיש לפנות לשרים", בעיקר "לאור המצב הביטחוני ששורר וזאת לגבי הפיצויים ומה שקורה במשק".

בשורה התחתונה - השופט אלכס קוגן קבע כאמור ששב-2 בספטמבר יופיעו לפניו וועד העובדים ומנכ"ל רשות החברות אורי אורי יוגב בעצמו, שאמור להציג לבית הדין לעבודה את תגובת השרים לגבי קידום הרפורמה. בעניין הבקשה לשביתה קבע השופט קוגן שהוועד יגיש בקשה חדשה עד ה-14 באוגוסט כאשר המדינה וחברת החשמל יוכלו להשיב עליה עד ל-31 באוגוסט.

תגיות