אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איקאה עתרה לבג"ץ בעניין תקן מזרונים: התהליך נעשה באופן פגום צילום: זוג הפקות

איקאה עתרה לבג"ץ בעניין תקן מזרונים: התהליך נעשה באופן פגום

הרשת טוענת כי יש להותיר בידי הצרכן את הבחירה מאיזו סכנה הוא חושש יותר - שינה על מזרן המכיל חומרים כימיים או מידת הסיכוי של התפשטות שריפה במקרה של הידלקות מזרן

06.08.2014, 17:17 | נורית קדוש

איקאה ישראל עתרה שלשום (ב') לבג"ץ נגד שר הכלכלה, שרת הבריאות, השר להגנת הסביבה, והשר לביטחון פנים, בבקשה לבטל את התקן החדש (5418) - עמידות בהידלקות של מזרנים, רפידות מזרנים, ספות ובסיסי מיטות ("התקן") כתקן ישראלי רשמי בכל הנוגע למבחן הלהבה. השופט חנן מלצר הורה כי העתירה תועבר לקביעת דיון בפני הרכב של שלושה שופטים.  

קראו עוד בכלכליסט

בעתירה נטען שכיוון שהתקן החדש יחייב למעשה את היצרנים להוסיף חומרים כימיים, הנחשבים מעכבי בעירה, והמסוכנים לבריאות, יש להותיר בידי הצרכן את הבחירה מאיזו סכנה הוא חושש יותר - שינה בקביעות על מזרן המכיל חומרים כימיים או מידת הסיכוי של התפשטות שריפה במקרה של הידלקות מזרן.

באיקאה טוענים עוד כי מידת הסיכוי של התפשטות שריפה במקרה של הידלקות המזרן היא עניין שכלל לא בוסס לגופו. כן טוענת איקאה כי יש רק שתי מדינות (אנגליה ואירלנד) שקובעות כיום תקן מעין זה המחייב הוספת חומרים כימיים.

התקן עוסק בשילובם של חומרים כימיים תעשייתיים מסוכנים הנחשבים כ"מעכבי בעירה" במזרנים. התקן מחייב מזרנים לעמוד בשני מבחני התלקחות למשך 12 שניות: האחד, אש ממקור סמוי ("מבחן הסיגריה"), והשני, אש ממקור גלוי ("מבחן הלהבה").

באיקאה טוענים כי התקן אינו מגדיר כיצד יש לעמוד במבחנים אלו, אלא הוא בנוי למעשה על "מבחן התוצאה". ואולם, בפועל לשם עמידה בהצלחה במבחן הלהבה, נדרש למעשה שימוש בחומרים כימיים תעשייתיים מסוכנים הנחשבים כמעכבי בעירה.

בעתירה, טוענת איקאה כי הליך קביעת התקן והאכרזה (הודעה לציבור) עליו כתקן ישראלי רשמי, נעשו באופן פגום ושלא כדין, ובכל מקרה, התוצאה חורגת ממתחם הסבירות שכן, אכרזה על תקן העוסק בהוספת חומרי בעירה למזרנים תלויה ומותנית בהסכמת שרת הבריאות והשר להגנת הסביבה, אשר לא נתקבלה.

מזרן   , צילום: shutterstock מזרן | צילום: shutterstock מזרן   , צילום: shutterstock

לטענת איקאה, כשנשאל משרד הבריאות לעמדתו, לאחר הפרסום הרשמי של התקן, היא הייתה ברורה וחד משמעית: "בחשיפה כרונית, מעכבי בעירה מסוגים שונים ידועים כחומרים המשבשים את פעילותה של המערכת ההורמונלית, פוגעים בהתפתחות מערכת העצבים ומערכת המין, מביאים להתפתחות לא מיטבית של העובר ומעלים את שכיחותן של אלרגיות ושל אסטמה. חלק ניכר ממעכבי הבעירה אשר שימשו בעשורים האחרונים באופן נרחב התגלו כמסרטנים והשימוש בהם הוצא אל מחוץ לחוק... משרד הבריאות אינו תומך בהחלת סעיפי תקן 5148 שעניינם עמידות של מזרנים בפני התלקחות שמקורה באש גלויה" (ד"ר שי רייכר, יועץ מדעי לשר הבריאות)".

עוד טוענת איקאה כי האכרזה על התקן כתקן ישראלי רשמי חורגת ממתחם הסבירות. "בעוד שנזקי שריפה אפשרית קיימים מטבע הדברים במצב שבו מתרחשת שריפה, הרי שנזקי החומרים הכימיים המשולבים במזרן, קיימים כל העת.

אולם, המצב הוא קיצוני עוד יותר, שכן כלל לא ברור כי "בצד השני של כפות המאזניים" ישנה תועלת כלשהי. קרי, אין ביסוס לכך שהוספת החומרים האמורים למזרנים אכן מובילה להקטנה כלשהי במידת הסיכון להתפשטות השריפה". עוד מוסיפה וטוענת הרשת כי האכרזה על התקן כתקן ישראלי רשמי פוגעת בזכות הבחירה של הצרכן, המחוייב לרכוש מזרן המכיל חומרים כימיקלים. זאת בשונה ממצב שבו התקן ייקבע כתקן שאינו מחייב.

מעתירת איקיאה עולה כי היא רואה מחובתה להביא ענין עקרוני זה לדיון בבית המשפט לאור העובדה שמדובר בצעד שעתיד לגרום נזק בריאותי. עם זאת, הובהר על ידי איקאה כי במידה ובית המשפט יקבע שאין פסול בכך שתהיה חובה למכור מזרנים המכילים חומרים כימיים, איקאה תפעל בהתאם.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
יושב בוועדות במכון התקנים
ואני חייב להודות שהם בדיחה, יש מספר חברי ועדה שלכל אחד זכות הצבעה. הועדה מורכבת בד"כ מנציג ציבור, שהוא ברוה המקרים אדם לא מקצועי בכלל, יצרנים - לכל יצרן האינטרסים שלו, וגופים ציבורים שהרבה פעמים הם חסרי כל ידע. יש הצבעה על כל סעיף בתקן, ובד"כ מי שצועק הכי חזק ההצעה שלו מתקבלת. מכון התקנים חייב לעבור שינוי.
רון  |  07.08.14
לכל התגובות