אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרוש כלב שמירה: התקציב הנעלם צילום: אוראל כהן

דרוש כלב שמירה: התקציב הנעלם

זה הזמן לשבור את המונופול של האוצר על המספרים במשק, כדי שהציבור יקבל תמונה אמיתית

10.08.2014, 08:34 | שאול אמסטרדמסקי

אם יש מסקנה אחת מיידית שזועקת לשמים ממסיבת העיתונאים של שר האוצר ופקידיו הבכירים ביום חמישי האחרון היא שהגיע הזמן להפקיע את המונופול על המספרים מידי משרד האוצר. למעשה, כשם שהאוצר עצמו אוהב לעשות לגופים אחרים, הגיע הזמן להכניס קצת רוח תחרות בעסק הזה. שיהיה עוד גוף עצמאי, בלתי תלוי בממשלה, בלתי תלוי בפוליטיקאים ובעיקר בלתי תלוי באוצר, שיזרים תקציב לפעילותו, שיבחן את עבודת משרד האוצר. ולא סתם, את לב ליבת עבודת האוצר, את האופן שבו פקידי האוצר מנתחים את המצב הכלכלי, חוזים מה צפוי לקרות בשנה הבאה וקובעים את המדיניות בהתאם. הגיע הזמן להקים כלב שמירה תקציבי.

שר האוצר יאיר לפיד, צילום: עטא עוויסאת   שר האוצר יאיר לפיד | צילום: עטא עוויסאת שר האוצר יאיר לפיד, צילום: עטא עוויסאת

לגוף כזה קוראים מועצה פיסקאלית (תקציבית), ו־11 מדינות לפחות כבר הקימו כזאת - מבריטניה וגרמניה ועד הונגריה ודרום קוריאה. קרן המטבע הבינלאומית הציעה לאחרונה להקים גוף אחד כזה גם בישראל, ומשרד האוצר פשוט שונא את ההצעה הזאת.

תשובות רגועות מדי של פקידי האוצר

 

למה דווקא עכשיו נהיה ברור שגם בישראל יש צורך בגוף כזה? משום שהתשובות של פקידי האוצר הבכירים לשאלה כיצד המלחמה בעזה תשפיע על תקציב המדינה, על הכיס של כולנו ועל הכלכלה הישראלית - היו רגועות מדי. הכלכלה חזקה, התקציב גמיש, הכל בסדר. יש כסף ללמידה משמעותית, לחיזוק הרפואה הציבורית, למיגון כל נגמ"ש וכל טנק. אידיליה זה כאן.

משהו ברוגע הזה לא מסתדר. הוא לא מסתדר בעיקר משום שעוד לפני המלחמה חזר בנק ישראל והתריע כי מישהו מבלף את הציבור. זה בסדר, פקידי בנק ישראל לא כתבו את זה כך. הם דיפלומטים יותר, הם כתבו את זה בשפה שלהם, הכלכלית והמובנת ליודעי ח"ן בלבד, אבל זה בדיוק מה שהם אמרו. שבשביל שתקציב השנה הבאה יסתדר עם עצמו משרד האוצר צריך להעלות מסים או לבטל פטורים קיימים ממסים (למשל, הפטור ממע"מ על פירות וירקות או הפטור ממס על קרנות ההשתלמות) או להגדיל את יעד הגירעון (כלומר, לקחת הלוואה מהדור הבא של הישראלים). אז אמרו. לפקידי האוצר הבכירים אין בעיה להכחיש את הטענה הזאת. הם חוזרים ואומרים: לא תהיה העלאת מסים בשנה הבאה, לא תהיה. וגם ביטול פטורים ממס לא יהיה, כי לאף אחד אין כוח למלחמות מיותרות עם הגופים החזקים במשק. וכששר האוצר מדבר על הגירעון זה מרגיש כמעט כמו ליטוף מתוך שינה. אז הגירעון קצת יותר גדול מהתכנון - 3% במקום 2.5%. יאללה, למה לעשות סיפור? תראו, הנה דירות בלי מע"מ.

אין דרך לדעת מי מהצדדים צודק

 

מי צודק? הכלכלנים של בנק ישראל או אנשי משרד האוצר? לציבור אין שום דרך לדעת מהסיבה הפשוטה שהמספרים אינם גלויים. ולאף אחד אין אינטרס להקים גוף עצמאי שיבדוק את המספרים, כי לציבור לא באמת אכפת ממושגים ערטילאיים כמו גירעון. לציבור אכפת רוב הזמן כמה הממשלה לוקחת ממנו, כי היום־יום שלו מספיק מסובך מבלי שיצטרך להתעמק במאקרו־כלכלה.

האבסורד הוא שאם פקידי אגף התקציבים היו מרימים את הכפפה הזאת בעצמם, הם היו מגדילים את כוחם. אם במקום לשמור את המספרים חסויים הם היו הופכים את המידע לפומבי, הם היו יכולים להתמודד טוב יותר עם כל מערכת שדורשת מהם תוספות תקציב. במקום לשדר שהכל בסדר, אפשר היה לפרסם כבר מזמן את רשימת ההבטחות הארוכה של הממשלה לציבור, אלה שלא הולכות להתממש בגלל הקיצוצים התקציביים הצפויים בשנה הבאה; או לפרסם כיצד שינוי סדרי העדיפויות כך שעוד תקציבים יוקצו למערכת הביטחון לשם היערכות מחודשת בדרום והתמודדות עם איום המנהרות צפוי להשפיע על התקציבים האזרחיים. כי אם נבחרי הציבור היו יודעים שהציבור יודע מה המשמעות המלאה של החלטותיהם, ייתכן מאוד שההחלטות עצמן היו משתנות.

תגיות