אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המדינה נכשלה בטיפול ביישובי הספר שלה" צילום: אבי רוקח

מלחמה בעזה

"המדינה נכשלה בטיפול ביישובי הספר שלה"

כתב כלכליסט שוחח עם משפחות שנאלצו לעזוב את בתיהן במהלך צוק איתן, כדי להבין מה עבר על האנשים שמאחורי המספרים. והיום: משפחת וולק מנתיב העשרה

11.08.2014, 06:49 | אופיר דור

"אנחנו צמודים לגדר וסובלים נפילות והפגזות בלתי פוסקות, אין שנייה של שקט. אני נשארתי במושב במשך כל המבצע ועבדתי בחמ"ל. אשתי והילדות הסתובבו שלושה שבועות - אצל חברים, משפחה, אכסניה בירושלים", כך מספר יריב וולק (49) ממושב נתיב העשרה. אשתו דניאלה (48) והבנות רן (10.5) והילי (8.5) חזרו למושב רק לפני ימים אחדים.

הכנסות: בימי שגרה ההכנסה של משפחת וולק עומדת על 17–20 אלף שקל נטו בחודש. דניאלה היא מורה לימאות, מלמדת שייט וקיאקים בבית ספר באשדוד. ליריב עסק משותף עם אחיו למכירת גאדג'טים כמו מכשירי GPS, מצלמות GoPro וכובעים מיוחדים עם מסנני קרינה. רבים מהלקוחות הם תושבי האזור.

משפחת וולק. דניאלה, יריב רן והילי, צילום: אבי רוקח משפחת וולק. דניאלה, יריב רן והילי | צילום: אבי רוקח משפחת וולק. דניאלה, יריב רן והילי, צילום: אבי רוקח

השהייה מחוץ לבית: "עיקר ההוצאות של אשתי והילדים היו על נסיעות בתחבורה ציבורית ממקום למקום. חוץ מזה שתמיד צריך לקנות דברים ששכחת לקחת. צריך גם להעסיק את הבנות ולפצות אותן בפעילויות ובקניות. הוצאות לינה לא היו לנו כי הן ישנו אצל חברים ומשפחה, וגם הוזמנו בחינם לאכסניה בירושלים. סך הכל כ־5,000–6,000 שקל".

אובדן ימי עבודה: "למזלנו אשתי מורה במשרד החינוך ונמצאת בחופש, כך שהמשכורת שלה לא נפגעה. אם היא היתה שכירה בחברה פרטית המצב שלנו היה יותר קשה. אצלי בעסק היתה ירידה של 90% בהכנסות ביולי לעומת השנה שעברה. העסקה האחרונה שעשינו היתה ב־6 ביולי, היום שבו התחיל המבצע. מאז אין כמעט טלפונים ואין עסקאות. ההפסד הישיר שלנו הוא כ־60–70 אלף שקל".

מסגרות לילדות: "הילדות לא הלכו לקייטנות. עכשיו, כשהן חזרו למושב, הן נשארות עם אשתי בבית".

השורה התחתונה: הפסד של כ־70 אלף שקל בעקבות אובדן הכנסות והוצאות על שהייה מחוץ לבית.

ציפיות מהמדינה: "אני אומר בעצב שאין לי ציפיות. בעופרת יצוקה ובעמוד ענן לא קיבלנו שקל מהמדינה. גם בנושאים אחרים כמו מציאת מקומות אירוח לתושבים המדינה לא עשתה כלום. כל אחד היה צריך לדאוג לעצמו בעזרת החמ"ל ביישוב. המדינה נכשלה בטיפול ביישובי הספר שלה".

מה הלאה: "אנשים לא מבינים שהמבצע לא נגמר ורק בזמן שאנחנו מדברים היו כאן שתי אזעקות. לא נראה התאוששות בעסק גם באוגוסט. צריך לקחת בחשבון שאנשים באזור חטפו מכה כלכלית לא פשוטה והם קונים עכשיו רק דברים חיוניים".

להישאר או לעזוב: "המחשבה לעזוב לא עברה לי בראש בכלל. הבנות חזרו לפני כמה ימים ורואים כמה טוב להן בבית, למרות הכל. זאת אולי קלישאה, אבל אנחנו מרגישים שכאן הבית שלנו. אני בטוח ש־95% ואפילו 100% מהתושבים יחזרו הביתה. חשוב לי להבהיר שאנחנו לא מסכנים ולא נזקקים".

משפחות שמעוניינות להשתתף במדור מוזמנות לפנות ל: mail@calcalist.co.il

תגיות