אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקניין הרוחני של אופטיר נמכר ל-SAP בכ-10 מיליון דולר צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

הקניין הרוחני של אופטיר נמכר ל-SAP בכ-10 מיליון דולר

חברת התוכנה, שקסמה בעשור הקודם לקרנות הון סיכון ואף גייסה 120 מיליון דולר, הגיעה לסוף דרכה; לאחר שנים של צמצומים, קשיים והפסדים, היא תימכר לסאפ שצפויה להשתמש בקניין הרוחני שלה להשקת שירותי בינה עסקית

11.08.2014, 11:53 | אסף גלעד

סוף לסאגת חברת התוכנה אופטיר, שגייסה כ-120 מיליון דולר והתמוטטה במהלך השנה האחרונה. הקניין הרוחני של החברה, שעוסק בבינה עסקית, נמכר בימים האחרונים לתאגיד התוכנה הגרמני SAP תמורת סכום המוערך בכ-10 מיליון דולר, סכום החופף לחוב של החברה לקרן ההלוואות הישראלית ויולה קרדיט.

קראו עוד בכלכליסט

רובו ככולו של ההון יוזרם לכיסוי החוב לויולה קרדיט, לשעבר פלנוס - ורק קומץ ממנו יופנה לפיטנגו וג'מיני - קרנות ההון סיכון שהחזיקו בחוב עד לכינוס. מכונס הנכסים של החברה לא נמסרה תגובה לידיעה.

מ-150 עובדים לפחות מ-20

אופטיר פיתחה מערכת תוכנה מורכבת המיועדת לבנקים, חברות ביטוח ופיננסים, המסייעת להם למצות מידע עסקי מתוך העסקאות שהן מנהלות, מידע בעל ערך מוסף על לקוחותיהם ועל הדרך בה הם צורכים שירותים פיננסיים שונים.

בעוד IBM נכנסה לתחום זה, סאפ הגרמנית עדיין מפגרת אחריה, ולכן רכישת אופטיר היא מהלך הגיוני עבורה. באופטיר נותרו עובדים ספורים, כך שסאפ תקבל לידיה בעיקר נכסי קניין רוחני שתוכל להטמיע במוצריה.

ישראל מזין, מייסד אופטיר שעזב את החברה, צילום: עמית מגל ישראל מזין, מייסד אופטיר שעזב את החברה | צילום: עמית מגל ישראל מזין, מייסד אופטיר שעזב את החברה, צילום: עמית מגל

אופטיר נקלעה לקשיים פיננסיים במהלך מאי, עת פיטר דירקטוריון החברה את המנכ"ל מארק תומפסון בנוסף למהלך בו פוטרו עשרות עובדים ועוד עשרות עזבו מיוזמתם. לעומת 150 עובדים שהועסקו בחברה בשיאה, במאי האחרון היא העסיקה 20 עובדים בלבד, מרביתם בארה"ב. זמן קצר לאחר מכן מונה לה ככונס נכסים עו"ד רונן מטרי ממשרד ממשרד מטרי מאירי, לבקשתה של ויולה קרדיט - לה חייבת אופטיר על פי ההערכה 8-10 מיליון דולר. מהלך זה הגיע לאחר שנה קשה שעברה על החברה במסגרתה פרשו ממנה מייסדי החברה הישראלים בראשות ישראל מזין, ופעילותה עברה לארה"ב.

אכזבה גדולה למשקיעים

נפילתה של אופטיר גדולה במיוחד על רקע ההון שגייסה מאז הקמתה, כ-120 מיליון דולר, ועל רקע ההבטחה שהיתה גלומה בה באמצע העשור הקודם. ב-2008 נחשבה אופטיר לחברה חלומית עבור קרנות הון סיכון ומשקיעים פיננסיים שעמדו בתור כדי להשקיע בה ולמרות המשבר הכלכלי הגדול, עמדה לסגור את סבב הגיוס הגדול ביותר לחברה ישראלית באותה השנה.

בסופו של דבר הגבילה החברה את גודל הסבב ל-47 מיליון דולר שהובל על ידי בנק ההשקעות מורגן סטנלי ועל ידי קרן אינדקס הבריטית והשתתפו בו גם סיסקו והמשקיעות הקיימות בחברה - הקרנות פיטנגו, ג'מיני וכרמל. באותו הסבב הזרימה אז קרן ההלוואות פלנוס (כיום ויולה קרדיט) לחברה הלוואה של 15 מיליון דולר.

במשך חמש שנים שכללה החברה את המוצר שעסק בניטור עסקאות פיננסיות ואיתור תקלות בזמן אמת ברשת התקשורת. לאחר מכן השיקה מוצר לניטור פעילות האפליקציות הארגוניות ובהמשך השקיעה במערכת המבצעת את הפעולות האלה כשירות מבוסס ענן הנצרך מרחוק. החברה מכרה לפי ההערכה בכ-15-20 מיליון דולר בשנה, אך מעולם לא הגיעה לרווחיות. במקביל, הפך השוק בו פעלה אופטיר לרווי מתחרים ולפני כשנה הוזרמו לה 8 מיליון דולר נוספים בידי המשקיעים שבחרו להמשיך עמה - פיטנגו, ויולה קרדיט וג'מיני, בנסיון לבצע בה מפנה חיובי. שאר המשקיעים, בהם קרן אינדקס או כרמל, הפנו לחברה עורף. מאחור סבב הגיוס האחרון עמדה הכוונה לתמוך במאמצי פיתוח מוצר שיאפשר לצרוך את התוכנה של החברה מרחוק באמצעות שירות מבוסס ענן, אך אסטרטגיה זו לא הצליחה להביא את החברה לרווחיות.  

תגיות