אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להגיש מצונן היטב צילום: אוראל כהן

להגיש מצונן היטב

השאלות הקשות בדרך למינוי שריג ליו"ר מגדל

12.08.2014, 09:12 | רחלי בינדמן

מאבק קשה מתחולל סביב מינויו העתידי של פרופ' עודד שריג, לשעבר המפקח על הביטוח, לתפקיד יו"ר מגדל. המאבק הגיע עד לפתחו של שר האוצר יאיר לפיד, שמעוניין כי שריג יחזור בו מכוונתו לקחת על עצמו את התפקיד. מעבר לריח הרע האופף את המינוי של שריג שנמצא עדיין בתקופת הצינון, משום ששריג היה זה שהעניק היתר שליטה לאליהו במגדל לפני שנתיים, הפרשה העגומה מעלה שאלות קשות גם בקשר לממשל התאגידי בחברת הביטוח הגדולה בישראל, ובאשר לדלת המסתובבת בין המגזר הפרטי לציבורי. 

קראו עוד בכלכליסט

אב לצד בנו בדירקטוריון

נראה כי הסערה סביב מינוי שריג מעט אבסורדית. תארו לעצמכם ישיבת דירקטוריון בחברת הביטוח שבה מצד אחד יושב דירקטור שהוא גם בעל השליטה ויו"ר דירקטוריון חברת האחזקות; ובצד השני יושב בנו המכהן כדירקטור מן המניין. אל הישיבה נכנס היו"ר השכיר הזכאי לעלות שכר מקסימלית של עד 6 מיליון שקל בשנה. על הפרק, דיון ביישום מהלך אסטרטגי שגיבש הדירקטוריון, על ידי המנכ"ל שהוא במקרה גם בנו של הבעלים ואחיו של אחד הדירקטורים. היו"ר אינו מרוצה מיישום המהלך על ידי המנכ"ל. האם יש סיכוי שיפצה את פיו? זוהי אינה סיטואציה דמיונית. בדירקטוריון חברת הביטוח מגדל, שהיא הגדולה בישראל המנהלת מאות מיליארדי שקלים של כספי ציבור, יושבים זה לצד זה שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל המכהן כדירקטור בחברת הביטוח, ובמקביל, עד אפריל (על רקע דרישות הפיקוח כי יתפטר) גם כיו"ר חברת האחזקות; בנו ישראל אליהו, המכהן כדירקטור בחברת הביטוח; וענת לוין, המכהנת כיו"ר שכירה, ושהודיעה לאחרונה על רצונה לסיים את תפקידה לאחר חצי שנה בלבד.

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר חשבה שהפלונטר המשפחתי ייפתר עם הודעתה כי אין זה מקובל שאליהו יכהן גם כיו"ר דירקטוריון חברת האחזקות, אך החקיקה הקיימת לא אוסרת על ישיבתו של הבעלים בדריקטוריון במקרה שהבן משמש כמנכ"ל והמצב מותיר את היו"ר בשכר עם ידיים כבולות. וכך, אם לוין הדעתנית לא הצליחה לפרום את הפלונטר, כנראה שתחת המבנה התאגידי הלקוי של מגדל – תפקודו של כל יו"ר שכיר צפוי להיות מוגבל. תפקיד של יו"ר הדירקטוריון הוא לפקח על התנהלות ההנהלה, ואף במצב קיצון לפעול להדחת המנכ"ל. פיקוח כזה הופך בלתי אפשרי כשאביו ואחיו של המנכ"ל, יושבים לצדו בישיבה.

עודד שריג, צילום: אוראל כהן עודד שריג | צילום: אוראל כהן עודד שריג, צילום: אוראל כהן

 

שינוי כללי הצינון

עבור לפיד מינוי שריג ליו"ר מגדל בקדנציה שלו מדיף ריח רע במיוחד משום שלפיד הבטיח "פוליטיקה אחרת". ולכן לפיד אמור עקרונית להסתייג מכל מינוי של שריג לתפקיד בכיר בענף הביטוח כיוון שהמפקח משפיע מהותית על רווחיות חברות הביטוח בכל החלטה שהוא מקבל. יציאת לפיד נגד מינוי שריג צריכה להיות קוהרנטית ביחס לכל מינוי בכיר של יוצא רגולציה בשוק הפרטי. אלא שהחוק היבש לא מתיר לשר האוצר לפסול את המינוי. נכון יעשה שר האוצר אם יתמודד עם הבעיה המהותית של מעבר פקידי ממשל בכירים המחזיקים בשאלטר הרווחיות של גופים עסקיים ותקופה קצרה לאחר מכן נהנים ממשכורות שמנות אצל אותם גופים, במקום לשגר מסרים מסתייגים עקיפים.

עודד שריג אינו הרגולטור הראשון שחוצה את הקווים וספק אם יהיה האחרון. אלא שהעובדה כי עוד בטרם סיים את תקופת הצינון שלו קיבל את ההצעה מאליהו, משחקת לרעתו. ביוני 2011 נסוג רוני חזקיהו, המפקח לשעבר על הבנקים, ממינוי לתפקיד בכיר בקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה. חזקיהו היה אמור להתמנות, בתוך תקופת הצינון שלו, לתפקיד מנהל בכיר בחברה בתחום האנרגיה וההשקעות הפיננסיות. חזקיהו סבר תחילה כי מכיוון שמתוקף תפקידו כמפקח לא טיפל כרגולטור בתחום האנרגיה או בקבוצת דלק, אין מניעה כי ייקח על עצמו את התפקיד, אלא שהפיקוח על הבנקים חשב אחרת והמינוי בסופו של דבר לא יצא לפועל.

העובדה ששריג שוחח עם אליהו על המינוי עוד במהלך תקופת הצינון היא זו שעלולה לעלות לו בתפקיד. שריג אדם עקשן, ונוכח הגיבוי מאליהו הוא עשוי להתעקש על המינוי. אלא שללכת ראש בראש נגד שר האוצר, מי שמינה את המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, שאמורה לפקח על מגדל, הוא לא בדיוק רעיון טוב. לא לבעל השליטה אליהו, ובעיקר לא לשריג עצמו.

תגיות