אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אדיסון לאוצר: אם יוטל פיקוח על מחירי הגז, נוותר על רכישת מאגרי כריש ותנין

אדיסון לאוצר: אם יוטל פיקוח על מחירי הגז, נוותר על רכישת מאגרי כריש ותנין

נובל אנרג'י ודלק נדרשו למכור את שני מאגרי הגז כחלק מפשרה עם הממונה על הגבלים וזאת כדי למנוע הכרזה על מאגר לווייתן שבשליטתם כמונופול

13.08.2014, 09:34 | ליאור גוטמן

חברת האנרגיה האיטלקית אדיסון הודיעה למשרדי האוצר והאנרגיה שבמידה ויוטל פיקוח על מחירי הגז הטבעי בישראל היא תבחן שנית את כוונתה להתמודד על רכישת מאגרי הגז תנין וכריש.

מדובר בשני מאגרים בינוניים, בבעלות נובל אנרג'י (47%) וקבוצת דלק (53%, בחלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר), שניתן להפיק מהם עד 80 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי, כרבע מכמות הגז במאגר תמר. על פי ההערכות בענף האנרגיה, עלות הפיתוח של תנין וכריש עשויה לנוע בין 2 ל־4 מיליארד דולר. זאת במציאות בה יכולת המכירה המאסיבית באמצעות חוזה עוגן גדול לכיסוי הוצאות הפיתוח כמעט ואינה קיימת. לפיכך, הטלת פיקוח על מחירי הגז, משימה שנבחנה לאחרונה על ידי ועדה בראשות משרדי האוצר והאנרגיה, מציבה משוכה גבוהה בפני רוכשים פוטנציאלים ועשויה להוריד את הכדאיות הכלכלית בפיתוח מאגרי הגז. באוצר מודעים לבעיה הנוצרת בהטלת פיקוח, כך שהאפשרות שהוא אכן יכנס לתוקף מתרחקת.

אדיסון, שמשמשת כיום כקבלנית הקידוח הרשמית ברישיונות נטע ורועי, היא אחת משלושת המתמודדות לרכישת המאגרים תנין וכריש. במקביל, הודיעו אתמול שותפויות הגז דלק קידוחים ואבנר שמשרד האנרגיה הגדיר את תנין וכריש כ"תגלית גז". ההכרזה הסירה משותפויות הגז את אחד המכשולים הגדולים שעומדים בפניהן. כפי שפורסם ב"כלכליסט", ההכרזה היוותה תנאי מקדים לקבלת פטור מהסדר כובל עבור האחזקות של השותפויות במאגר לווייתן.

ההסדר נדרש מאחר שנובל אנרג'י ודלק מחזיקות ב־85% ממאגר לווייתן, ובמקביל הן מחזיקות ב־67% ממאגר הגז תמר. החשש של הממונה הוא שהאחזקות של נובל ודלק בשני המאגרים ימנעו כל אפשרות לתחרות בשוק.

קידוח לווייתן קידוח לווייתן קידוח לווייתן

בספטמבר 2011 הודיע הממונה על הגבלים שהוא שוקל להכריז על מאגר לוויתן כמונופול בתחום אספקת הגז. דלק ונובל איימו לפנות לבית המשפט בטענה שכשקנו את השטח שהתגלה ברבות הימים כלווייתן הם לא ידעו שיש בו גז. על מנת לחסוך הליך שהיה נמשך שנים רבות, גילה הציע פשרה: לווייתן לא יוכרז כמונופול, אך דלק ונובל אינרג'י יצטרכו למכור 20 מיליארד מ"ק מלווייתן ואת כריש ותנין עם תנאי מתלה – ששני המאגרים יוכרזו כ"תגלית גז".

על אף ההכרזה, דלק, בשליטת יצחק תשובה, ונובל אנרג'י עשוים למצוא את עצמם ללא קונה. על פי ההערכות, לוחות הזמנים למכירת המאגרים הם 4-2 שנים מהיום, אבל כאשר לא ידוע מהו מחיר הגז שימכר באזור, אף יזם לא יכנס להשקעה בהיקף של מיליארדי דולרים.

אדיסון מתמודדת על הרכישה במסגרת קבוצה הכוללת את אלומיי, בשליטת שלמה נחמה, ודור גז, בשליטת דודי וייסמן שמחזיק בעצמו 4% במאגר תמר. בסביבת דלק טוענים שקבוצה זו היא המועמדת המובילה לרכישה. שני המתמודדים הנוספים הם איש העסקים בני שטיינמץ וצחי סולטן, אחד מבעלי השליטה בשותפות מודיעין, שניסה לגבש קבוצת משקיעים שתתמודד על הרכישה. 

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
בארץ אין כבוד לחוק והסכם, לכן שישינסקי חוקק מה שבא לביבי
התפתח אצלינו מנהג מקומי של מו"מ. כאן מקובל לעבור גבול הסיבולת של עמיתך ולאחר מכן כאשר הוא עומד לפוצץ את הענין לחזור טיפה. זאת בתמצית כול התנהגות של הממשלה בענין המיסוי של רווחי גז. וזה עבד עם נובל בענין תמר.נובל לאור תגליות שלה שפוטה של הממשלה ושותקת כאשר נלחצת להעביר לידים זרות את קינינה החוקי ,כריש ותנין. אך גם היא בולמת המשך פיתוח לויתן וקידוח לנפט.ועם זאת אי אפשר לעבוד על כולם כול הזמן. לאני האיטלקית לא שווה להתעסק עם חוצפה,יוהרה וטמטום של בחורינו המצוינים. לכן מחפשים עכשיו באוצר אותם מיליארדים נוספים שיכלו להיות כבר בכיס המדינה אם לא נבלם בזמנו פיתוח תמר בשנה,אם לא בוטלה עסקה עם אוסטרלים ואם לא עוכב בשנה בינתים פיתוח לויתן
ip , ירושלים  |  13.08.14
5.
וודסייד פרשה. אדיסון בדרך החוצה. נובל לא מחפשת בים. לאן אפשר להגיע?
EEZ ישראל ריק מכלים. אין אף קידוח אקספלורציה. פיתוח לוויתן גם בהמתנה. מה יהיה? בקפריסין על סף תנופה בקידוחים. ENI מביאה ספינת קדיחה מאפריקה, ה-SAIPEM 10000 שתתחיל רצף 5 קידוחים. גם טוטאל כנראה קודחת ב-2015. ונובל אנרג'י בבלוק 12
פול  |  13.08.14
לכל התגובות