אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטבת מס בארה"ב תקשה על ישראל להתחרות על אינטל צילום: אלכס קולומויסקי

הטבת מס בארה"ב תקשה על ישראל להתחרות על אינטל

אינטל תשקיע במדינת אורגון 100 מיליארד דולר ב־30 שנה ותקבל הטבת מס של 2 מיליארד דולר בעיקר בארנונה. ישראל שמתחרה בארה"ב ובאירלנד על הקמת המפעלים תעניק ליצרנית השבבים הטבות של 300 מיליון דולר לבניית מפעל חדש ומס חברות של 5% בלבד

14.08.2014, 07:08 | אסף גלעד

הטבת מס חסרת תקדים של כ־2 מיליארד דולר, תבטיח השקעה מצד אינטל בגובה של 100 מיליארד דולר במדינת אורגון בארה"ב ותקשה על מדינות כמו ישראל ואירלנד להתחרות על הקמת מפעלים של אינטל אצלם בשנים הבאות. המחוזות וושינגטון היל והילסבורו במדינת אורגון הכריזו ביום שני האחרון על הקלות במסים ליצרנית השבבים אינטל והיא מצדה התחייבה להשקעה של 100 מיליארד דולר למשך 30 השנים הקרובות. הטבת המס תתרכז בעיקר סביב תשלומי הארנונה. לפי בכירים במדינת אורגון, ההטבה לא תפויה להגדיל באופן משמעותי את מספר מקומות העבודה, אבל תעודד את אינטל לרכוש ציוד ייצור במדינה וכן תשפר את תדמיתה של אורגון כמקום אטרקטיבי לעסקים.

קראו עוד בכלכליסט

מפעל אינטל בקריית גת, צילום: מאיר אזולאי מפעל אינטל בקריית גת | צילום: מאיר אזולאי מפעל אינטל בקריית גת, צילום: מאיר אזולאי

מחוז וושינגטון באורגון נחשב למוקד התעסוקה של אינטל הגדול בעולם עם 17,500 עובדים שמקבלים שכר ותגמולים בהיקף של 2.8 מיליארד דולר מדי שנה. עד כה שילמה אינטל למחוזות באורגון מס ארנונה מלא, בנוסף לכ־5 מיליון דולר בשנה בתשלומים אחרים, כאשר הקלות המס היחידות הושתו על רכישת ציוד. אינטל השקיעה עד כה 25 מיליארד דולר באורגון מאז 1974 - השנה בה גם החלה לפעול בישראל. בשנה שעברה קיבלה ממחוזות אורגון הקלות מס בגובה 123 מיליון דולר.

המאמץ באורגון, מציב אתגר משמעותי על ממשלת ישראל להבטיח הגעה של מפעלים נוספים בעתיד של ענקית השבבים אינטל ושל דומותיה. גם לאחר ההטבות שהיא נותנת ומתכוונת לתת, הממשלה עדיין תגבה מס חברות בשיעור של לפחות 5% מאינטל וכלל הסיוע שלה שנועד להבטיח את אינטל בישראל עד 2035 עומד על 300 מיליון דולר בלבד.

בינתיים, ל"כלכליסט" נודע כי באינטל ממתינים לבחינת הצעתה לבניית המפעל החדש בקרית גת שנמצאת כעת על שולחן מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה. הוועדה שבוחנת את העניין צפויה לאשר את הקמת המפעל, שצפוי לעלות לאינטל כ־6 מיליארד דולר, כ־300 מיליון דולר, כ־5% מעלות המפעל, ימומנו באמצעות מענק מהמדינה. במקביל, מנהלים בממשלה דיונים על קבלתו של המפעל החדש לתוכנית מפעל מיוחד על פי חוק עידוד השקעות הון. שתי ההצעות הללו נבחנות באווירה חיובית, וצפויות להיות מאושרות כבר בשבועות הקרובים.

אך אינטל חופשית למשוך את הצעתה לממשלת ישראל ולהקים את המפעל בכל מקום אחר בו תבחר.

תגיות