אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גט טקסי תצטרך כיס עמוק יותר כדי לנצח בניו יורק

גט טקסי תצטרך כיס עמוק יותר כדי לנצח בניו יורק

שירות המוניות הישראלי מגייס 150 מיליון דולר, בהשתתפות קרן אקסס של לן בלווטניק שכבר השקיעה בחברה בסיבוב הגיוסים הקודם. אלא שסכום זה לא יספיק לה בתחרות מול אובר האמריקאית ששולטת ביד רמה בניו יורק, השוק הגדול בעולם בתחום ההסעות ושער הכניסה לשוק האמריקאי כולו

14.08.2014, 07:08 | מאיר אורבך

גיוסים של מאות מיליוני דולרים בשוויים גבוהים, מאבקי כוחות בין המשקיעים הבולטים בעולם, אלה המאפיינים הטריים ביותר של שוק אפליקציות ההסעות והמוניות הרותח. גט טקסי (Get Taxi) הישראלית הצטרפה השבוע ללבו של המאבק הזה עם הכרזתה על סבב גיוס בהיקף של 150 מיליון דולר, שממנו היא כבר השלימה גיוס של 25 מיליון דולר מהקרן השוודית ווסטוק נפטה (Vostok Nafta). החברה גייסה עד היום 57 מיליון דולר מקרן אקסס של לן בלווטניק, שעל פי הערכות תשתתף גם בגיוס הנוכחי, מהקרן הרוסית Inventure Partners וממייסדי החברה.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"ל גט טקסי שחר וייזר, צילום: נמרוד מאי מנכ"ל גט טקסי שחר וייזר | צילום: נמרוד מאי מנכ"ל גט טקסי שחר וייזר, צילום: נמרוד מאי

עד כה בלטה גט טקסי בהצלחה בישראל וברוסיה, אך כעת עם הגיוס החדש היא ככל הנראה מתכוונת להסתער על השוק החשוב ביותר בתחום - השוק האמריקאי, ש־50% מתוכו מתנהל בעיר ניו יורק. אלא שבניו יורק קיימת גורילה ענקית ששולטת בעיר ביד רמה: אובר (Uber) האמריקאית. הישראלים מבינים שכיבוש ניו יורק כמעט בלתי אפשרי אך מבקשים להשיג בעיר נתח שוק משמעותי. גודלו של השוק הניו יורקי והיותו סמן מוביל שדריסת רגל בו תקל משמעותית על החדירה לערים נוספות בארה"ב שילכו בעקבותיו, הופכת את הנגיסה בתפוח הגדול לקריטית עבור החברה הישראלית.

אובר לא מהססת לחבל בעסקיהן של המתחרות

אובר היא השחקנית הגדולה בעולם בשוק האפליקציות להסעות ומוניות והיא פעילה כיום ב־162 ערים ב־43 מדינות. על פי הערכות, שווייה עומד על כ־18 מיליארד דולר. מלבדה, יש לגט טקסי תחרות נוספת בניו יורק: חברת ליפט (Lyft) שהחלה את דרכה בסן פרנסיסקו והתפרסה מאז ל־67 ערים שונות בארה"ב.

הקרב בין החברות השונות מגיע לעתים קרובות לרמה "מלוכלכת". ליפט התלוננה לאחרונה שאובר היתה אחראית על הזמנתן של עשרות אלפי נסיעות מהחברה שבוטלו ברגע האחרון בניסיון לפגוע בעסקיה - תרגיל שאובר הודתה שהיא עשתה גם לגט טקסי בעבר. כעת גם בישראל, עם כניסתה הקרבה של אובר לשוק המקומי, מדווחת גט טקסי על תרגילים שעובדי אובר עושים על מנת "לגנוב" ממנה נהגים (ראו מסגרת). מעבר לכך, כחלק מהמלחמה בין החברות הן חותכות מחירים ומפריעות לנהגים אלה של אלה בערים שבהן הן פועלות בו־זמנית.

מנכ"ל אובר טרביס קלניק, צילום: בלומברג מנכ"ל אובר טרביס קלניק | צילום: בלומברג מנכ"ל אובר טרביס קלניק, צילום: בלומברג

שלוש החברות מציעות ללקוחות שירות דומה של הזמנת רכב שיסיע אותם מנקודה לנקודה בצורה נוחה ומהירה דרך הסמארטפון או המחשב, כאשר ההבדל המרכזי ביניהן הוא בשיווק - בעוד אובר היתה במקור שירות הסעות ברכבים מפוארים יחסית כיום היא מספקת גם שירות גם ללקוחות "רגילים" וליפט מזוהה כחברה שעל רכביה מתנוסס שפם ורוד ונהגיה אמורים להיות נחמדים מהרגיל לנוסעים.

מכיוון שכך, יכולתה של גט טקסי לנצח את אובר וליפט הן מבחינה עסקית והן מבחינה תקשורתית תלויה בעיקר בכמות הכסף שהחברה תוכל להשקיע בפרסום ושיווק. הגיוס הנוכחי של 150 מיליון דולר אינו משמעותי בהשוואה לסכומי העתק שגייסו המתחרות שלה, שכן אובר השלימה לאחרונה גיוס של 1.2 מיליארד דולר על פי שווי מוערך של 18 מיליארד דולר וליפט גייסה 250 מיליון דולר בהובלת אתר המסחר הסיני עליבאבא וקרן ההשקעות האמריקאית אנדרסון־הורוביץ. על מנת לנצח בתחרות על ניו יורק ובערים נוספות גט טקסי תהיה זקוקה לגיוסים נוספים בעתיד הקרוב ולמשיכת משקיעים מוסדיים ולא רק השקעות מקרנות הון סיכון.

"אין בישראל השקעות בסדר גודל כזה"

בשיחה עם "כלכליסט" מסביר מנכ"ל ומייסד גט טקסי שחר וייזר שהתוכנית של החברה היא להתברג בניו יורק בעיקר במגזר העסקי. "אנחנו מתכוונים להתמקד בפתרון העסקי שלנו ולנסות להביא אותו לשוק בניו יורק. ניו יורק היא המגרש של אובר, לכן אנו רוצים להציע שם את הפתרון העסקי שלנו שכבר משמש 1,500 לקוחות עסקיים ברחבי העולם", הוא אומר.

השירות, שמאפשר לעסקים להתקשר עם גט טקסי במקום עם תחנת מוניות ולקבל מחיר קבוע לנסיעות העובדים, מהווה לפי הערכות כמחצית מהכנסות החברה. עם לקוחות השירות כיום נמנות ענקיות כמקינזי, גולדמן זאקס, פייסבוק, טוויטר, לינקדאין ופירמות ראיית חשבון גדולות.

 , צילום: Adrian Brooks ,Alfredo Mendez , בלומברג צילום: Adrian Brooks ,Alfredo Mendez , בלומברג  , צילום: Adrian Brooks ,Alfredo Mendez , בלומברג

על התחרות הקשה וייזר אומר שליפט, למרות החשיפה התקשורתית הרבה שלה היא זוכה בארה"ב, קטנה מגט טקסי מבחינת הכנסות. "אנחנו אמנם לא בשווי של אובר אבל יש לנו ההכנסות הכי גדולות באירופה ואנחנו שניים רק לאובר מבחינה גלובלית. ההכנסות שלנו יותר גדולות משל ליפט וכל האחרות בשוק", הוא אומר.

שוק ההסעות האורבניות הוא כיום אחד השווקים המעניינים ביותר מבחינת המשקיעים בארה"ב, שרואים בו פתח לפעילויות רבות מעבר למוניות או הסעות עירוניות.

רבים רואים בחברות הללו פוטנציאל להפוך בעתיד למקבילות בפעילותן להצלחה של פדאקס וחברות הובלה אחרות, אבל בתוך ערים. בהתאם לכך, הקרב בין שתי המתחרות של גט טקסי אינו רק קרב על הסעות אלא קרב בין המשקיעים הבולטים ביותר בשוק האמריקאי והעולמי, כאשר בצד של אובר ניתן למצוא משקיעים בולטים דוגמת קליינר פרקינס, בלקרוק ופידליטי, ואילו מצדה של ליפט ניתן למצוא את ענקית הסחר עליבאבא ואת אנדרסון־הורביץ.

וייזר מודע לתחרות ואומר שרק משקיעים מוסדיים גדולים יכולים להשתתף בגיוסים כאלה. "אין בישראל קרנות שיודעות ומתמחות בהשקעה בסדרי גודל כאלה", לדבריו.

רוב ההכנסות מגיעות מהשוק הרוסי

כיום יש לגט טקסי 10,000 נהגים ברחבי העולם, מתוכם 3,500 בישראל. לפי סמנכ"ל הכספים טל ברנר, החברה תגיע למחזור מכירות של חצי מיליארד דולר בשנה הבאה, ומתוכם יישארו לה הכנסות של כ־100 מיליון דולר. מהחברה נמסר עוד שקצב הגידול שלה עומד באופן עקבי על 400% מדי שנה.

מעבר לערי ישראל ולניו יורק גט טקסי פעילה בהצלחה גם בלונדון, אך רוב ההכנסות שלה מגיעות מהשוק הרוסי בערים מוסקבה וסנט פטרסבורג שבהן היא פעילה, ולא מן הנמנע שזו הסיבה שהקרן השבדית ווסטוק נפטה המתמחה בהשקעות בשוק הרוסי בחרה להשקיע בה בגיוס הנוכחי. עד עכשיו ווסטוק נפטה התמחתה בעיקר בהשקעות בתחום האנרגיה, כאשר אחת ההשקעות המפורסמות שלה בעבר היתה בגזפרום. הקרן העריכה ששווייה של גט טקסי יגיע ל־2 מילארד דולר בעתיד הקרוב, ודיווחה שקצב ההכנסות של החברה יגיע ל־150 מיליון דולר עד סוף השנה. למרות שהיא מאמינה שבשוק שבו החברה פועלת טבעי שיפעלו מספר חברות במקביל ולא חברה אחת שתזכה בכל הקופה, היא סבורה שגט טקסי תמשיך להיות החברה המובילה בערים מרכזיות נוספות בעולם מעבר לאלה שבהן היא פועלת כיום.

יתרון נוסף שרואה הקרן השבדית בגט טקסי בהשוואה לאובר הוא העובדה שגט טקסי משתמשת בעיקר במוניות ופחות ברכבים רגילים, ולכן מעוררת פחות התנגדות בערים שבהן היא פועלת. עם כניסתה לאירופה אובר נתקלה במחאות רבות בערים השונות, מהפגנות ענק של נהגי מוניות בפריז ובלונדון ועד לאיסור על פעילותה מתוקף החוק בברלין.

תגיות