אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל תילחצו מההורים: לא תמיד חייבים תואר כדי למצוא עבודה צילום: יניב בן יהודה

אל תילחצו מההורים: לא תמיד חייבים תואר כדי למצוא עבודה

חלק הולך וגדל מהאוכלוסייה בישראל מחזיק כיום בתואר אקדמי. אך האם במדינה רוויה בתארים, חייבים תואר כדי למצוא עבודה, או שמדובר בתפישות ישנות שאפשר להניח מאחורינו?

17.08.2014, 17:31 | מיכל גרינברג פלנבוים
הגישה "הפולנית" אומרת שחייבים תואר. שתואר אומר עלינו משהו, שהוא מקור לגאווה ועדות ליכולת למידה. כמו כן, מקובל לחשוב שתואר אקדמי פותח בהכרח דלתות בעולם התעסוקה. אז נכון, תואר הוא באמת הישג אישי מרשים ומקור לגאווה. אך לגבי היכולת שלו להבטיח לנו מקום עבודה? זה כבר לא בטוח.

קראו עוד בכלכליסט

כבר מסריקה שטחית של לוחות הדרושים, ניתן להבחין די בקלות שרוב היום המעסיקים דורשים תואר, או מציינים שהוא מהווה יתרון. ככה זה כשמדובר בביקוש ובהיצע. ולמעסיקים יש היצע, כי בעשור האחרון מספר מוסדות הלימוד עלה בצורה משמעותית ואיפשר לרבים להשיג את החלום של התואר הנכסף. אך יחד עם הנהירה הגדולה להשגתו, רבים שכחו את ערכם של הכישורים המקצועיים ויתרה מכך – שכחו במה הם באמת רוצים לעסוק, ואם תואר באמת הכרחי להגשמת המטרה. כי תואר במנהל עסקים הוא טייטל נפלא, אך מה עושים איתו בפועל, יום אחרי קבלת התעודה? על זה אף אחד לא דיבר ביום הפתוח של המכללה.

 

על המקצועות שלא מחייבים אתכם לדרוך באקדמיה

רבים מהתארים המוצעים היום הם תארים כלליים ואין ביניהם לבין כיוון תעסוקתי יותר מאשר חיבור מקרי. מבחינת המעסיק, תואר כללי יכול לספר לו שהמועמד בעל השכלה ויכולת למידה, ואולי גם בעל מוטיבציה להתפתחות, אבל האם הוא האחד? את זה תואר לא יכול להבטיח.

מטבעה של נהירה המונית, היא לא מאופיינת בעצירה ובבחינה מעמיקה של הדברים, וחבל. כי מלבד שיטת "תואר אקדמי ולעבודה" ישנן עוד אפשרויות, שמניסיוני, עשויות לחסוך שנים רבות של השקעה מנטלית וכלכלית על ספסל הלימודים. כי מה אנחנו באמת יודעים על התחום מקריאת הסילבוס? לא הרבה, ובטוח שאנחנו לא יודעים אם זה ימצא חן בעינינו ביום שבו נתחיל את העבודה עצמה.

רפואה אלטרנטיבית, מקצוע שאינו מצריך תואר אקדמי אלא הכשרה מקצועית, צילום: shutterstock רפואה אלטרנטיבית, מקצוע שאינו מצריך תואר אקדמי אלא הכשרה מקצועית | צילום: shutterstock רפואה אלטרנטיבית, מקצוע שאינו מצריך תואר אקדמי אלא הכשרה מקצועית, צילום: shutterstock

מסיבה זו, במקרים רבים עדיף אפילו להתחיל ברמה פשוטה של עיסוק ולהתקדם הלאה ללימודים מעמיקים יותר, רק כאשר בטוחים בנוגע לבחירה המקצועית. בתחומי עיסוק רבים, יש מספר רמות ידע ומומחיות שמאפשרות להתנסות ברמה הנמוכה, לפני שנכנסים למים העמוקים. למשל, לימודי עיצוב גרפי מוצעים במסלולים שונים, החל מקורס בן חצי שנה, שנה וחצי ועד לתואר בן 3 או 4 שנים. לימודי שיווק דיגיטלי או SEO, שבדרך כלל אינם אורכים יותר מחצי שנה, מספקים כישורים וידע שיכול לאפשר תחילת עבודה, לפחות בתפקיד התחלתי והדוגמאות רבות.

אך האם קורס קצר אינו בגדר "בזבוז זמן"? לא, כי גם אם רוצים להמשיך ללימודי תואר, הידע יכול להועיל כבסיס איתן בלימודי ההמשך, וכי מניסיוני, "בזבוז זמן" זה ללמוד 4 שנים לתואר שחשבת שאתה רוצה, ואז לגלות שזה לא זה ואז לנווט מחדש.

 

מורה נבוכים: באילו מקרים תואר אקדמי הינו הכרח?

כדי להבין מתי בכל זאת זה לגמרי הכרחי להידפק על דלתות המוסדות האקדמיים, כדאי ליצור הבחנה חשובה בין המטרות שלנו, לבין מה שנדרש להגשמתן ובתוך זה, להבין עבור אילו מקצועות דרוש תואר אקדמי ועבור אילו לא. לדוגמא, אם אדם מחליט שהוא רוצה להיות רופא, יהיה עליו לבלות במוסדות האקדמיה 7 שנים לפחות. אם החליט להיות מהנדס, יהיה עליו להשלים 4 שנות לימודים ואין על כך עוררין.

קוסמטיקאית, מקצוע שדורש הכשרה מקצועית בלבד, צילום: תומי הרפז קוסמטיקאית, מקצוע שדורש הכשרה מקצועית בלבד | צילום: תומי הרפז קוסמטיקאית, מקצוע שדורש הכשרה מקצועית בלבד, צילום: תומי הרפז

אך כאשר מדובר במקצועות כמו שיווק ופרסום באינטרנט, אלקטרוניקה, קוסמטיקה, הפקת אירועים, עיצוב גרפי, תיווך נדל"ן ועוד רבים אחרים - הכשרה מקצועית קצרה יחסית עשויה לספק לאדם כשירות תעסוקתית ולאפשר לו להיכנס לתחום המבוקש ולהתחיל לצבור ניסיון. יכול להיות שהכניסה לעולם המקצוע תיעשה בשכר נמוך יותר משל בוגר תואר אקדמי, אך במציאות של ריבוי בתארים אקדמיים, גם ערכו של הניסיון המעשי עלתה מאוד.

רוצים בחירה מקצועית טובה? היצמדו לחזון העצמי ולא לנורמות החברתיות

כדי להמחיש מדוע חשוב להיצמד למה שבוער לנו בבטן, ולא להיסחף עם ההמון, הנה דוגמא אחת מיני רבות שמייצגת חלק ניכר מהמתאמנים שמגיעים אלי לייעוץ - אביטל, בחורה מוכשרת בת 36, בוגרת לימודי חשבונאות, הגיעה אלי לייעוץ לאחר שנות עבודה רבות ומוצלחות בתחום הכספים. ללימודי החשבונאות נרשמה מתוך רצון לענות על ציפיות הוריה, זוג עולים חדשים, שהשקיעו הכל בבתם היחידה כדי שתגשים את עצמה ותצליח. בדרך, הם שכחו לשאול אותה במה היא רוצה להצליח ואיך היא רוצה להגשים את עצמה.

ואביטל אכן הצליחה. היא התקדמה לתפקידים בכירים בעלי יוקרה ושכר, אך הרצון למיצוי עצמי המשיך לקנן בה וכך, בשנתיים האחרונות היא החלה לפזול לכיוון של לימודים מקצועיים בתחום הרפואה האלטרנטיבית. גם בן הזוג שבחרה היה איש של מעמד ויוקרה, וכששיתפה אותו ברצון שלה בשינוי, הוא לא התלהב. אביטל חששה לעשות את הצעד, ולבסוף החליטה לעשות זאת, אך באופן הדרגתי - להירשם ללימודים, לרדת בהיקף המשרה ולעשות צעדים מדודים מתוך לקיחת אחריות כלכלית על המעבר לכיוון התעסוקתי החדש - טיפול באמצעות רפואה אלטרנטיבית.

אביטל עשתה כברת דרך ארוכה לגילוי הקריירה הרצויה עבורה. אך זה לא חייב להיות ככה. אפשר גם אחרת - לשנות את היוצרות ולחשוב קודם כל "מה אני רוצה לעשות?" ורק אז להתאים לכך את ההשכלה הדרושה.

מתלבטים לגבי קריירה? 3 טיפים לצאת איתם לדרך:

1. צרו את ההבחנה. מתלבטים לגבי לימודים? ראשית, צרו הבחנה בין עיסוק שמחייב תואר אקדמי והסמכה (כמו למשל עורך דין, מהנדס, רופא) לבין עיסוק שלא מחייב אקדמיה אלא הכשרה מקצועית (גרפיקאי, קידום אתרים, רפואה אלטרנטיבית וכיוב'). אם אתם רוצים להיות בטוחים יותר בהחלטה, באפשרותכם להתחיל מקורס, לבחון את ההתאמה שלכם למקצוע ורק לאחר מכן להתחייב לתואר אקדמי.

2. אל תשאירו את צבירת הניסיון לסוף הלימודים. גם אם כבר החלטתם שאתם הולכים על כל הקופה ונרשמים לתואר אקדמי, מומלץ מאוד להתחיל להכניס את הרגליים למים, עוד בתקופת הלימודים ולנסות למצוא עבודות זוטרות בתחום. כך לא תמצאו את עצמכם עם תואר ביד, אך ללא ניסיון פרקטי שייתן לכם יתרון משמעותי מול מועמדים אחרים במירוץ. זכרו, כדי למצוא עבודה ללא ניסיון צריך ביטחון עצמי. אל תאמרו "עוד אין לי מספיק ניסיון" כי כדי לצבור ניסיון, צריך להתחיל להגיד שיש. שדרו שאפשר לסמוך עליכם, כי אם אתם לא תסמכו על עצמכם, אז מי כן?

3. שינוי קריירה הדרגתי. במידה ואינכם צעירים העומדים לקראת צעדיהם הראשונים בעולם העבודה, אלא אנשים שכבר למדו, התנסו, והחליטו לשנות כיוון - היו הדרגתיים ואחראיים. זה נכון שבשלבים מאוחרים יותר בחיים זה קשה יותר לתמרן בין זוגיות וילדים, לתשלום שכר דירה או משכנתא ללימודים של תחום חדש. עם זאת, ואפילו דווקא בגלל מחויבויות אלה, עדיף לנהוג באחריות ולנסות לשלב את הלימודים ואת העיסוק החדש בהדרגה.

הכותבת היא מאמנת בכירה להכוון תעסוקתי ויועצת קריירה של AllJobs College

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
לא משתלם ללמוד תואר אקדמי בישראל.
לכול ישראלי יש כיום תואר. מלבד לכמה מקצועות ספציפיים (רופא, מהנדס או עורך-דין), זה פשוט לא יעזור לפרנסתכם. עדיף ללמוד קורס מקצועי מיד אחרי הצבא (או לפניו), למשל באינסטלציה, מכונאות רכב וכו', ולהתחיל לעבוד ולהרוויח כמה שנים לפני כל האקדמאים. אינסטלטור מיומן לוקח בקלות 200 ש"ח על עבודה של 15 דקות. אני שעשיתי את טעות חיי ולמדתי באקדמיה, מרוויח 40 ש"ח לשעה. ללימודים אקדמים תלכו בהמשך חייכם בשביל העניין כי פרנסה אין שם בשום פנים ואופן.
אגממנון הרחובותי , רחובות  |  18.08.14
24.
ברוב המקרים תואר הוא כיסוי תחת להיעדר כישורים ופשוט מיותר
למי שבאמת מתעניין ברומו של עולם יתנהג כאוטודידקט ולא צריך שום תואר למען הפוזה אלא ירכוש כישורים כדי להתפרנס. למעשה חוץ ממקצועות ההנדסה והרפואה שמכשירות את הלומדים ,שאר המקצועות יכולים ללמוד עצמאית בלי טייטל שנועד בעיקר לעשות רושם. כאשר בהרבה מקרים אין הלימה בין המקצוע הנלמד לעבודה שמועסקים בה .
בעל תואר  |  18.08.14
לכל התגובות