אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדולר היציג זינק ב-1% לשיא של חצי שנה; "למשקיעים אין כרגע סיבה להשקיע בשקל" צילום: בלומברג

הדולר היציג זינק ב-1% לשיא של חצי שנה; "למשקיעים אין כרגע סיבה להשקיע בשקל"

השער של המטבע האמריקאי נקבע על 3.5 שקלים. היורו טיפס ב-1.2% ושערו היציג נקבע על 4.69 שקלים. פיוניר: "תרחיש קיצון של פער ריבית לטובת ארה"ב עשוי להביא את הדולר לרמה של 4 שקלים"

18.08.2014, 15:38 | מיקי גרינפלד

ביום הראשון לקביעת שער יציג השבוע, השקל צועד חזק למטה: הדולר היציג זינק היום ב-1% לשער של 3.50 שקלים - רמתו הגבוהה ביותר מאז 27 פברואר השנה. היורו קפץ בשיעור של 1.2% ושערו היציג נסגר על 4.69 שקלים, רמתו הגבוהה ביותר מאז ה-1 ביולי האחרון.

שמואל בן אריה, מנהל המחקר בקבוצת פיוניר, אומר כי ברקע לזינוק בדולר עומדות "ספקולציות על תרחישים שעוד לא ממש קרו או הושלמו", ומונה בעיקר את האינדיקטורים החלשים של הכלכלה הישראלית ואת פערי הריבית בין ארה"ב לישראל.

"התרחיש הראשון הוא שישראל נכנסת למיתון. נתוני הצמיחה החלשים שפורסמו אתמול ואינדיקטורים אחרים מעידים בבירור כי הכלכלה נחלשת, והשחקנים בשוק מעריכים שהביקושים ימשיכו לרדת. במקביל ההערכה לגבי ארה"ב שההתאוששות הנוכחית תוביל לצמיחה ולהתרחבות כלכלית. כשזה התרחיש הצפוי, למשקיע זר אין שום סיבה להשקיע בישראל, לא בהשקעה סולידית, וברור שגם לא בשקל הישראלי, וכך המעבר המתבקש הוא לטובת הדולר", אומר בן אריה.

התרחיש השני שרחוק עדיין מלהתממש הוא הוא שמאמצע 2015 פער הריביות מול ארה"ב ישתנה. מסורתית כאן הריבית היתה גבוהה יותר מהריבית האמריקאית, אבל נכון לעכשיו ההערכה היא שבשנה הבאה, כשבארה"ב יעלו את הריבית ב-0.25% או 0.5%, החולשה הכלכלית בישראל תחייב את הבנק לשמור על ריבית נמוכה. תרחיש קיצון כזה עשוי להוביל את הדולר גם לרמה של 4 שקלים. ריבית. אני אישית לא רואה תרחיש קיצון כזה, כי המנהיגות הכלכלית של מדינת ישראל לא תיקח על עצמה סיכון כזה", מוסיף בן אריה.

שמואל בן אריה, פיוניר שמואל בן אריה, פיוניר שמואל בן אריה, פיוניר

גם את המעבר ליורו מסביר בן אריה בחולשה הכלכלית של ישראל. "בחודש האחרון רואים שהדולר והיורו כמעט לא זזים אחד מול השני. במקביל יש סנטימנט שלילי מאד לגבי הכלכלה הישראלית, וההורדה של הריבית מצד בנק ישראל שידרה שיש כאן בעיה אמיתית. ולכן גם הולכים ליורו". .

שמואל ברגר, מומחה לניהול סיכונים פיננסיים, אומר היום כי "נקודת שובר השיוויון בשערו של השקל" היתה למעשה ההפחתה האחרונה בריבית בנק ישראל ל0.5%. "מאזן הריביות לעסקות פורוורד וסאוופ לשנה התהפך, כלומר הריבית השקלית נמוכה מהריבית הדולרית לשנה. התוצאה המיידית היתה סגירת פוזיציות שורט בעיקר מעבר לים.ה בנקים הזרים ש"אהבו" להחזיק שקלים במימון דולרי התחילו להפוך פוזיציה. מקורות במרבית חדרי העסקאות בבנקים הישראליים מדווחים כי ה"מנוע" לריצת הדולר מגיע בעיקר מלונדון. הלחצים הגיאופוליטיים שמייצרים רעידות בכל השווקים בעולם מובילים להתחזקות הדולר לא רק אצלנו אלא במטבעות מדינות מתפתחות, כך למשל, הלירה הטורקית נסחרת בחודש האחרון בקורלציה מלאה עם השקל", אומר ברגר.

במחלקת המחקר של FXCM ישראל מציינים הבוקר כי החשש מחידוש הלחימה, לצד התחזקות הדולר בעולם מול המתיחות הגיאופוליטית בזירות שונות, עומדת ברגע לתגובת שוק חריפה לטובת הדולר: "לסיכונים הגיאו-פוליטיים הצטרפו נתוני הצמיחה המאכזבים, שפורסמו אמש בישראל והצביעו כי המשק הישראלי צמח ברבעון השני ב-1.7% בלבד. כלומר, עוד לפני מבצע "צוק איתן" המשק היה במגמת האטה, וסביר להניח שבנתוני הרבעון השלישי, שבהם ישתקפו כבר הנזקים הכלכליים של המערכה בעזה, נראה אף את החרפת המגמה. אם עד עתה, השוק נטה להתעלם מנתונים שליליים והשקל שמר על כוחו למרות הנסיבות, הרי שכעת, כאשר השוק משנה כיוון, כל ידיעה מקומית שלילית צפויה להוות טריגר למכירה של השקל ולגרור תגובה חריפה יותר של השוק", אומרים ב-FXCM.

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, אומר הבוקר כי "שיעור צמיחה של 1.7%, הנמוך משיעור הגידול באוכלוסיה מחייב את קובעי המדיניות לשנות את סדר העדיפות ולהציב בחזית את התמיכה והסיוע לתעשייה בכלל וליצוא בפרט. משקיעים הבוחרים לצמצם את חשיפתם בשווקים הפיננסיים יוצאים בין היתר גם מהשקעות בזירה המקומית ובסיוע נקודתי של בנק ישראל מתחזק הדולר אל עבר רמת 3.50. להערכתנו, טרם מוצה פוטנציאל התחזקות הדולר בטווח הקצר כאשר באמצעות מעורבות בנק ישראל, הדולר עשוי לנוע לרמת 3.52-3.54. פיחות השקל לעבר 3.60 יסייע רבות ליצוא הישראלי".

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

תגיות