אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גרמניה: מחסור בידיים עובדות נותן תקווה לתלמידים גרועים צילום: בלומברג

גרמניה: מחסור בידיים עובדות נותן תקווה לתלמידים גרועים

התעשייה הגרמנית, שרק לפני עשור סיננה בקפדנות מועמדים להכשרות מקצועיות, מסתכלת היום גם על תחתית הרשימה. תוכניות הלימודים שונו, וכוללות חזרה על נושאים מבית הספר. מנהלת הכשרה: "צעירים שלא היו מתקבלים בעבר נחטפים כיום"

18.08.2014, 20:45 | שירות כלכליסט

המחסור בידיים עובדות בגרמניה מביא חברות לקבל מועמדים מתחתית הרשימה להכשרה מקצועית.

קראו עוד בכלכליסט

כתב העת "ביזנסוויק" דיווח אתמול כי חברות גדולות בתעשייה הגרמנית משנות את תוכניות הלימודים של ההכשרות המקצועיות שהן מפעילות כדי שיפצו גם על חסכים בידע בסיסי של התלמידים החדשים.

כך למשל, ההכשרה בחברת הכימיקלים BASF - הגדולה בעולם מבחינת היקף ייצור - כוללת גם חזרה על נושאים שבהם נכשלו התלמידים בבית הספר. "אנחנו לא מנסים לגייס את הטובים ביותר, אלא את אלה שעונים על דרישות העבודה", אמר ל"ביזנסוויק" ריכרד הרטמן, מנהל ההכשרות המקצועיות ב־BASF.

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, צילום: בלומברג קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל | צילום: בלומברג קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, צילום: בלומברג

אף שהיא נהנית משפל של שני עשורים ברמת האבטלה, גרמניה - שתעשייתה מייצאת מוצרים בהיקף 1.3 מיליארד יורו בשנה - נאלצת להתמודד עם השפעות הזדקנות האוכלוסייה ושיעור הילודה הנמוך. הגיל החציוני של האזרח הגרמני הוא 45, הגבוה ביותר באיחוד האירופי, ושיעור הילודה השנתי במדינה הוא 8.4 לאלף איש; רק בנסיכות הזעירה מונקו נולדים פחות תינוקות.

בעקבות כך, במכון הגרמני למחקר של שוק התעסוקה (IAB) מעריכים שכוח העבודה במשק הגרמני יצטמצם ב־2 מיליון בני אדם עד שנת 2025.

ההערכה הזאת מקבלת חיזוק ממחקר של מכון המחקר השוויצרי פרוגנוס, שלפיו השינוי הדמוגרפי בגרמניה יוריד את התמ"ג שלה ב־0.2% עד שנת 2050.

הכלכלן אנדריאס שוירלה מדקאבנק שבפרנקפורט הסביר ל"ביזנסוויק" כי "חברות ייאלצו לנצל טוב יותר את הפוטנציאל של העובדים ויצטרכו לתת הכשרה טובה ומקיפה יותר. הן יצטרכו כמובן גם להכשיר יותר אנשים".

מסורת ההכשרות המקצועיות בגרמניה החלה כבר בימי הביניים, אז חייבו הגילדות המקצועיות בתקופה של התמחות לפני ההצטרפות אליהן. על רקע המחסור בידיים עובדות החלו חברות הענק הגרמניות לאמץ את המסורת, שרווחת בעיקר במיטלסטנד - העסקים הקטנים והבינוניים שנחשבים לעמוד השדרה של התעשייה הגרמנית.

איגודי התעשיינים והסוחרים בגרמניה מעריכים שחברות במדינה משקיעות קרוב ל־23 מיליארד יורו בשנה בהכשרות מקצועיות.

אולריקה שטודט, מנהלת ההכשרות המקצועיות בחברת הרכבות דויטשה באהן, סיפרה ל"ביזנסוויק" שכאשר החלה החברה את התוכניות להכשרה מקצועית ב־2004 היה עודף של מועמדים, ואילו כיום המצב הפוך.

"צעירים שלא התקבלו להכשרה לפני חמש או שש שנים נחטפים כיום. הסיכויים של מי שיש לו ציונים גרועים טובים היום בהרבה בהשוואה לעשור הקודם", היא אמרה.

תגיות