אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר חדש: יצוא גז מישראל למצרים יחסוך לא־סיסי תביעות במיליארדים

מחקר חדש: יצוא גז מישראל למצרים יחסוך לא־סיסי תביעות במיליארדים

לפי המחקר של ווד מקינזי, רכישת גז מישראל תאפשר לחברות הזרות שהקימו במצרים מתקני יצוא, למשוך תביעות בוררות נגד הממשלה

19.08.2014, 23:38 | ליאור גוטמן

יצוא גז מישראל למצרים יחסוך למשטר החדש של א-סיסי תביעות בוררות בינלאומיות בהיקף של מיליארדי דולרים, ויאפשר במקביל אספקת גז לשוק המצרי עצמו. כך עולה ממחקר של חברת ווד מקינזי לאפשרויות יצוא גז ממאגרי תמר ולווייתן לצפון מצרים, שהגיע לידי "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

מכירת הגז מישראל למצרים נידונה בשנה האחרונה לאור מחסור שנולד בשוק המצרי עצמו. עלייתו לשלטון של א-סיסי, והיחסים הביטחוניים הקרובים שנרשמו בשבועות האחרונים בין ירושלים לקהיר, מחזקים את האפשרות שהחוזים הללו ייחתמו בסופו של יום. מאגר תמר כבר חתם על הסכם מכירת גז לפוטאש הירדנית ולרשות הפלסטינית, כאשר החוזים הבאים בתור יהיו על פי ההערכות מול קפריסין ואפילו טורקיה.  

 

א-סיסי, צילום: רויטרס א-סיסי | צילום: רויטרס א-סיסי, צילום: רויטרס

בתחילת מאי ובסוף יוני נחתמו שני מזכרי הבנות למכירת גז מהמאגרים הישראליים למתקני יצוא בצפון מצרים. המזכר הראשון נחתם בין שותפות תמר ליוניון פנוסה הספרדית והוא כולל אספקת גז של כחמישית מנפח תמר (כ-60 מיליארד מ"ק לאורך 15 שנה) ובעבור עד 20 מיליארד שקל. בסוף יוני נחתם מזכר הבנות מול בריטיש גז למכירת שליש ממכסת היצוא מלווייתן (כ-105 מיליארד מ"ק לאורך 15 שנה) תמורת עד 30 מיליארד דולר. אספקת הגז צפויה להתחיל בין סוף 2016 (תמר) לאמצע 2018 (לווייתן) ולשלשל לקופת המדינה כ-60% מס שמורכב מתמלוגים, מס חברות ו"מס ששינסקי".

במחקר נטען כי רכישת גז מישראל תאפשר לחברות הזרות שהקימו מתקני יצוא במצרים, למשוך תביעות בוררות נגד הממשלה המצרית על שלא סיפקה להם גז להפעלת המתקנים. הפעלת מתקני היצוא תאפשר לממשלה שם להפנות את כל תפוקת הגז המקומית לשוק המצרי, ובטווח הארוך להרוויח ממיסוי יצוא הגז משטחה.

בהתייחסה לצד הישראלי במשוואה, ווד מקינזי מעריכה שמאגר תמר יכול לייצא עד 2.5 TCF (טריליון רגל מעוקב) של גז טבעי, שהם כ-23% מנפח המאגר. לעומת זאת, מכסת היצוא ממאגר לווייתן כבר מגיעה לכ-11 TCF, כמחצית מגודלו הנוכחי. ההערכות תואמות את מסקנות ועדת צמח והחלטת הממשלה לעניין יצוא הגז.

המחקר של ווד מקינזי שופך לראשונה אור על ההשקעות הנדרשות כדי לאפשר יצוא למצרים: עבור מאגר תמר תידרש צנרת של 230 ק"מ, ועבור לווייתן - צנרת באורך 400 ק"מ ובקוטר של 24 אינץ' (50% יותר מזה של הצנרת שתמר מספק באמצעותה גז לישראל) בעלות של כ-1.8 מיליארד דולר.

ומה לגבי התמחור? במקרה של חתימה רשמית, ווד מקינזי מעריכה שבריטיש גז עשויה לרכוש את הגז משותפות לווייתן במחיר שינוע סביב 7 דולרים ליחידת אנרגיה (MMBTU), כ-40% יותר ממה שחברת החשמל שילמה בהסכם מול תמר. על זה יתווסף תמחור של 1.1 דולרים בעבור הקמת תשתית. תחת ההנחות הללו, בריטיש גז תוכל למכור את הגז לאירופה במחיר של 11 דולר ליחידת אנרגיה ולהשאיר לעצמה מרווח של 2 דולרים על כל עסקת מכירה. 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
הכל כוונות. עוד לא חתמו על אף חוזה אזורי. באשר למצרים אמנם תביעות על אי-אספקת גז אבל
קשה ל-BG או ליוניון פנוסה, בעלי מתקני הנזלה באלכזנדריה, להמשיך נגד ממשלת מצרים ולהישאר בארץ הנילוס. תאוריה לחוד למציאות לחוד. טוב לכל הצדדים פתרון גז ישראלי אם וכאשר א-סיסי מוכן להיסתכן מול הולך הרוח במצרים. ישראל עדיין רחוק מפופולרי ברחוב המצרי. לכן ההמתנה לסיום סבב האיבה בעזה והסדר/הסכם מול הפלסטינים לפני כל הכרזה על עיסקת גז. בינתיים, גם נגעים בין קפריסין למצרים. לקראת סוף ספטמבר ENI תתחיל קידוח חדש בבלוק 9 ותגלית גז גדול יכולה לשנות התמונה. גז קפריסאי הרבה פחות מסובך מגז ישראלי
פול  |  20.08.14