אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה נמלים עוקצות אנשים? צילום: shutterstock

למה נמלים עוקצות אנשים?

לא הלכתי אל הנמלה, אבל היא הולכת עליי וגם ע-ו-ק-צ-ת. מדוע? הלוא הגיוני יותר שלא תמשוך את תשומת לבי.שמעון

21.08.2014, 09:46 | בלדד השוחי

שמעון היקר,

 

אני מבין את צורת המחשבה שלך. לו הייתי אני מגלה במפתיע שאני נמצא על ענק אכזרי שמשמיד את בני מיני ברבבותיהם, גם אני הייתי משתדל שלא למשוך את תשומת לבו. אבל אנחנו לא נמלים. לנו יש יצר עז לשימור עצמי - יצר שמגדיל את סיכויי השרידה שלנו, ולכן את הסיכוי שלנו להוליד ילדים ולהוריש להם יצר שימור עצמי משלהם. זה היגיון אבולוציוני בסיסי.

נמלים. לנו יש יצר עז לשימור עצמי, צילום: שאטרסטוק נמלים. לנו יש יצר עז לשימור עצמי | צילום: שאטרסטוק נמלים. לנו יש יצר עז לשימור עצמי, צילום: שאטרסטוק

לנמלה שזוחלת עליך אין שיקול כזה. הסיכוי שלה להעמיד צאצאים לא ישתנה אם תמעך אותה: היא בלאו הכי עקרה. שק הביציות שלה מנוון ומכווץ כתגובה לאותו פרומון שבעזרתו היא מזהה את המלכה שלה, זה שאליו היא חשופה מרגע בקיעתה. וכאן נמצא העוקץ. רק המלכה מעמידה צאצאים ומעבירה את התכונות שלה הלאה. ולכן הברירה הטבעית תעניק לבנות הפועלות שלה יצרים שעוזרים לשרידה שלה, האם, ושל הקן שבו היא שומרת את ביציה. זה לא אומר שפועלות לא ינסו להציל גם את עצמן - כי הן חלק ממשאבי המלכה - אך אם עקיצה התאבדותית וחסרת הבחנה של כל מה שמתקרב לקן מעלה את סיכויי המלכה לשרוד ולהוליד מלכות חדשות שיעבירו את נטיותיה הרצחניות לקִנים חדשים, אז זו התכונה שנמלים יפתחו. שוב, היגיון אבולוציוני בסיסי.

לצורך העניין הזה האבולוציה ציידה מיני נמלים שונות בשלל רעלים וחומצות חזקות שאותם הן משפריצות, מורחות ומזריקות בעזרת מגוון איברים שימושיים כגון שערות התזה זעירות, לסתות וחלקי פה דוקרניים ואפילו עוקצים של ממש (שאינם אלא צינורות הטלת ביצים שעברו הסבה אבולוציונית). ואי אפשר בלי להזכיר את נמלת האש הקטנה, כמ"מ וחצי אורכה, שעלתה אלינו מדרום אמריקה לפני כעשור ומאז מתפשטת בארץ ללא סימני עצירה כשהיא משמידה חלק מרשים מהיצורים שעומדים בדרכה (כולל, כמובן, מינים אחרים של נמלים) ומכאיבה נורא לכל השאר. קשה להאמין עד כמה יכולה לכאוב עקיצה של יצור שבקושי אפשר לראות ללא זכוכית מגדלת.

בשורה התחתונה, וזה צריך להיות כמעט מובן מאליו, ככל שיצור יותר חברתי, ככל שהוא תלוי יותר בחברה כדי לשרוד ולהעמיד צאצאים, כך הוא דוחק הצדה את יצר השימור העצמי שלו מפאת אינטרסים של הקולקטיב. במבט ראשון זו נראית התנהגות לא הגיונית, אבל מבחינה אבולוציונית זה די פשוט. והסיבה העיקרית לכך שהחברה האנושית אינה מורכבת ברובה מלוחמים מתאבדים היא שאנחנו עדיין פחות חברתיים מנמלים.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
נמלה דומה לתא בודד בגוף האדם, כמו כדורית דם לבנה.
תחשוב על הקן כולו כגוף חי, ועל כל נמלה בודדת כתא באותו גוף. כמו שאמר בלדד, התא לא מעמיד צמצאים, אין לו שיקול של שימוד עצמי, הוא רק עושה כל שביכולתו להגן על הגוף כולו מפני תוקפים, במחיר הקרבה עצמית. כך הנמלה, אם תרגיש שאתה מסכן את הקן, היא פשוט תתן את ידה, יחד עם אלפים כמוה, להשמיד או להבריח את התוקף.
23.08.14
6.
הכל נופל ברגע שמנסים ליחס לנמלה אינטלגנציה
לנמלה אין אינטילגנציה ואין היגיון. היא לא מפעילה שיקול דעת ולא מנתחת את המצב. אין לה שום מושג שהיא נמצאת על יצור שיכול למעוך אותה. היא לא מודעת לגודל אותו יצור ולא מסוגלת להעריך את תגובתו למה שהיא תעשה. הנמלה היא בסך הכל מעבדה כימית. ברגע שהיא נחשפת לחומר כימי מסוים היא מגיבה באמצעות חומר כימי אחר. גוף של בעל חיים (כמו בן אדם) פולט כימיכלים שבתגובה לנוכחות שלהם הנמלה יכולה לא לעשות כלום (וזה ברוב המקרים) או להתיז חומר כימי שמורכב מחומצות אורגניות שדומות לחומצות בפירות רק יכולות להיות יותר חזקות. המדע עדיין לא מצא לאילה כימיכלים הנמלה מגיבה איך ומתי. ההשערה שהנמלה "תעקוץ" אויב היא השערה בלבד ואינה מבוססת משום שאין שום מובהקות בדרך שבה הנמלה מתיחסת לתוקף בגודל של בן אדם או זברה. ישנם כל מיני סיפורי אגדות על מאות אלפי נמלים שטורפות בעל חיים בגודל סוס. אבל כבר ילדים בגיל 6 יודעים שהזאב לא באמת טרף את הסבתא של כיפה אדומה
23.08.14
לכל התגובות