אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפליקציית NokNok: להיט ישראלי חדש בעל עבר מפוקפק

אפליקציית NokNok: להיט ישראלי חדש בעל עבר מפוקפק

מאחורי האפליקציה שצוברת פופולריות עומד עידן בכר, שייסד בעבר את MeZeZe - יישום נטען שפוגע בפרטיות המשתמש. לצד תכונות חביבות כמו היכולת לדעת איך כותבים את שמכם ברשימות אנשי קשר, נודע שנוקנוק מאיימת על פרטיות קטינים

20.08.2014, 12:41 | עומר כביר

אפליקציית מובייל חדשה בשם נוקנוק (Noknok), שיכולה להציג שמות של מתקשרים שאינם שמורים ברשימת אנשי הקשר של המשתמש, צוברת בימים האחרונים תאוצה וזוכה להורדות רבות.

קראו עוד בכלכליסט

מאחורי האפליקציה עומד מייסד של אפליקציית MeZeZe, שזכתה לביקורת חריפה בעבר בגין הפרת פרטיות ונסגרה בסופו של דבר. אבל בשיחה עם “כלכליסט” הוא מבטיח שהפעם זה יהיה שונה.

נוקנוק הושקה ב-23 ביולי לאנדרואיד ולפני כשבועיים הושקה גם גרסת iOS. היא זוכה לפופולריות רבה ומספר ההורדות נכון לאתמול עמד על 57 אלף, אחרי שיום קודם לכן עמד מספר ההורדות על 28 אלף בסה"כ.

אפליקציית נוקנוק אפליקציית נוקנוק אפליקציית נוקנוק

מייסד ומנכ"ל Noknok הוא עידן בכר, שאין זו הפעם הראשונה שבה הוא מנסה את מזלו עם אפליקציה מסוג זה. בכר נמנה על מייסדי MeZeZe, אפליקציה שסיפקה שירות דומה ושזכתה לעניין תקשורתי רב לפני כשנתיים וחצי. היא הגיעה לתודעת הציבור לאחר שהופץ ברשת מזכר פנימי של משטרת ישראל (שהאותנטיות שלו הוטלה בספק) ובו אזהרה מפני התקנתה. בסופו של דבר נסגרה האפליקציה ונעלמה.

מי קורא לי "המניאק מהמשרד"?

בדומה ל-Mezeze, עם התקנתה מבקשת נוקנוק את אישור המשתמש לגשת לרשימת אנשי הקשר שלו - ומעלה את הרשימה למאגר המידע שלה. ואולם, לדברי בכר החברה לא עושה שימוש ברשימה כדי להציג מידע כאשר מתקשר משתמש אחר. תחת זאת, עושה החברה שימוש במאגרי מידע פתוחים וציבוריים, דוגמת פייסבוק, על מנת לבנות את מאגר שמות המתקשרים שמוצג למשתמשי האפליקציה. לטענת בכר, שם מתקשר שלא עושה שימוש באפליקציה יוצג למשתמשים רק אם הוא מופיע באחד ממאגרים אלו, או אם חבריו הזינו את פרטיו ידנית.

לדברי בכר, רשימת אנשים הקשר מועלת לשרתי החברה מסיבה טכנית בעיקר. "אנחנו קופצים רק כשצריך אותנו, אז אנחנו צריכים לדעת מי האנשים ששמורים בספר טלפונים שלך ומי לא", אמר ל"כלכליסט".  
אפליקציית MeZeZe אפליקציית MeZeZe אפליקציית MeZeZe

בנוסף, צריכה החברה את רשימת אנשי הקשר ליכולת חדשה שהיא מציגה: אפשרות להציג למשתמש את השם שבו הוא שמור אצל חבריו, שגם עושים שימוש באפליקציה. יכולת זו היא בעלת פוטנציאל למקרים מביכים במיוחד, למשל במקרה שמשתמש כלשהו שמור אצל חברו תחת השם "המניאק מהמשרד", אך לדברי בכר אופן הפעולה שלה לא יפגע בפרטיות: "אפשר לראות איך אנשים קוראים לך, אבל אנחנו לא חושפים את זהות המכר הספציפי, רק מציגים את השמות השונים שניתנו”.

מה השתנה לעומת MeZeZe שנעלמה די מהר?

"השתנה התאריך, והעולם קצת השתנה. ההבדל הוא שאפשר שעכשיו להשתמש באפליקציה גם באייפון, לפני כן זה לא היה אפשרי בגלל מגבלות של אפל”.

ובכל זאת, גם MeZeZe זכתה להצלחה ונסגרה.

"MeZeZe נסגרה כי כל אחד הלך לכיוון אחר. היינו די הצלחה, היו חצי מיליון משתמשים, אבל החלטנו שכל אחד רוצה ללכת בדרך שלו. זה התחליל כפרויקט חמוד שלי בבית, ולא היה יותר מפרויקט, לא היינו גוף מאוגד או חברה. הייתה תקופה שהשרתים היו המחשב שלי בבית בתל אביב. עם NokNok עשינו שיעורי בית והפכנו את זה למשהו יותר רציני ומאורגן”.

איך תימנעו מאותן מלכודות שהעיבו על האפליקציה הקודמת?

ב-MeZeZe פעלנו מאוד בתמימות והסתכלנו רק על צד אחד: אנשים שרוצים לדעת מי מתקשר. הבנו שזה אולי פוגע בפרטיות של אנשים אחרים שלא הורידו את האפליקציה. בנוקנוק אנחנו משתמשים במאגרים פתוחים כמו גוגל, פייסבוק ואתרים אחרים שמשתמש אישר לפרסם. לא נוגעים במידע פרטי. יש אפשרות להציע שם, אבל זה נעשה בצורה ידנית. אם המידע לא הגיע מאותו בן אדם אז הוא הגיע מחברים שלו ומאנשים שמדברים איתו. אנחנו מעלים את רשימת אנשי הקשר לשרת, אבל אבל לא משתמשים בה כדי להציג אותה לאנשים אחרים, אלא רק לך. אנחנו לא מציגים לאף אחד אחר את השם שלך מספר טלפונים אחר".

איסוף מידע על קטינים

עם זאת, לדברי משפטנים גם במודל זה של החברה יש בעיות. "עצם העובדה שהאנשים עליהם נשמר המידע אינם מעורבים בתהליך השמירה של המידע היא בעייתית מבחינת פרטיות", אמר ל"כלכליסט" עו"ד יהונתן קלינגר מהתנועה לזכויות דיגיטליות. "בדיני הגנת הפרטיות יש עקרונות בסיס של שליטה והסכמה שקובעות תהליך של שקיפות במידע לכל אורך הדרך. העובדה שאתה לא מיידע אותי שאתה שומר עליי מידע היא מאוד בעייתית. מעבר לכך, השמירה של מידע על קטינים בלי הסכמתם והעובדה שהמידע מעורבב עם מידע מאתרי צד ג', עשויים כולם להוביל לכך שהאפליקציה תוסר בעתיד מחנויות אפליקציות".

קלינגר הוסיף שקיימת בעייתיות גם באיסוף מידע מפייסבוק: "פייסבוק לא מרשה, בתנאי השימוש שלה למפתחים, לאסוף מידע ממשתמש א' ולהציג אותו עבור משתמש ב', וגם אוסרת על אנשים לאסוף את המידע ולמכור אותו לאחרים".

תגיות