אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תל אביב מנמיכה ציפיות צילום: אוראל כהן

תל אביב מנמיכה ציפיות

המערכת הבנקאית לא חסינה. אם המגמה השלילית בקצב הצמיחה תימשך, הבנקים יחוו קשיים בגביית האשראי ולא יוכלו להימנע מהגדלת ההפרשות לחובות מסופקים

21.08.2014, 08:06 | יניב רחימי

תקופת הדו"חות לרבעון השני הולמת את חודש אוגוסט המנומנם בשוק ההון. אין דרמות גדולות, המשקיעים שלא יצאו לחופשה מגיבים לדיווחים באיפוק הולם והמדדים מאופיינים בתנודתיות נמוכה. "עונת מלפפונים" קלאסית. אלא שהדו"חות שמפורסמים היום מתארים פעילות עסקית שהסתיימה בסוף יוני יוני ובחודשיים שחלפו נרשמו מספר התפתחויות שיבואו לידי ביטוי רק ברבעונים הבאים. אחרי שנתיים שהמילה "רגולציה" עיטרה כמעט כל דו"ח, עולה מילת באזז חדשה: "תקופה מאתגרת". 

קראו עוד בכלכליסט

עתיד אפור

 

היציבות שאפיינה את הפעילות בענף הנדל"ן המניב בישראל עלולה להתחלף בחולשה, לנוכח ההאטה בקצב הצמיחה של המשק וההאטה שהורגשה בקניונים ביולי־אוגוסט בשל המצב הביטחוני בעקבות מבצע צוק איתן. בקבוצת עזריאלי מדווחים על כך ש"מורגשת סביבה מאתגרת יותר במשאים ומתנים מול השוכרים", ואם בארזים נפלה שלהבת, מה יגידו המנהלים בקניונים הקטנים שלא נהנים מיתרונות לגודל כמו קבוצת עזריאלי?

בענף המזון והמשקאות נרשמה צמיחה שלילית כבר ברבעון השני, ולנוכח מבצע צוק איתן, נראה שהמגמה הזאת לא צפויה להשתנות ברבעון השלישי. הגם שבשטראוס מעריכים שלמבצע לא צפויה השפעה מהותית על תוצאותיה, חברות מזון מקומיות קטנות יותר, שעיקר פעילותן בישראל, עלולות לחוות פגיעה משמעותית שתבוא לידי ביטוי רק בדו"חות הרבעון השלישי. הירידה הצפויה בשיעורי הרווח של חברות המזון תקשה על מאמצי רשתות השיווק להגדיל את הרווחיות על חשבון הספקים.

דחיית החקיקה סביב חוק 0% מע"מ מותירה את ענף הנדל"ן למגורים בקיפאון. לתרדמת הזאת, שבאה לידי ביטוי בירידה חדה בקצב מכירת הדירות ובהתחלות הבנייה, יש השלכות שליליות על יזמי הנדל"ן שבמשרדי המכירות שלהם מגרשים זבובים במקום לחתום על הסכמים, ועל הקבלנים המבצעים שחווים קשיים בתזרים ונמצאים כפסע מחדלות פירעון.

גם המערכת הבנקאית לא חסינה מפני הידרדרות כלכלית. אם המגמה השלילית בקצב הצמיחה תימשך, הבנקים יחוו קשיים בגביית האשראי ולא יוכלו להימנע מהגדלת ההפרשות לחובות מסופקים. אף שבשלב זה אין חשש מוחשי מגל של כשל בתשלומי משכנתאות משקי הבית, המערכת הבנקאית צפויה להציג בהמשך השנה פגיעה בשל הירידה במספר המשכנתאות החדשות החדשות וזאת לנוכח הקיפאון בענף הנדל"ן למגורים. גם הירידה בריבית בנק ישראל צפויה להקשות על הגדלת היקף הפיקדונות המופקדים ולהתמודד עם השוק החוץ־בנקאי על מתן הלוואות חדשות.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

 

מתי יישבו על הגדר?

 

מתחילת יולי ירד מדד ת"א־100 ב־1.5%, אולם מתחילת השנה המדד מציג עלייה של 2.2%. נראה שהאדישות שמגלים המשקיעים לאיומים נובעת מהיעדר אלטרנטיבות השקעה לנוכח הריבית הנמוכה. בנוסף לכך, ככל שהריבית נמוכה יותר, המשקיעים מתמחרים את החברות במכפילים גבוהים יותר. כלומר, האטה בצמיחה ושחיקה ברווח מתקזזים עם תמחור נדיב יותר. אולם אם "התקופה המאתגרת" תארך זמן ממושך, גם הריבית הנמוכה לא תועיל והמשקיעים לא יוכלו להתעלם מהמציאות החדשה ויעדיפו "לשבת על הגדר" בלי ריבית, מאשר לספוג הפסדים בשוק המניות.

תגיות