אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מלחמה בעזה

האם ישראל ערוכה לאבטחת המתקנים האסטרטגיים בים התיכון?

לאחר שגם נתב"ג נכנס בחודש שעבר לטווח הרקטות של חמאס, בצה"ל נערכים לשמירה על מתקני האנרגיה הימיים, שפגיעה בהם עלולה להסב נזק עצום למשק האנרגיה הישראלי

21.08.2014, 17:31 | מאור שלום סויסה וליאור גוטמן

מתחילת מבצע צוק איתן נורו אלפי רקטות של החמאס מכיוון עזה לשטח ישראל. הצבא וכוחות הביטחון ערוכים לשמירה על האזרחים והמתקנים הרגישים בפנים הארץ, בסיוע מערכות כמו כיפת ברזל, שהוכחו כיעילות במניעת פגיעת רקטות.

קראו עוד בכלכליסט

שמירה על התשתיות גם היא חלק מהיערכות המדינה בזמן מבצע. תזכורת לחשיבות הנושא קיבלנו בחודש שעבר כאשר ארגון החמאס ניסה לפגוע בנמל התעופה בן גוריון וגרם להשבתה כמעט מוחלטת של הטיסות לישראל.

היערכות דומה קיימת גם בשמירה על תשתיות אסטרטגיות רגישות מאיומים לכיוון מערב, שם נמצאים מתקני אנרגיה המספקים גז למדינת ישראל. החשיבות של שמירה על מתקנים אלו גבוהה ביותר ופגיעה בהם עלולה להסב נזק עצום למשק האנרגיה הישראלי הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך.

ב-2011 בזמן ההפיכה במצרים, פוצץ מספר פעמים צינור הגז לישראל, על פי הערכות עלות הנזקים הייתה כ-15 מיליארד שקלים בשנה. העלות הגדולה נבעה בין היתר בגלל רכישת דלקים יקרים יותר כמו סולר ומזוט, עלייה בזיהום האוויר כתוצאה משריפת דלקים מזהמים יותר וכן פגיעות תשתיתיות.

אתר הקידוח לווייתן 2, צילום: אלעד גרשגורן אתר הקידוח לווייתן 2 | צילום: אלעד גרשגורן אתר הקידוח לווייתן 2, צילום: אלעד גרשגורן

  

את העלות הזו ספגנו כולנו בסופו של דבר כאשר חשבון החשמל התייקר מאז בעשרות אחוזים.

"חתימה על הסכמי גז בין ישראל ומצרים תחזק את הקשרים ביניהן"

חתימת הסכמים למכירת גז בין ישראל למצרים עשויה לחזק את יחסי החוץ בין המדינות - כך על פי ניתוח פוטנצאיל ייצוא הגז מישראל שמפרסמת סוכנות הידיעות בלומברג. בחינת מאגרי הגז שמותרים לייצוא - תמר ולוויתן - מעלה טענה שלישראל יש רזרבות של "עשרות שנים" ולכן ייצוא למצרים יכול לחזק את מעמדה של ישראל דווקא לאחת הכלכלות הגדולות במזרח התיכון, כאשר מכירה באמצעות צנרת הולכה ולא באמצעות מתקן ייצוא צף לגז נוזלי (FLNG) תהיה מהירה יותר.

כזכור, במאי וביוני האחרונים דיווחו דלק קידוחים, אבנר ורציו על חתימת שני מזכרי הבנות למכירת גז. מדובר במזכר למכירת כחמישית ממאגר תמר עבור מתקן הייצוא של יוניון פנוסה הפסרדית ובהיקף של עד 20 מיליארד דולר, ובמזכר שני למכירת גז ממאגר לוויתן לבריטיש גז בהיקף של כ30 מיליארד דולר.

בלומברג מסבירים שעלייתו לשלטון של גנאל א-סיסי וחיזור יחסי החוץ בין קהיר לירושלים נפתח "חלון הזדמנויות" למכירת גז למצרים, וזאת למרות העימות הצברי בין ישראל והחמאס שיושב ברצועת עזה. "מתקני ייצוא הגז של בריטיש גז ויוניון פנוסה לא יכלו לחתום על הסכמי ייצוא גז מול לקוחות ממזרח אסיה או מאירופה כיוון שלא היה בידם את הגז לייצא", אומרים בבלומברג, ומסכמים שייצוא גז מישראל לאוזור טורקיה אינה מהווה אופציה ריאלית בשלב זה.

תגיות