המבחן של לפיד מול החזקים שבתומכיו
שינוי תקציב החינוך פועל נגד הרשויות המקומיות המבוססות שבהן לפיד גרף את רוב המנדטים
אבל אפילו אם הפעם האוצר באמת יוסיף לחלשים את הכסף שלקח מהחזקים יותר, אין לו שום סיכוי לקדם רפורמה כזו בלי גב פוליטי איתן. וליתר דיוק, אין לו שום סיכוי לקדם רפורמה כזו בלי שר חינוך שמחויב לכך, ובלי שר אוצר שמגבה אותו.
התמיכה של לפיד קריטית לרפורמה
דמיינו, למשל, ששר החינוך היה יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט. האם יש איזה סיכוי שבעולם שדווקא הוא, מכל האנשים, היה נרתם להעברת תקציבים מהחינוך הממלכתי־דתי (שאותו הגדיר באחד הפוסטים בעמוד הפייסבוק שלו כזרם חינוך ש"מגדל צעירים וצעירות לערכים, לתרומה ולאהבת המדינה" - בניגוד לחינוך החילוני), דווקא לתלמידי החינוך הערבי? ועוד בתקופה כזו? קשה להאמין.
שי פירון הבטיח שיעשה זאת, ולפי שעה נדמה כי הוא עתיד לעמוד במילה שלו. ובכל זאת, שבוע לפתיחת שנת הלימודים, עדיין יש סיכוי שהרפורמה הזו תיתקל בקשיים. זאת משום ששר חינוך שמסור לרעיון אינו מספיק, ויש צורך גם בשר אוצר שלא יסכל אותו.
שר האוצר יאיר לפיד הבטיח לשנות, והבטיח פוליטיקה חדשה. הנהגת תקצוב דיפרנציאלי במערכת החינוך יכולה להתאים לסט ההבטחות הזה. גם המהלך המקביל להגדלת תקציבי הרווחה לרשויות החלשות, שמוביל שר הרווחה מאיר כהן - גם הוא ממפלגת יש עתיד - יכול להתאים לכך.
רק שיש בעיה אחת: אף שהעניין הזה נכלל מלכתחילה במצע יש עתיד באופן מוצהר וגלוי, הוא פועל במישרין נגד האלקטורט של שר האוצר ושל המפלגה שלו. קחו למשל מועצה מקומית כמו כוכב יאיר. יש עתיד גרפה 24% מהקולות במועצה, שבה מתגוררים יותר מ־2,000 תלמידים שמוגדרים על ידי הלמ"ס תחת עשירוני ההכנסה העליונים. כיצד יגיבו הורי כוכב יאיר, כשיבינו ששר האוצר שבחרו בו מקצץ להם בתקציבי החינוך לטובת תלמידי רשויות חלשות יותר?
הרשויות צפויות להפעיל מכבש לחצים
לפחות באופן פוטנציאלי, מבחינת לפיד עלולה להיות פה בעיה. לכן המהלך הזה מקודם בינתיים באופן שקט, כשלא ברור עד כמה הרשויות המקומיות מודעות לו. אלא שעם פתיחת שנת הלימודים עלול להיווצר לחץ פוליטי על לפיד לטרפד את המהלך.
אם לפיד יעמוד בפרץ, הוא יוכיח כי יש ממש בדבר הערטילאי הזה שקוראים לו פוליטיקה חדשה. אבל אם יתקפל ויחזיר את הרפורמה למגרה, הוא יוכיח באופן ניצח כי הפוליטיקה הישנה והטובה עטפה אותו מכף רגל ועד ראש.
2 תגובות לכתיבת תגובה