אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צבעי מלחמה צילום: רויטרס

צבעי מלחמה

אנדרטאות רבות הוד לזכר חיילים סובייטים בסופיה נצבעות שוב ושוב בצבעים עליזים במחאה על המדיניות הרוסית. הזעם של פוטין והגינוי של בולגריה מעידים על הצלחת אמני הרחוב במקום שבו הדיפלומטיה כושלת

24.08.2014, 09:10 | נמרוד צוק
בבוקר יום שני האחרון התעוררו תושבי שכונת לוזנטס בסופיה, בירת בולגריה, למראה לא צפוי: פסל החייל הרוסי, שניצב במרכז אנדרטה ותיקה לזכר החללים הסובייטים שנהרגו במלחמת העולם השנייה, נצבע בצבע אדום, וכמוהו גם לוח השיש שעליו רשימת הנופלים. בעקבות האקט המעליב, האחרון בשרשרת פעולות דומות של אמני רחוב בולגרים, החליטו ולדימיר פוטין וממשלת רוסיה להגיב בנחרצות.

למחרת שיגרה שגרירות רוסיה בבולגריה מכתב גינוי רשמי וזועם לממשלה הבולגרית, ובו תבעה להעמיד לדין את האחראים לצביעת האנדרטה ולשקם את הנזקים. "נפגענו עמוקות מההשחתה שבוצעה כאשר תוקפים שזהותם אינה ידועה פעלו כדי להשחית את מונומנט הזיכרון לחיילינו", כתב השגריר הרוסי יורי איסאקוב. "הלוחמים שלזכרם הוקמה האנדרטה הקריבו את חייהם כדי לשחרר את בולגריה ואירופה כולה מאיום הכיבוש הנאצי".

הגינוי הרשמי הנדיר הוביל לשורה ארוכה של פרסומים בתקשורת העולמית והרוסית. בעקבות הפרסומים גם העם הרוסי לא נותר חייב: אזרחים רוסים מפרסמים בימים האחרונים ברשתות החברתיות גל הולך וגובר של פוסטים אנטי־בולגריים.

גיבורי־על במקום חיילים סובייטים באנדרטה. האמן האלמוני זכה לכינוי "בנקסי של בולגריה", צילום: רויטרס גיבורי־על במקום חיילים סובייטים באנדרטה. האמן האלמוני זכה לכינוי "בנקסי של בולגריה" | צילום: רויטרס גיבורי־על במקום חיילים סובייטים באנדרטה. האמן האלמוני זכה לכינוי "בנקסי של בולגריה", צילום: רויטרס

השחתת האנדרטה בלוזנטס היא האחרונה עד כה בצורת מחאה חדשה נגד הרוסים, שנוצרה על ידי אמני רחוב ופעילים פוליטיים שחלקם הפכו מפורסמים בעקבותיה. המקרה המפורסם ביותר של השחתה אירע ב־2011, כאשר קבוצת אמנים השתלטה על פסל שהוקם ב־1954 כמונומנט לצבא הסובייטי בשדרות הצאר אוסבובודיטל בסופיה, ונחשב לאחת האטרקציות התיירותיות של העיר.

האמניים הפכו בן לילה את חיילי המתכת שבבסיס האנדרטה לשורה של גיבורי־על, דמויות קומיקס ודמויות מהתרבות המערבית - סופרמן, הג'וקר, רובין, קפטן אמריקה, הליצן רונלד מקדונלד, סנטה קלאוס, וולברין, וונדרוומן והמסיכה. בתחתית הפסל נכתב בבולגרית המשפט "מתקדמים עם רוח הזמן". שלושה ימים לאחר מכן הפסל הוחזר לקדמותו, אבל המקרה זכה לסיקור תקשורתי נרחב, כולל סרט תיעודי של הבמאי אנטון פרטלב, ששילב בו ראיון אנונימי עם אחד האמנים ועורר פולמוס בחברה הבולגרית בין תומכי הקשר עם רוסיה למתנגדיו. האמן האלמוני אף זכה לכינוי "בנקסי של בולגריה".

בפברואר 2012 נעשה שוב שימוש אמנותי־פוליטי באותה אנדרטה - דמויות החיילים הולבשו במסיכות גאי פוקס המזוהות עם תנועת אנונימוס. הדמויות צולמו ותמונתן הודפסה על כרזת הזמנה להפגנות שהתקיימו אז נגד הצטרפות בולגריה להסכם הסחר הבינלאומי ACTA. באוגוסט באותה שנה זכה הפסל לטיפול דומה כאשר הולבש בכובעי צמר צבעוניים, כחלק מהפגנה נגד כליאתן של חברות להקת פוסי ריוט, ובתחילת 2013 נצבעו שלוש מדמויות החיילים בלבן, אדום וירוק - צבעי הדגל הבולגרי - לציון יום הזיכרון הבינלאומי לפשעי הקומוניזם. כמה חודשים לאחר מכן הוא נצבע בוורוד לרגל יום השנה לאביב של פראג, ולאחרונה הוא נצבע בתכלת וצהוב, צבעי דגל אוקראינה.

את הפעולה האחרונה בלוזנטס יש שמייחסים לעימות הפוליטי המתהווה בין בולגריה לרוסיה: החלטת בולגריה להיענות לתביעות האיחוד האירופי ולעצור את פרויקט הקמת צינור הגז South Stream. הפרויקט אמור לאפשר לרוסיה להעביר גז לבולגריה, אוסטריה ואיטליה, מבלי לעבור בשטח אוקראינה כפי שנעשה היום. ככל הנראה, השחתת האנדרטה לא הוסיפה ליחסים בין המדינות.

תגיות