אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על שיקום עזה צילום: יואב גלאי

הקרב על שיקום עזה

בכירי חמאס שחוו את ההרס ברצועה נאבקים על מעמדם הפוליטי, ברשות מתמקדים בגיוס תרומות

25.08.2014, 07:54 | דני רובינשטיין

למלחמת ההתשה המתנהלת בימים האחרונים בין ישראל לחמאס בעזה ולמו"מ שהתנהל בקהיר יש גם מרכיב פנים־פלסטיני. השאלות המרכזיות במרכיב הזה הן מי ישלוט בעזה ומי ישלוט בפרויקטים הגדולים של שיקום הרצועה, שעלותם תגיע למיליארדי דולרים.

בכירי חמאס מוסא אבו מרזוק וח'אלד משעל קובעים את העמדות הפלסטיניות במו"מ הרבה יותר מנציגי שאר הפלגים ומנציגי הרשות מרמאללה, שלפעמים נראים יותר כיועצים מאשר כמנהלי המו"מ.

המאבק בישראל קודם למחויבות הדתית

 

עמדות חמאס מושפעות יותר מכל מעמדות ראשי הארגון בעזה. בעיני ישראל ורבים בעולם חמאס הוא ארגון טרור ותו לא. בעיניים פלסטיניות הוא ארגון לאומי־מוסלמי, כשלפחות על פי שמו - תנועת ההתנגדות האסלאמית - המחויבות הלאומית שלו, כלומר המאבק בישראל, קודמת למחויבות הדתית. ראשי חמאס בעזה עומדים טוב יותר מכולם על ממדי הקורבנות וההרס ברצועה. הם רואים זאת בכל יום ויש מהם ששילמו מחיר אישי.

עכשיו שואלים אותם 1.8 מיליון תושבי עזה - מה התמורה שנקבל עבור הקורבנות הכבדים וההרס הגדול? אם התמורה תהיה שיקום מוגבל והקלות במצור (הסגר, במינוח הישראלי), חמאס כתנועה פוליטית אבודה. יותר לא תהיה לה תמיכה עממית, שהיא בסיס כוחה. התנועה יכולה לאבד את מעמדה לא רק בעזה אלא גם בגדה המערבית. לפיכך ניצבת הנהגת חמאס, בעזה ומחוץ לה, כשגבה לקיר.

הרס בעזה, צילום: איי אף פי הרס בעזה | צילום: איי אף פי הרס בעזה, צילום: איי אף פי

הרטוריקה של דוברי חמאס בעזה הולכת ומחריפה ככל שהמכות שצה"ל מנחית עליהם גדולות יותר. הם נוהגים כמי שאין להם מה להפסיד. אם יעמדו במלחמת ההתשה ("לא מוכרחים 100 רקטות ביום, אפשר 10", אמר אחד מהם), הם יזכו במעמד קובע יותר בנוגע להשקעות הענק המתוכננות לשיקום התשתיות והכלכלה בעזה.

נערכים לכינוס המדינות התורמות

ברמאללה בינתיים הולכים בקטנות. בממשלת ההסכמה הלאומית (שקיבלה את אישור חמאס), בראשות ראמי חמדאללה, מכינים דו"חות לכינוס המדינות התורמות שנקבע לתחילת ספטמבר. בכל יום נפגשים חמדאללה ואנשיו עם נציגים של מדינות וארגונים שנחלצים להגיש סיוע חירום לעזה. עם נציגי האיחוד האירופי דנו בשיקום 141 בתי הספר שנפגעו בהפצצות לקראת פתיחת שנת הלימודים; אנשי סוכנות הסעד של האו"ם (אונר"א) העלו אפשרות להציב אוניות עם גנרטורים בחוף עזה כדי שיספקו חשמל לרצועה; הקונסול הצרפתי בירושלים הודיע על תרומה של 11 מיליון יורו לטיפול בילדים שנפגעו; הבנק האסלאמי לפיתוח מסעודיה נתן 35 מיליון דולר לאוהלים ושמיכות; איטליה שלחה משלחת רופאים וסיוע של 5 מיליון יורו - ואלה רק חלק מהודעות הסיוע שמתפרסמות בתקשורת הפלסטינית.

יידרש עוד זמן עד שיתגבש הסדר כלשהו שיקבע מי יכוון וישלוט בתקציבים לשיקום ולפיתוח עזה.

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
לחייב את מי שרוצה לתרום לשיקום עזה - להעביר קודם סכום דומה לשקום הנזקים בישראל
יש להציב תנאי להסכמה להעברת תרומות לשיקום הנזקים בעזה מכל המדינות ההומניטריות - קודם להעביר סכום דומה לשקום כל הנזקים שנגרמו על ידי הטרור שירה עלינו מעזה במטרה לרצוח אזרחים גברים, נשים וילדים. לא ייתכן שנסכים שיישקמו את מקורות הירי על ישראל מבלי שיפצו את נפגעי הטרור: משפחות החללים שאבדו את היקר מכל, הפצועים ומשפחותיהם על הנזקים לגוף ולנפש - על השקום ואובדן האפשרות להמשיך ולהתפרנס כבעבר, על הנזקים לדירות המגורים, למפעלים, לחקלאות ולמשקי החי, וכל הנזקים כולל עלויות הבטחון שנאלצנו לשאת בהם, גיוס המילואים, התחמושת ועוד.
יעקב  |  26.08.14
25.
ההנחה לגבי החמאס שגויות ולכן גם כל המסקנות
כמו שהאמריקאים חשבו שאלקעידה היא תנועה אבודה וקבלנו את דעאש כך גם החמאס אינו תנועה אבודה ויכול להיות בהחלט ש"עז אדין אל קסאם " תיהפך גם כן לדעאש. האיסלם הקיצוני שהתפתח בעזה בסיוע שלנו ושל אונרא, בכך ששמרנו יחד על מצב העוני והבערות באזור והחלשנו במו ידינו את אש"ף, ימשיך לתחזק תנועות קיצוניות. הנחה שגוייה שנייה היא שההתנגדות קודמת לדת. החמאס הכניס לאמנה שלו את ההתנגדות כדי למשוך לשורותיו את הקבוצות הדתיות שהיו בעבר תחת אש"ף, אבל מטרותיו האמיתיות הן כמו של התנועה האם האחים המוסלמים מדינת הלכה שרעית. ככל שהעוני ומחסור גדול יותר כך מצבו של החמאס טוב יותר וכמובן גם בזה עזרנו לו. התרומות שיגיעו יזרמו שוב לביסוס הכח הצבאי ואין שום דרך לפקח על זה זולת מסירת עזה למנדט של מעצמה מערבית שתנהל אותה עד עד לשיקום האזרחי כולל הקמת מוסדות שלטון, פיתוח הכלכלה ופירוז.
אלף , ראשון לציון  |  25.08.14
לכל התגובות