אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צ. לנדאו ביצעה עסקאות עם סמנכ"ל בחברה משותפת, ברווח אפסי צילום: אריאל בשור

צ. לנדאו ביצעה עסקאות עם סמנכ"ל בחברה משותפת, ברווח אפסי

מדובר בשתי עסקאות שבוצעו לפני הקפאת ההליכים עם רייסדור שבבעלות יקי רייסנר - ששימש סמנכ"ל בחברת צ.לנדאו ייזום

24.08.2014, 21:45 | יעל דראל

שתי עסקאות שביצעה חברת צ. לנדאו קבלנות והנדסה כמה חודשים טרם כניסתה להליך הקפאת הליכים עם רייסדור, חברה יזמית בבעלותו של יקי רייסנר, מי ששימש בעבר סמנכ"ל בצ.לנדאו ייזום - חברה משותפת לצ. לנדאו ורייסנר - מעוררות שאלות בנוגע לניסיונות החברה למקסם את רווחיה בשעה שהיתה בקשיים כלכליים.

קראו עוד בכלכליסט

חברת צ. לנדאו קבלנות והנדסה, שהגישה לפני כשבוע בקשה להקפאת הליכים על רקע חובות כוללים בסך כ-340 מיליון שקל, מצויה מזה תקופה ארוכה בקשיים כספיים.

במרץ האחרון הושק פרויקט "מגדלי שיר" בגבעת שמואל – פרויקט הכולל שלושה מגדלי מגורים בני 21 קומות שבהם כ-200 דירות מגורים. פרויקט זה הוצג, ועודנו מוצג בתכנים שיווקיים ברשת, כפרויקט שאותו יזמו במשותף צ. לנדאו ייזום - חברה משותפת שאותה הקימו צ. לנדאו קבלנות עם רייסנר, שהוא גם בעליה של רייסדור - החברה האם של צ. לנדאו ייזום. רייסנר שימש במקביל גם חבר הנהלה בצ. לנדאו קבלנות.

ואולם פרויקט זה, שאינו מופיע ברשימת נכסי החברה במסגרת בקשתה להקפאת הליכים שהוגשה בשבוע שעבר, לא בוצע בסופו של דבר על ידי צ. לנדאו ייזום, בשל קשיים שהתעוררו בחברה למימוש הפרויקט. צ. לנדאו ייזום העבירה בסופו של דבר את מניותיה בפרויקט לרייסדור ללא תמורה, בשל אי יכולתה להעמיד כספים למימוש הפרויקט בשנת 2012.

יקי רייסנר, צילום: אריאל בשור יקי רייסנר | צילום: אריאל בשור יקי רייסנר, צילום: אריאל בשור

ברייסדור הבהירו כי העסקה היתה עסקת קומבינציה שבמסגרתה ביקשה צ. לנדאו ייזום למכור את מניותיה לחברות אחרות, ללא הצלחה. בסופו של דבר, הועברו מניותיה בפרויקט לחברה האם רייסדור – כאמור ללא תמורה. ברייסדור מבהירים כי הכספים שהושקעו על ידי צ. לנדאו ייזום – על סך כ- 10 מיליון שקל - אף הוחזרו להם. עם זאת, עסקה זו מעלה תהייה מדוע לא ניסתה צ. לנדאו למקסם את רווחיה באמצעות העמדת מניותיה בפרויקט בשוק החופשי.

במקרה נוסף, זכתה צ. לנדאו ב-2013 במכרז של רשות מקרקעי ישראל בקרקע המיועדת ל-106 דירות בחריש, עליה שילמה כ- 10.6 מיליון שקל (כולל הוצאות פיתוח). קרקע זו נמכרה כחודשיים לאחר מכן לרייסדור בסכום של 11.5 מיליון שקל, רווח אפסי, במונחים יזמיים. עסקה זו בוצעה רק מספר חודשים לאחר שרייסדור עצמה זכתה במכרז של רשות מקרקעי ישראל בקרקע המיועדת ל-107 דירות בחריש, עליה שילמה 9.8 מיליון שקל (כולל הוצאות פיתוח). השאלה מדוע מכרה צ. לנדאו את הקרקע ברווח כמעט אפסי לרייסדור, בבעלותו של רייסנר, בשעה שעסקאות אחרות שבוצעו באזור - בעיקר עם קבוצות רכישה - מצביעות על כך שהחברה יכולה היתה למקסם את רוויחה על הקרקע.

אחד ההסברים שמספקים הערב גורמים המעורים בנושא, הוא מצוקת המזומנים שבה היתה שרויה צ. לנדאו אשר לא אפשרה להמתין להבשלתה של עסקה אחרת.

מצ. לנדאו נמסר בתגובה: "צ.לנדאו יצאה מגבעת שמואל עקב דרישות גבוהות של הון עצמי בתנאי הליווי על ידי הבנק המלווה, בעקבות כך רייסדור לקחה על עצמה ובעצם עזרה לצ. לנדאו ביציאה מהעסקה. צ. לנדאו העבירה מניות החברה של גבעת שמואל לרייסדור לאחר שבחנה וחיפשה שותפים אחרים להיכנס במקומה והדבר לא צלח. לעניין חריש, החברה פנתה לרייסדור בהצעה שתרכוש את הקרקע לאחר מכרז מנהל בחריש ששיקף מחירים דומים ואף פחות מאלו".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
עסקות כשרות אבל מסריחות
העסקות האלה מסריחות ממניפולציה של חברה שניהולה הכושל מביא אותה על סף פשיטת רגל והיא מבריחה החוצה נכסים כדי להמנע מתשלום לנושיה. אם ברזים נפלה שלהבת- דורי, צ. לנדאו ומי שיבוא בעקבותיהם- מה יקרה ל"אזובי הקיר"- כל היזמים הקטנים והחדשים, חברות הבניה הקטנות שפתחו עיניים גדולות אך לא יודעות לתכנן פיננסית כיצד להתמודד עם מחויבותיהם? חובה להיזהר בהתקשרויות לטווח ארוך כגון עסקאות קומבינה, עסקעות פינוי ובינוי ועסקאות תמא 38: השוק בסכנה, וכל מי שאין לו ודאות שפרויקט יתחיל תוך חדשיים מיןם ההתקשרות- עם תאריך סיום תוך שנתיים- מוטב לו לחכות עד אשר יעבור הגל של ההתמוטטויות. למדו מה קרקה בפרויקט הפינוי והבינוי בכפר גבירול. במקרה ההוא קרסה חברה מכובדת ובורסאית: לקח 15 שנה להציל את הפרויקט : שבו פונה חלק מבעלי הדירות לפני שנים רבות ונתקע בלי פרויקט ובלי דירה ובלי מממן לשכ"ד .
נדלניסטה  |  25.08.14