אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוסייטה ג'נרל ו־BNP רוצים לפתח את לווייתן

בלעדי לכלכליסט

סוסייטה ג'נרל ו־BNP רוצים לפתח את לווייתן

חבילת המימון נאמדת ב־4.5 מיליארד דולר. נציגי נובל אנרג'י, השותפה במאגר, הופיעו בפני משרד האנרגיה והציגו את תוכניות הפיתוח עבורו

26.08.2014, 07:05 | ליאור גוטמן

שורה של בנקים זרים הביעה התעניינות ראשונית בהשתתפות בפיתוח מאגר לווייתן לאורך 2015 עד 2018, כך נודע ל"כלכליסט" .

עם הבנקים ששמם עלה כאופציות לממן את נובל אנרג'י, השותפה במאגר, נמנים הבנקים הצרפתיים סוסייטה ג'נרל, נטקסיס ו־BNP. אליהם מצטרפים שני בנקים שפועלים בעיקר מול דלק: דויטשה בנק הגרמני ו־HSBC הבריטי, שכבר הוזכר בעבר כמועמד.

הצדדים נפגשו בשבועות האחרונים כמה פעמים כדי לבחון אפשרויות מימון ביחס ללוחות זמני הפיתוח.

מאגר לווייתן. 6 מיליארד שקל - עלות הפיתוח הנוכחית של המאגר מאגר לווייתן. 6 מיליארד שקל - עלות הפיתוח הנוכחית של המאגר מאגר לווייתן. 6 מיליארד שקל - עלות הפיתוח הנוכחית של המאגר

עלות הפיתוח הנוכחי נאמדת ב־6 מיליארד דולר. חבילת המימון החיצונית, שתגיע מהבנקים, נאמדת ב־4.5 מיליארד דולר. חלק ממנה יימכר לאחר החתימות לבנקים אחרים ואולי אף לגופים מוסדיים.

שוחים בים המקומי

משק הגז הישראלי אינו זר לחלק מהבנקים שהוזכרו. HSBC השתתף במימון פיתוח מאגר תמר בעלות של קצת פחות ממיליארד דולר שניתנו כהלוואה לדלק קידוחים, לאבנר ולדור גז, ששלושתן מחזיקות יחד בכ־35% מהמאגר.

דויטשה בנק ונטקסיס השתתפו אף הם במימון פיתוח תמר, אך מהצד של ישראמקו, המחזיקה בכ־29% מהמאגר.

לוחות הזמנים לפיתוח המאגר תלויים בכמה גורמים. ראשית, על פי הערכות במשק האנרגיה, הבנקים הזרים מחכים ל"חוזה עוגן" שייחתם בין שותפות לווייתן לבין אחת ממדינות האזור בטרם ייכנסו רשמית לחבילת המימון.

חוזה עוגן כזה עשוי להתבצע מול בריטיש גז, שעמה נחתם מזכר הבנות ביוני האחרון בהיקף של 30 מיליארד דולר, או מול אחת ממדינות האזור האחרות שעמן ישראל מנהלת קשרים דיפלומטיים. בנוסף ממתינים הבנקים לברכת דרך רשמית מטעם ממשלת ישראל לכל חוזה יצוא.

בשיחות בין הצדדים טרם חולקה עוגת המימון, אולם ההערכות הן שהריבית הצפויה בפרויקט תהיה ליבור + 4.5% לשנה. שאר המימון להשלמת העלויות יגיע מכיסן של השותפות במאגר לווייתן: נובל אנרג'י (39.66%), דלק (45.34%, בחלוקה שווה בין דלק קידוחים לבין אבנר) ורציו (15%).

שותפות הגז בישראל בכלל והשותפות בלווייתן בפרט מחכות לשתי הבהרות רגולטוריות. הראשונה היא סגירת כל הקצוות מול הממונה על הגבלים עסקיים, שאמור לתת ללוייתן פטור מהסדר כובל - הכרזה שהמאגר ובעליו לא יוגדרו כמונופול. ההבהרה השנייה היא הסרת רעיון הפיקוח על מחירי הגז.

תוכנית הפיתוח הוצגו

 

ל"כלכליסט" נודע שנציגי נובל אנרג'י הופיעו לפני כמה ימים בפני משרד האנרגיה והציגו רשמית את תוכניות הפיתוח של המאגר. ההצגה היתה השלב האחרון לפני ההגשה הרשמית של התוכנית, שמתוכננת לשבוע השני של ספטמבר.

תוכנית הפיתוח עצמה, שרובה פורסם במצגות רשמיות של נובל אנרג'י, כוללת הפעלה מסחרית עד אמצע 2018, תוך עשיית מאמצים להקדים זאת לסוף 2017. עיקר הפיתוח ייעשה בים ועם מתקן צף (FPSO) בעלות שתנוע סביב 6 מיליארד דולר.

החידוש העיקרי בתוכנית הוא ההערכה שזרימת הגז במאגר לווייתן טובה מזו של מאגר תמר. המשמעות היא שמספר בארות הקידוח של מאגר לווייתן יכול להסתכם בארבע בלבד לעומת חמש בארות כיום במאגר תמר. לפיכך, זמני הקידוח לקראת הפעלה מסחרית עשויים להתקצר.

מנובל אנרג'י נמסר: "אנו מחויבים לפתח את לווייתן מוקדם ככל האפשר וממשיכים לעבוד עם שותפינו להשיג תנאים שיאפשרו השקעה אדירה של הון עד לייצור פרויקט ברמה בינלאומית". החברה סירבה להתייחס לזהות הבנקים ולהצגת הפרויקט במשרד האנרגיה.

תגיות