אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להזמין יין במסעדה? צילום: שלומי אלפסי

איך להזמין יין במסעדה?

פרופסור יקר, אני אוהב מסעדות, אבל לא יודע להבדיל בין סוגי יין, ובטח לא יודע מה יתאים למנה שאני אוכל או אם המחיר הגיוני. המלצרים לרוב ממליצים על משהו בלי לנמק, או שהם נותנים תיאורים ציוריים על האדמה וטעמי הפרי, וזה לא באמת עוזר. כל התהליך גורם לי להרגיש חסר אונים. אולי יש לך פתרון פשוט? ג'

28.08.2014, 10:10 | דן אריאלי

ג' היקר,

 

הדבר הראשון שאתה צריך לדעת הוא זה: תפריט היינות הוא שדה קרב. זה קרב על הארנק שלך, והנצים בו הם מצד אחד המסעדה, שרוצה להוציא ממך כמה שיותר כסף, ומהצד השני חשבון העו"ש שלך. עליך לדעת שלבעלי המסעדה יש הרבה מידע על איך אנשים, כולל אנשים כמוך, בוחרים יין, והם דואגים להרכיב את התפריט באופן שייתן להם יתרון.

תפריט יינות. איך יוצאים מהמלכודת? תפריט יינות. איך יוצאים מהמלכודת? תפריט יינות. איך יוצאים מהמלכודת?

מה בעלי המסעדות יודעים? לדוגמה, הם יודעים שאנשים מקבלים החלטות לפי השוואה יחסית: הם יודעים שאם התפריט יכלול בקבוקי יין שעולים 700 שקל אז קרוב לוודאי שהלקוחות לא יבחרו אותם, אבל עצם הנוכחות של יינות יקרים כל כך יגרום לבקבוק שעולה 250 שקל להישמע כמו הצעה הגיונית.

המסעדנים גם יודעים שיש הרבה אנשים שהם די קמצנים, אבל לא רוצים להיתפס ככאלה. כלומר הם יודעים שכמעט אף אחד לא יזמין את הבקבוק הכי זול בתפריט. היין המועדף על קמצנים הוא השני הכי זול.

וזה לא נגמר כאן, המסעדות מפעילות כוחות מיוחדים בשטח: המלצרים, ובכמה מסעדות יוקרה יש גם סומלייה, מלצר יין. התפקיד שלהם הוא לחזק את תחושת חוסר הכשירות והבלבול שלנו, ולדחוף אותנו בעדינות לכיוון היינות היקרים יותר.

מה שאתה יכול לעשות בקרב הזה הוא להגיע מוכן. לדוגמה, תחליט מראש מה הגבול העליון של ההוצאה שלך על יין. או שתגיד למלצר שבהמלצת הרופא, הפסיכולוג או הרב שלך אתה יכול להוציא על יין רק סכום מסוים ולא יותר, כך שהוא ימליץ על יין שמתאים לתקציב.

אם אתה רוצה להנחית מכת נגד, תמיד תוכל להודיע למלצר שהקצבת 200 שקל לכיסוי עלות היין והטיפ יחד, כך שככל שתוציא יותר על היין כך יישאר פחות לטיפ. מעניין על מה הוא ימליץ לך אז.

שאלות לדן אריאלי askdan@calcalist.co.il

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
אוי ואבוי. איזו עיצה גרועה!
הסומלייה הוא החבר הכי טוב שלך. תפקידו לדאוג שתמצא בדיוק את היינן המתאים לך במסגרת התקציב שלך וממש לא "לחזק את תחושת חוסר הכשירות והבלבול שלנו". בעצם מההפרופסור אומר זה שאתה אדיוט ורוצים לנצל אותך. תשובה שלדעתי מוציאה את הלקוח, הפרופסור והמסעדן כאדיוטים מושלמים. אם לא אוהבים יין, לא שותים יין וחוסכים הרבה מאוד כסף. אם כן רוצים לשתות יין, דברו עם הסומלייה בגובה העיניים ואל תתנצלו שאתם לא מבינים ביין. תאמינו לי שיש עשרות דברים שאתם מבינים בהם ויכולים ללמד את הסומלייה. איש איש ועיסוקו. כנות, תקשורת נכונה והגבלת תקציב (ללא כל קשר לכמה יקר היין הכי יקר במסעדה) וחווית הסעודה שלהם תשתדרג פלאים. עוד דבר: רוצים לחסוך כסף? תפסיקו לשתות קברנה סובניון...
אור , רחוק מכאן  |  29.08.14
9.
אם השואל לא אוהב יין, לא מבין ביין - מדוע שיזמין יין במסעדה?
בנאדם שאוהב יין, ששותה יין, בד"כ מפתח איזושהי הבנה בנושא. וגם אם לא הבנה מעמיקה, אז איזושהי תובנה אישית - מה הוא עצמו אוהב. אבל כשאדם לא שותה יין, מהיכן הרגשת החובה הזו להזמין יין במסעדה? אני לא אוהב יין, לא מבין ביין, לא שותה יין - וכמעט אף פעם לא מזמין יין במסעדה. ואם אני בחברת אנשים שכן אוהבים יין - שהם יזמינו מה שהם רוצים, כל עוד זה לא משהו שאני ממש מתעב. הרי הם גם יהיו אלו שמחסלים את רובו...
ישראל , ארץ אוכלת יושביה  |  29.08.14
לכל התגובות