אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך תדעו אם עליכם להגיש דו"ח למס הכנסה?

איך תדעו אם עליכם להגיש דו"ח למס הכנסה?

החל משנת המס 2013 הורחבה חובת הגשת דו"חות אישיים שנתיים למס הכנסה. בידקו אם היא חלה עליכם

29.08.2014, 08:00 | ג'ק בלנגה

החל משנת המס 2013 הורחבה חובת הגשת דו"חות אישיים שנתיים למס הכנסה, לעשרות אלפי נישומים נוספים בעלי הכנסות גבוהות או הפעילים בשוק ההון, אשר ככל הנראה אינם מודעים לדרישה זו.

החל משנת 2013 הוטל מס נוסף על בעלי הכנסות גבוהות (לפי סעיף 121ב לפקודה - מס ייסף/מס עשירים), כך שכל מי שרווחיו עולים על 811,560 שקל, חייב במס נוסף על החלק העולה על הסכום הנ"ל בשיעור 2%; מס זה מוטל על כל סוגי ההכנסות כולל שוק ההון, רווחי הון ועל שבח מקרקעין וכן על מכירת דירות מגורים שאינה פטורה ממס ושווי מכירתה עולה על 4 מיליון שקל.

תשלום דו"חות. גישה חדשה של רשות המיסים לבדוק פעילות עסקית בלתי מדווחת במסחר בני"ע, צילום: שאטרסטוק תשלום דו"חות. גישה חדשה של רשות המיסים לבדוק פעילות עסקית בלתי מדווחת במסחר בני"ע | צילום: שאטרסטוק תשלום דו"חות. גישה חדשה של רשות המיסים לבדוק פעילות עסקית בלתי מדווחת במסחר בני"ע, צילום: שאטרסטוק

בעקבות כך לדוגמא: על חלק ההכנסה הפירותי (המיוצר מפעילות כמו שכר על עבודה), העולה על 811,560 שקל, יוטל מס שולי בשיעור 50% (במקום 48%); ואילו על הכנסות המוגבלות בשיעור המס -  יעלה שיעור המס ב–2% נוספים. לדוגמא: על רווחים ריאליים מניירות ערך המס יהיה בשיעור 27%; על דיבידנד בידי בעל מניות מהותי (המחזיק 10% ויותר) המס יהיה בשיעור 32%.

הרחבת חובת הדיווח לבעלי הכנסות גבוהות: לאור האמור, צומצם הפטור מהגשת דו"ח שנתי לבעלי הכנסות גבוהות החייבים במס ייסף. לכן כל מי שרווחיו (או רווחיו של בן או בת זוגו) עולים על סך 811,560 שקל בשנת 2013 (ולכן חייב במס הנוסף בשיעור 2%) חייב להגיש דו"ח שנתי.

הרחבת חובת הגשת דו"ח שנתי על פעילים בשוק ההון: החל משנת המס 2013, תקנות מס הכנסה קובעות פטור מהגשת דו"ח אישי שנתי לגבי פעילות בניירות ערך, בתנאי שהמחזור השנתי הכולל (ולא רווח), ממכירת נייר ערך הנסחר בבורסה או נייר ערך זר או מק"מ, אינו עולה על הסכום 811,560 שקל ובתנאי שהרווחים מהם פטורים ממס או אם נוכה מהם במקור מלוא המס.

לאור האמור, כל מי שמחזור (ולא הרווח) המכירות שלו מניירות ערך שמכר בבורסה בישראל או בחו"ל, או ממלווה קצר מועד (מק"מ) עלה על הסכום 811,560 ש"ח בשנת המס 2013, חייב להגיש דו"ח אישי שנתי לפקיד השומה. כך לדוגמא מי שיש לו תיק ניירות ערך של 300 אלף שקל ומוכר וקונה את התיק שלוש פעמים בשנה, חייב להגיש דו"ח, וזאת ללא כל קשר אם הרוויח או הפסיד בפעילותו בשוק ההון.

ככל הנראה בהטלת החובה להגשת דו"חות למי שמחזור פעילותם השנתי בשוק ההון יותר מ- 811,560 שקל, מסתתרת גישה חדשה של רשות המיסים שמטרתה לאפשר לפקידי השומה לבדוק פעילות עסקית בלתי מדווחת המבוצעת במסחר בניירות ערך.

בהתאם לפסיקה, ישנם מקרים שבהם מי שמבצע בכל יום פעולה אחת בניירות ערך נסחרים, במשך תקופה ממושכת, עשוי להיחשב כמי שמנהל עסק, ובמקרה זה כל רווחיו בניירות ערך יתחייבו במס שולי של עד 48% ולא במס מוגבל של 25% או 15%, ובמס ייסף לפי העניין.

לאור האמור לעיל, מומלץ לכל שביצע מחזור מהותי של מכירות ניירות ערך בשנת 2013 ואילך בסכומים הנ"ל, לפנות ליעוץ מקצועי של רואה חשבון או יועץ מס על מנת לבדוק את חובתו להגשת דו"ח אישי.

לפני מספר ימים פרסמה רשות המיסים הודעה לפיה ניתנת ארכה להגשת הדו"חות עד ל-31 בדצמבר 2014 למי שחייבים להגיש דו"ח לשנת 2013 רק בשל הנושאים הנ"ל (בעלי הכנסות גבוהות או פעילים בשוק ההון).

  

הכותב הוא עורך דין ורואה חשבון מומחה בדיני מסים ושותף בג. בלנגה, איתני ושות'. Jack@blanga.co.il

תגיות