אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להיפרד מבריטניה, אבל לא מה־BBC צילום: בלומברג

להיפרד מבריטניה, אבל לא מה־BBC

ב־18 בספטמבר הסקוטים יחליטו אם הם מעוניינים בעצמאות. גם התומכים וגם המתנגדים רוצים להמשיך לצפות בחינם בשידורים מלונדון

01.09.2014, 08:26 | יואב בורנשטיין

כבר יותר מ־300 שנה שאנגליה וסקוטלנד מאוחדות תחת מעטפת מדינית אחת - בריטניה הגדולה. בעוד שבועיים וחצי המעטפת הזו עשויה להיסדק, בעקבות משאל עם שיבדוק האם הסקוטים מעוניינים להישאר חלק מבריטניה. אם יוחלט על פיצול הממלכה, סקוטלנד תהפוך למדינה עצמאית ובבריטניה יישארו אנגליה, ויילס וצפון אירלנד. על פי הסקרים האחרונים, כמחצית מהסקוטים אינם תומכים בהפיכתה של סקוטלנד לעצמאית, אולם כ־40% מהם סבורים שהיפרדות היא עדיפה. הקולות המתנדנדים במשאל חשובים במיוחד, כיוון שגם אם התומכים בעצמאות יפסידו, הפרש קטן בין שני המחנות עשוי לגרום לקיומם של משאלי עם נוספים במהלך השנים, עד שסקוטלנד תיפרד מבריטניה.

אבל איך תיראה בריטניה בלי סקוטלנד? אם הסקוטים יבחרו לעשות צעד היסטורי ולהיפרד מבריטניה, המדינה שתיווצר אחרי ההפרדה תהיה שונה מאוד מזו שהיתה לפניה: פוליטית, כלכלית וחברתית.

ראש הממשלה דיוויד קמרון. הקרב על הליש"ט, צילום: בלומברג ראש הממשלה דיוויד קמרון. הקרב על הליש"ט | צילום: בלומברג ראש הממשלה דיוויד קמרון. הקרב על הליש"ט, צילום: בלומברג

ללא סקוטלנד, בריטניה תהיה שמרנית הרבה יותר: מתוך 59 מושבים השמורים לסקוטלנד בפרלמנט הבריטי, רק באחד יושב חבר במפלגה השמרנית. לכן, אם סקוטלנד תפרוש, הפוליטיקה הבריטית תזוז הרבה יותר ימינה כדי למשוך את הבוחרים הימניים יותר.

אחת הסוגיות הכלכליות הבוערות ביותר היא מה יהיה המטבע של סקוטלנד העצמאית. ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון אומר שבשום אופן לא יהיה איחוד מטבע בין בריטניה לסקוטלנד העצמאית. אך למעשה, בריטניה לא תוכל למנוע מסקוטלנד להשתמש בליש"ט אם תרצה בכך, אלא שזה ישאיר אותה תלויה בבריטניה ולא לגמרי עצמאית.

עצמאות של סקוטלנד גם תיאלץ את בריטניה להיפרד ממרבצי הנפט בים הצפוני. המפלגה הלאומית הסקוטית (SNP) שמעוניינת בסקוטלנד עצמאית, רוצה להשתמש בהכנסות מנפט כדי לממן שירותי רווחה ובריאות שישמרו ואף ישפרו את רמת ההוצאות בתחום הממשלה בלונדון על תושבי סקוטלנד, הגבוהה משמעותית מההוצאה על תושבי אנגליה. אלא שמאגרי הנפט בים הצפוני מידלדלים, והשאלה כמה נפט נשאר שם הופכת להיות גם שאלה פוליטית.

מסיבה זו, במחנה המתנגד לעצמאות אומרים שלהבטחות של מדינת רווחה על בסיס הכנסות מנפט אין שום כיסוי בטווח הארוך.

אולם נראה שמה שמטריד את הסקוטים אפילו יותר מעומק מאגרי הנפט הימיים, הוא איבוד הגישה החופשית לשידורי ה־BBC. אם יתרחש הפיצול בין סקוטלנד לשאר בריטניה, תושבי המדינה העצמאית החדשה יצטרכו לשלם על הצפייה בסדרות הטלוויזיה ואופרות הסבון הפופולריות של ה־BBC. גורדון בראון, לשעבר ראש ממשלת בריטניה וסקוטי מלידה, העריך בראיון שמדובר בתוכניות בשווי 4 מיליארד ליש"ט.

אם סקוטלנד תיפרד מבריטניה ומה־BBC, היא תקים רשות שידור סקוטית עצמאית. אבל בתור רשות שידור של מדינה קטנה עם פחות מ־5.5 מיליון תושבים, היא לא תוכל להרשות לעצמה הפקות מפוארות עם תקציבי ענק כמו של ה־BBC. עבור חלק מהסקוטים זו עלולה להיות סיבה טובה מספיק כדי להמשיך להיות חלק מבריטניה.

תגיות