אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מחיר בית של 100 מ"ר ביישובי הגדר יירד ל־300 אלף שקל" צילום: ישראל יוסף

"מחיר בית של 100 מ"ר ביישובי הגדר יירד ל־300 אלף שקל"

לפי התוכנית לחיזוק יישובי הדרום שמתגבשת במשרד ראש הממשלה, יישובי הקו הקדמי יקבלו מגרשים לבנייה בחינם מהמדינה, שתסבסד גם 100% מעלויות הפיתוח שלהם. בנוסף, המדינה תסבסד שכר דירה לסטודנטים ולמשפחות בעיר שדרות

02.09.2014, 06:59 | רוני זינגר ועינת פז־פרנקל

ראשי הרשויות המקומיות בעוטף עזה צפויים להיפגש היום עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, ולאשר את פרטיה הסופיים של התוכנית לחיזוק יישובי הדרום. כפי שפורסם ב"כלכליסט", הממשלה אישרה בתחילת השבוע תקציב של 1.3 מיליארד שקל שיוקצו בארבע השנים הקרובות עבור עידוד הגירה אל יישובי עוטף עזה, כאשר כ־600 מיליון שקל מתוכם יגיעו לרשויות בעוטף עזה.

קראו עוד בכלכליסט

בהתאם לתוכנית המתגבשת, כ־22 יישובים אשר סווגו כ"יישובי קו קדמי" יזכו לקבל מגרשים לבנייה בחינם ולהשתתפות המדינה בסבסוד של 100% מעלויות הפיתוח שלה. בנוסף, המדינה תסבסד גם את בנייתם של בתי אגודה בקיבוצים שישווקו למבקשים להיקלט בקיבוץ כחברים. "השאיפה היא שהמדינה תוכל להעמיד בית של 100 מ"ר בנוי ב־300 אלף שקל לאחר סבסוד של כמחצית מעלויות הבנייה", מסביר גור כץ, האחראי על הבנייה החדשה בקיבוץ נחל עוז.

הבנייה כאמור תיעשה על ידי האגודה בקיבוץ ותשווק במחיר נמוך במיוחד. לשם השוואה, כיום עולה בית כזה באותם הקיבוצים כ־700 אלף שקל בבנייה סטנדרטית בגודל 100 מ"ר.

בית במושב ישע, צילום: ישראל יוסף בית במושב ישע | צילום: ישראל יוסף בית במושב ישע, צילום: ישראל יוסף

250 מיליון שקל לבנייה

היישובים שיזכו להטבה המלאה הם זיקים, כרם שלום, נחל עוז, נתיב העשרה, ארז, חולית, כיסופים, כפר עזה, ניר עוז, ניר עם, נירים, סופה, עין השלושה, אור הנר, איבים, גבים, יד מרדכי, כרמיה, מפלסים, ניר יצחק, סעד ועלומים. ביתר יישובי עוטף עזה, כלומר אלה שנמצאים בטווח 7 הקילומטרים אך אינם מוגדרים כ"יישובים צמודי גדר", ההחלטה מציינת כי בנייה צמודת קרקע תזכה לסבסוד הוצאות פיתוח בגובה 80% או 75 אלף שקל, לפי הגבוה שבהם.

בעיר שדרות מציינת ההחלטה המסתמנת כי בנייה צמודת קרקע תזכה ל־80% סבסוד הוצאות פיתוח או 100 אלף שקל, לפי הגבוה שבהם, ובבנייה רוויה תממן המדינה 80% הוצאות פיתוח ליחידה.

התוכנית מיועדת לבנייה של 300–400 יחידות דיור בקיבוצים ובמושבים השונים, בדגש על יישובים צמודי גדר שיזכו לבנייה נרחבת יותר. על פי ההערכה, ראשי הרשויות יקבלו לידיהם כ־600 מיליון שקל עבור חיזוק הבנייה, החקלאות והתעשייה וטיפול בתשתיות ותיקות. מהמסתמן כעת נראה כי מתוך סכום זה כ־250 מיליון שקל יוקצו לתוכנית הבנייה.

עוד סוכם בימים האחרונים כי המדינה תשתתף בשנה הקרובה בסבסוד שכר דירה בדרום: סטודנטים שישכרו בית ביישוב המוגדר "קו קדמי" יזכו לסבסוד של 1,000 שקל לחודש למשך שנה. סטודנטים שישכרו דירה בשדרות יזכו לסבסוד במשך שנה של 500 שקל בחודש בשכר הדירה, ומשפחות בשדרות יזכו לסבסוד של 900 שקל לחודש בשכר הדירה במשך שנה. בכל המקרים מדובר בסבסוד למספר מוגבל של שוכרי דירה, ואלו ייבחרו לפי קריטריונים שונים.

לבסוף, מסתמן כי המדינה תציב על חשבונה 80 מבנים יבילים ביישובי עוטף עזה השונים על פי הצורך. המבנים אמורים לשמש בעיקר לקליטת משפחות או למגורים זמניים בשל סיבה כזו או אחרת. לפי הערכות, המדינה תשכיר את יחידות הדיור הללו ב־14 שקל למ"ר, כך שמדובר בעלות של כ־1,400 שקל לחודש למבנה יביל של 100 מ"ר.

"עוזבים מסיבות ביטחוניות"

ראש המועצה האזורית שדות נגב תמיר עידאן אמר אתמול ל"כלכליסט" כי למרות מיקומה הגיאוגרפי של המועצה, הביקוש לדירות במושבים ובקיבוצים שבשטחה היה גבוה טרם המבצע הצבאי: "במושב תושיה התחלנו בנייה בהרחבה של 69 יחידות דיור, אבל הביקוש לבתים שם עמד לפחות על פי שישה ממה שהיה לנו להציע. עכשיו, אחרי המבצע, נחכה לראות אם הביקוש יהיה דומה". כץ חושש כי התוכנית אינה מיידית. לדבריו, "משרדי הממשלה מדברים הרבה, אבל גם כשאומרים שזה מיידי זה לוקח שנה וחצי. אנחנו למודי ניסיון".

גור כץ, האחראי על הבנייה החדשה בקיבוץ נחל עוז, מעריך בשיחה עם "כלכליסט" כי בשלב ראשון ייבנו 60–100 בתי אגודה בכל קיבוצי עוטף עזה. אך כעת נשאלת השאלה כיצד תמומן בנייתם, שכן מדובר בכ־70 מיליון שקל בעלויות בנייה (הקרקע והפיתוח יהיו ללא עלות, כאמור).

עם זאת, כץ לא בטוח שההטבות יעזרו. "האם יש משפחות שיעתיקו את מגוריהן לעוטף עזה? הרבה אנשים לא יגיעו לכאן בעד שום הון שבעולם, בטח לא בשביל בית של 300 אלף שקל. נכון שזה מחיר נדיר, אבל המוצר עדיין לא נחטף", הוא אומר. לדבריו, בפיילוט שערך קיבוץ נחל עוז בבניית חמישה בתים נותרה כעת רק משפחה אחת, אך הקיבוץ ממשיך בבניית שבעה נוספים. "העיקר שנבנה ויבואו אנשים, כי כרגע ביישובי העוטף הקרובים לגבול עזה המצב מאוד מאוד לא טוב. אנשים קמים והולכים בשל סיבות ביטחוניות". כץ הוסיף כי הבתים החדשים נבנים עם קירות ותקרה יצוקים המגנים מפני רסיסי הפגזות, ובתוכם ממ"ד שעומד בתקן פיקוד העורף.

תגיות