אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השלישייה שמגבשת את דרישות התקציב של מערכת הביטחון צילום: אוראל כהן, אלעד גרשגורן

השלישייה שמגבשת את דרישות התקציב של מערכת הביטחון

שני חילופים שנערכים בימים אלה בצמרת הביטחון מספקים מבט יוצא דופן לאופן הרכבת הדרישות לתוספת תקציב. היועץ הכספי לרמטכ"ל, רח"ט התכנון וחשב משרד הביטחון הם האנשים שמעבירים את המספרים שנמצאים בלב הוויכוח הציבורי

01.09.2014, 22:33 | עמרי מילמן

שני חילופים בתפקידי מפתח בצמרת מערכת הביטחון מתרחשים בימים אלה, ומאפשרים הצצה לאנשים שמעצבים את דרישות התקציב שמציגים שר הביטחון והרמטכ"ל. אתמול מונה עמוס שקדי לחשב משרד הביטחון במקומו של צחי מלאך, ואילו החלפתו של היועץ הכספי לרמטכ"ל תא"ל ראם עמינח, שאמור היה לסיים גם הוא את תפקידו אתמול, נדחתה בשל מבצע צוק איתן. שני התפקידים הם צמתים מכריעים בכל הקשור לגיבוש דרישות התקציב של מערכת הביטחון, שכפי שפורסם ב"כלכליסט" בתחילת השבוע מבקשת תוספת של 30 מיליארד שקל לכיסוי עלויות צוק איתן ולשנת 2015.

קראו עוד בכלכליסט

עמינח משמש גם כראש אגף התקציבים במשרד הביטחון, שם הוא אחראי להשגת מקורות התקציב מהאוצר ומארה"ב, וגם כיועץ הכספי לרמטכ"ל, תפקיד שבמסגרתו הוא אחראי לחלוקת התקציב לגופי צה"ל ולבקרת השימוש בו. שתי העמדות הללו הופכות אותו - ואת מחליפו שטרם נמצא - לאחת הפונקציות המרכזיות שמגדירות את צורכי הצבא ברמת המאקרו. גורם משמעותי נוסף שעובד במקביל אליו הוא ראש חטיבת התכנון באגף התכנון של צה"ל תא"ל אגאי יחזקאל, שנמצא קרוב יותר לשטח ועוסק בתקצוב התכנון האסטרטגי ובניין הכוח ברמת המיקרו. אמנם שר הביטחון הוא שבסוף דופק על שולחנו של ראש הממשלה, אך היועץ הכספי לרמטכ"ל ורח"ט התכנון הם שמעבדים בשבילו את המספרים וממליצים כמה לדרוש.

זה שחותם על הצ'ק

 

התכנון התקציבי בצה"ל מתחיל היום כבר במסגרות הנמוכות יותר, בזרועות, באגפים ובפיקודים השונים, ומשם עולה אל היועץ הכספי לרמטכ"ל ורח"ט התכנון. הצלע השלישית המרכזית בסיפור הוא חשב משרד הביטחון - עד אתמול צחי מלאך, היום כבר עמוס שקדי - שממונה בידי החשבת הכללית ותפקידו לפקח על התקציב. במילים פשוטות, הוא שחותם באופן אישי על כל התקשרות או הזמנה של מערכת הביטחון - מכוסות פלסטיק ועד F16, כל רכישה חייבת להיות חתומה על ידו.

מתוקף תפקידו החשב מכיר את מחירי הציוד ומקבל דיווחים שוטפים על השימוש בו, כך שהוא שמחשב בפועל את עלויות מבצע צוק איתן עבור צה"ל. שקדי שימש לפני כן כסגנה של החשבת הכללית.

ערוץ ישיר לראש הממשלה

 

מעל השלישייה הזאת ממוקמים סגן הרמטכ"ל אלוף גדי איזנקוט, שאמון על התחום הכלכלי בצבא, וראש אגף התכנון אלוף נמרוד שפר. הם אחראים בסופו של דבר להעביר לרמטכ"ל את המספרים שמככבים בכותרות העיתונים בכל יום, ולו כבר יש ערוץ ישיר לראש הממשלה.

מנכ"ל משרד הביטחון משמש גם הוא פונקציה חשובה בדרך, שכן הוא מצוי בקשר מתמיד עם בכירי האוצר ובעיקר עם המנכ"לית יעל אנדורן וראש אגף התקציבים אמיר לוי. כל אלה מעבירים את המלצותיהם לשר האוצר יאיר לפיד, שמעביר גם הוא את עמדתו לראש הממשלה.

נתניהו כמובן מקבל את ההחלטה, אבל מי שעוסקים בחישוב העלויות ובניתוח המספרים שמובילים לדרישות התקציב האסטרונומיות של משרד הביטחון, ומגבילים אותן, הם עמינח, יחזקאל ושקדי.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
פשוט נהדר ! לצבא ההגנה לישראל יש מדינה. תפקיד המדינה הוא לעבוד קשה כדי שיוכל לספק
לצבא את צרכיו. ולצבא יש כמובן צרכים רבים ותאבון גדול מאד. כאשר יש מצב ביטחוני החורג מהרגיל, לצבא יש דרישות מיוחדות ואפילו חריגות. במצב כזה, הצרכים של המדינה ממש לא חשובים. מה שחשוב הוא לספק לצבא את כל שהוא מבקש. שהרי מדובר בביטחון המדינה. הלא כן ? אה...ועוד דבר חשוב. מרגע שהמדינה העבירה לצבא את כל דרישותיו הכספיות, אף אחד מהמדינה לא יודע מה עושים עם הכסף. זה הרי סוד כמוס. הלא כן ? ואז הצבא חוגג.. נותנים לפנסיות התקציביות השמנות. בונים דירות מסובסדות מאד לאנשי קבע ולפנסיונרים הצעירים והרעננים של הצבא. למה לא בעצם ? ונא לא לקפח כמובן את קציני המטה מדושני העונג בבסיסים העורפיים וגם הקדמיים. צריך לאפשר להם לגדל כרס ולהתחיל עם חיילות צעירות. חשוב הלא כן ? אפסיק כעת כיוון שצריך ללכת לישון כדי שמחר יהיה כח לעבוד על מנת לספק את הצרכים הדחופים מאד של הצבא ומשרד הביטחון שהם כידוע בעלי הבית שלנו.
הצדיק מסדום , מחוז סדום ועמורה  |  02.09.14
1.
צהל צריך להשתמש בנשק זול יותר כנגד אירגוני הטרור.
החמס משתמש בפגזי מרגמה שעלותם אפסית גם רקטות הקסם זולות להפליא. עצירת מטחי המרגמות והקסמים באמצעות טילי כיפת ברזל שעלות כל אחד מהם עשרות אלפי שקלים היא בלתי הגיונית. אם צהל היה מאמץ את השיטה של פצמ"ר תמורת פצמ"ר ורקטה פשוטה תמורת קאסם. היינו משיגים 3 מטרות: 1. החוק הבינלאומי היה לצידנו מאחר ומותר לנתקף להתגונן בפני תוקף באמצעות נשק מאותו הסוג. 2. הינו חוסכים בהוצאות. 3. הינו משיגים הרתעה משום שהחמס היה יודע שכל יריה מצדו תיענה אוטומטית ביריה מצידנו.
דוד  |  01.09.14