אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה הלאומית

יוסי רוזן: "אין כיפת ברזל מול קסאם רגולטורי - והמשקיעים בורחים"

כך אמר יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה בוועידה הלאומית של כלכליסט; יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים: "אנחנו מבקשים רק דבר אחד - ודאות רגולטורית"

02.09.2014, 16:58 | תומר ורון

"המשקיעים הישראלים יודעים שיש כיפת ברזל מול קסאם שמגיע מעזה אבל מול קסאם רגולטורי אין לנו כיפת ברזל ושום הגנה ולכן והמשקיעים בורחים", כך אמר יוסי רוזן, יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה בפאנל שנערך בנושא בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט.

רוזן השתלח באופן ניהולה של המדינה את תעשיית הגז ואמר כי "יש שלושה גורמים לכך שאנחנו עדיין רק מדברים על הגז ועוד לא נהנים ממנו: רגולציה, מיסוי ותשתיות. רוזן ציין בדבריו את השלכות ועדת ששינסקי על תעשיית הגז ואמר כי "ועדת ששינסקי 1 (ועדה שהתייחסה למיסוי תגליות הגז – ת"ו), אמרה שלא קרה כלום בגלל המלצות שלהם למיסוי אך הנתונים מראים שמספר הקידוחים ירד וגיוסי ההון של החברות במדד הגז ירד".

"מפתחים ומשקיעים צריכים אופק רגולטורי בטוח", אמר רוזן. "הגז פה הוא רק דוגמא, אתה בא להשקיע כשהרגולציה היא בתנאים מסוימים ומוצא את עצמך בתנאים שונים לגמרי. משקיע צריך לשלם תמלוגים ומסים אבל כשהמטרה הופכת לרדיפת היזם, אנחנו רואים ירידה בהשקעות".

יוסי רוזן בפאנל אנרגיה, צילום: אריאל שרוסטר יוסי רוזן בפאנל אנרגיה | צילום: אריאל שרוסטר יוסי רוזן בפאנל אנרגיה, צילום: אריאל שרוסטר

  

יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, התייחס גם הוא לחוסר הודאות הרגולטורית. "למשק הישראלי היום יש מנועי צמיחה מאוד מוגבלים וקברניטי המדינה מתעלמים מהעובדה שכאן מתחת לפנס, יש מנוע צמיחה גדול. אנחנו מבקשים רק דבר אחד: ודאות רגולטורית".

"מי שחושב שהמיתון הזה הוא תוצאה רוחות צוק איתן צריך להבין שמדובר ברוחות טייפון שמגיעות מירושלים", אמר אבו. "אנחנו יכולים להביא להשקעות של 30 מיליארד שקל בתעשיית הגז. זה יפתח ויזניק את המשק אבל בשביל צריכים ודאות ודאות ועוד פעם ודאות".

אבו התייחס כמו כן לאפשרויות המימון של שדות הגז. לדבריו, "קשה לשוק המקומי בלבד לעכל את הפיתוחים האלה ולכן אנחנו פונים גם לשוק הבינלאומי. כשאתה פונה לשווקים בינלאומי אתה מתחרה על הון עם פרויקטים אחרים בעולם. מלבד הסיכון הגיאופוליטי יש לישראל גם את הסיכון הרגולטורי – חייבים להסתכל ולראות איך אנחנו משתלבים בכלכלה הגלובלית ובשביל זה צריך יציבות וודאות".

יוסי אבו, צילום: אריאל שרוסטר יוסי אבו | צילום: אריאל שרוסטר יוסי אבו, צילום: אריאל שרוסטר

"אנחנו מאוד מאמינים שייצוא הגז יאפשר פה פיתוחים נוספים", אמר אבו שנשאל על אופציות ייצאו נוכח המתיחות הפוליטית עם טורקיה. "אם היינו נותנים לאתגרי היומיום לנהל אותנו לא היינו יכולים להתקדם. צריך להתמקד במציאות ובהזדמנויות שעולות ממנה".

  

רוזן תקף את המדינה על חלקה: "פיקוח - מי שיחקור את ההיסטוריה של הכלי הזה יגלה שפיקוח הוא מתכון למחיר גבוה יותר. את הכלכלה לא מסדירים בפיקוח". רוזן אמר עוד כי "באמצעות המיסוי המדינה היא הגובה הגדול בתעשייה הזאת. מחיר רכיב הדלק יורד ורכיב המיסוי עולה".

תגיות