אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשד: עובדים ברכבת קיבלו שוחד מקבלנים בתמורה לדיווחים כוזבים על ניקיונות צילום: ערן יופי כהן

החשד: עובדים ברכבת קיבלו שוחד מקבלנים בתמורה לדיווחים כוזבים על ניקיונות

ביהמ"ש האריך את מעצרם של 16 מעורבים, בהם בעלי מניות ועובדים בחברות הקבלן ש.ניר ואשנב 2010, החשודים בנוסף בהפצת חשבונות מס פיקטיביות, עבירות מס הכנסה והלבנת הון. השופט: "מדובר בהיקפים של עד מאות מיליוני שקלים"

02.09.2014, 18:10 | תומר גנון

עובדי חברת רכבת ישראל קיבלו שוחד מקבלים על מנת להעביר דיווחים כוזבים על ניקיונות אשר בוצעו. כך טוענים חוקרי להב 433 ורשות המסים בבקשות המעצר של 16 חשודים בפרשה, בהם בעלי מניות, מנהלים ועובדים בקבוצת ש.ניר, המעסיקה 2,500 עובדים, וחברת אשנב 2010, אשר נתנו שירותי ניקיון לרכבת. חלק מהמעורבים חשודים בנוסף בהפצת חשבונות מס פיקטיביות, עבירות על חוק המע"מ ופקודת מס הכנסה, והלבנת הון. בית המשפט השלום בראשון לציון האריך הערב (ג') את מעצרם של החשודים. בסך הכל עוכבו לחקירה בפרשה 25 חשודים.

רכבת ישראל, צילום: ערן יופי כהן רכבת ישראל | צילום: ערן יופי כהן רכבת ישראל, צילום: ערן יופי כהן

"מדובר בהיקפים כספיים גדולים ביותר עד מאות מיליוני שקלים", אמר סגן נשיאת השלום ראשל"צ, שמעון שטיין, לאחר שעיין בחומרים הסודיים שהציגו בפניו החוקרים. בין העצורים ששטיין האריך את מעצרם בשמונה ימים נמצאים המנכ"ל ובעל מניות בש.ניר, אורי אלבז; חשבת השכר ומנהלת סניף נשר בקבוצה האחראית על אזור הצפון ברכבת, דבורה גוזלן; ובעל מניות באשנב 2010, כליפה כהן.

עובדי רכבת ישראל שמעצרם הוארך בשבוע הם בניסטי אהרון ומאיר תורג'מן, מפקחי ניקיון באזור דרום; קמביז קרדיניאן ועצמון פרי חדש, מנהלי ענף תברואה באזור; ורחמים קובי, מפקח ניקיון באזור צפון ברכבת ישראל.

ברשות המסים מסבירים שבעלי החברה הקבלנית ומנהלים בה "יצרו מנגנון שיטתי של הנפקת חשבוניות מנופחות ופיקטיביות עבור תאגידים שלהם סיפקו שירותי ניקיון וכח אדם, ביניהם רכבת ישראל". ש.ניר דיווחה על נקיונות של מתחמי רכבת או קרונות כאשר בפועל לא בוצעה, לפי החשד, שום עבודה.

היקף העלמות המס לכאורה בעניינה של הרכבת בלבד נאמד בכמה עשרות מיליוני שקלים והוא נגזר מהוצאות הניקיון של רכבת ישראל, שמסתכמות מדי שנה בכ־20 מיליון שקל.

את חקירת המשטרה הקדימו בדיקות של רכבת ישראל בעצמה. בינואר 2013 יזם מנכ"ל הרכבת בועז צפריר ביקורת פנימית שכללה בחינה של כלל התקשרויות הרכבת עם קבלני הניקיון שלה. הביקורת העלתה ליקויים רבים במערך הנקיון והתשלומים עבור שירותים אלו.

במרץ 2013 נערך שימוע לחלק מהעובדים בעקבותיו הנהלת רכבת ישראל פיטרה 6 עובדים ממערך הניקיון של החברה, השעתה שניים ורשמה אזהרה בתיקו של עובד תשיעי. הרכבת מצאה בבדיקה הפנימית שלה, בין היתר, אישורים שהועברו על ביצוע עבודות ניקיון במתחם חיפה, למרות שלא נרשמה כניסת עובדי ניקיון למתחם.

מרכבת ישראל נמסר: "הרכבת עושה כל מאמץ לשמור על טוהר מידות ומינהל תקין ומוקיעה כל התנהלות שאינה במסגרת החוק. באשר למעצרים, הטיפול נמצא באחריות משטרת ישראל, אליה הועברו ממצאי החקירה".

 

תגיות