אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מריו דראגי יצטרך לחלץ את אירופה מהבלגן הזה" צילום: אוראל כהן, בלומברג

אירופה במשבר

"מריו דראגי יצטרך לחלץ את אירופה מהבלגן הזה"

בצלן של הערכות קודרות לצניחה אפשרית של אירופה לדפלציה יתכנסו היום ראשי הבנק האירופי המרכזי כדי לקבוע מדיניות לאישוש הצמיחה. אנליסט בחברת ייעוץ השקעות: "אנחנו תולים את תקוותינו בדראגי הפוליטיקאי, לא הכלכלן"

04.09.2014, 08:50 | שירות כלכליסט

ההתכווצות של כלכלת גרמניה, המיתון באיטליה ובספרד, הקיפאון בצרפת - כל אלה מייתרים את השאלה אם כלכלת אירופה מתאוששת. הסוגיה הרלבנטית עתה היא אם הקיפאון הזה יידרדר למצב גרוע בהרבה.

קראו עוד בכלכליסט

מדד המחירים לצרכן ב־18 מדינות גוש היורו עלה ב־0.3% בלבד באוגוסט בחישוב שנתי, העלייה הקטנה ביותר מאז אוקטובר 2009. בהינתן שהבנק האירופי המרכזי מתייחס לכל נתון הנמוך מ־1% לאורך זמן כאל כניסה לאזור סכנה, דפלציה, על כל רעותיה החולות, היא איום מוחשי.

מריו דראגי, נשיא הבנק האירופי המרכזי. "נבטיח יציבות מחירים", צילום: אי פי אי מריו דראגי, נשיא הבנק האירופי המרכזי. "נבטיח יציבות מחירים" | צילום: אי פי אי מריו דראגי, נשיא הבנק האירופי המרכזי. "נבטיח יציבות מחירים", צילום: אי פי אי

בנאום שנשא נשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי ב־22 באוגוסט בכנס הבנק הפדרלי בג'קסון הול, הוא לקח צעד קטן לכיוון הודאה בקיומה של סכנה. "מועצת הבנק האירופי המרכזי תנצל את כל הכלים שברשותה להבטחת יציבות מחירים בטווח הקרוב", אמר. "הדרך היחידה להביס את האינפלציה הנמוכה והאבטלה הדו־ספרתית היא שילוב של מהלכים מוניטריים, פיסקאליים ומבניים ברמה של האיחוד האירופי וברמת המדינות".

היום, בפגישת המדיניות של הבנק, הציפייה היא כי דראגי יכריז על צעדים מהותיים שמטרתם לאושש את היבשת ואולי אף על הקלה כמותית.

 , צילום: אי פי איי צילום: אי פי איי  , צילום: אי פי איי

ואכן, הנתונים שזורמים מהיבשת מדאיגים וקודרים. לשכת הסטטיסטיקה הגרמנית דיווחה השבוע כי התמ"ג במדינה התכווץ ב־0.2% ברבעון השני לאחר שצמח ב־0.7% ברבעון הראשון. אחת הסיבות לכך היא השפעת הסנקציות נגד רוסיה, גורם שצפוי להמשיך לשחק תפקיד בזירה האירופית. גם בייצור הבריטי נרשמה באוגוסט האטה חדה בעקבות המשבר האוקראיני: המדד החודשי הבודק את הפעילות במפעלים הבריטיים צנח לשפל של 14 חודשים.

דראגי ונשיא צרפת פרנסואה הולנד, בפגישתם השבוע בארמון האליזה, הביעו תמימות דעים באשר להנחה שדפלציה וצמיחה אטית אכן מאיימות על יציבותו של האיחוד האירופי. אמנם קריאתו של דראגי להתמקדות בתמריצים פיסקאליים במקום בצעדי צנע הרגיזה את קובעי המדיניות בגרמניה, חסידי מדיניות הצמצומים, אך התקבלה בברכה בצרפת. הולנד אמר לדראגי כי מדינתו, שכבר קיבלה שתי ארכות מהנציבות האירופית להשגת יעדי הפחתת הגירעון, תמשיך לערוך רפורמות מבניות. ואולם, בינתיים היא כורעת תחת נטל של אבטלת שיא, חוב ציבורי מאמיר וצמיחה נמוכה.

אף כי דראגי אמר באחרונה כי הבנק כבר פעל כדי לאושש את הביקושים, אנליסטים מעריכים שהיבשת זקוקה נואשות לתוכנית הקלה כמותית כמו זו שהבנק הפדרלי המרכזי של ארה"ב הנהיג מאז המשבר הגלובלי. לפי הערכות אחרות, יידרש שילוב מהלכים.

"מדובר כאן בעוד סימן מבשר רעות לכלכלת גוש היורו", אמר אנליסט בכיר בחברת ניהול ההשקעות אברדין בשיחה עם סוכנות רויטרס לאחר פרסום נתוני האינפלציה של אוגוסט. "אנחנו תולים עתה את תקוותינו בדראגי הפוליטיקאי, ולא בדראגי הכלכלן, כדי לחלץ את אירופה מהבלגן הזה".

אכזבה גדולה: הכסף לא זורם לעסקים בקשיים

הריבית הנמוכה לא מצליחה בינתיים להציל את אירופה מקיפאון

בחודש יוני הודיע הבנק המרכזי האירופי (ECB) על הפעלת ריבית שלילית על פיקדונות, לראשונה בתולדות גוש היורו, וכן על הורדת ריבית וחבילת תמריצים לבנקים. ריבית הבסיס האירופית עומדת מאז על 0.15% - השיעור הנמוך בכל הזמנים. הריבית על פיקדונות יורו בבנק המרכזי נחתכה לשיעור שלילי של 0.1%-, לראשונה בהיסטוריה, לעומת שער הריבית הקודם שעמד על 0%. הריבית על ההלוואות ירדה ל־0.4% מ־0.75%.

בראיונות שנתן לאחר ההודעה אמר נשיא הבנק מריו דראגי כי הריבית צפויה להישאר נמוכה "עוד זמן רב". הורדת הריבית נועדה להגדיל את הנזילות במשק האירופי, מה שאמור לעודד השקעות וצריכה, ולהביא לצמיחה באמצעות עידוד הבנקים להקצות אשראי לעסקים קטנים.

ואולם, עד כה נראה כי הצעדים לא השיגו את מטרתם, והכסף לא זרם לעסקים מתקשים במדינות כמו ספרד ופורטוגל, היכן שהוא הכי נחוץ. לכן נראה שהבנק יצטרך לנקוט צעדים נוספים. "הריבית השלילית לא עבדה בינתיים", אמרה ל"ניו יורק טיימס" מארי דירון, סגנית נשיא בסוכנות הדירוג מודי'ס. "הכוונה היתה שהבנקים ילוו לכלכלה, אבל זה לא קורה".

המרוויחות מהורדת הריבית הן ממשלות האיחוד. משקיעים קונים אג"ח אירופיות של כלכלות משבריות כמו צרפת, בריבית נמוכה, וסומכים על כך שהבנק האירופי לא ייתן לה להתמוטט. "מדובר בפרדוקס", אמר כריסטיאן חימינז, נשיא פירמת הניהול דיאמנט בלו גסטיון, ל"ניו יורק טיימס". "החוב הצרפתי מוגן על ידי הפעולה הפוטנציאלית של ה־ECB. זה זמן טוב למנפיקים, אבל רע מאוד לכלכלה".

חזית קרה: המתיחות באוקראינה פוגעת בביקושים

הפעילות העסקית ביבשת באוגוסט - הגרועה השנה

צמיחת הייצור בגוש היורו האטה בחודש שעבר בשיעור גבוה מכפי שהעריכו בתחילה, על רקע צמצום בהזמנות חדשות והשפעת המתיחות הגוברת באוקראינה. כך עולה ממדד הפעילות העסקית של מרקיט שפורסם אתמול.

 

מדד הפעילות העסקית (PMI) לחודש אוגוסט היה הנמוך ביותר השנה ועמד על 52.5, לעומת 53.8 בחודש יולי. הנתונים היו גרועים יותר מהערכות מוקדמות של אנליסטים, שניבאו רמה של 52.8. עם זאת, אוגוסט מסמל את החודש ה־14 ברציפות שהמדד עומד מעל ל־50, רמה המצביעה על התרחבות.

הפעילות העסקית בגרמניה, מנוע המסחר של האיחוד האירופי, צנחה לשפל של עשרה חודשים, 51.4. בצרפת, הכלכלה השנייה בגודלה בגוש היורו, נפל המדד לרמה של 46.9 - שיא שלילי מאז מאי 2013.

"כלכלת גוש היורו לא עומדת בציפיות להגברת המומנטום, עובדה שתצטרף לקריאות בעד הרחבה כמותית בפגישת הבנק האירופי", אמר לסוכנות רויטרס כריס וויליאמסון, כלכלן בכיר במרקיט. "המתיחות באוקראינה פגעה בעסקים ובהשקעות", הוסיף.

תגיות